Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Gotické okno v Súľovských skalách. Foto Martina Haratíková
Gotické okno v Súľovských skalách. Foto Martina Haratíková Zatvoriť

Basecamp Tipy na jarné túry na západnom Slovensku

Víkend bude krajší na západnom Slovensku, vybrali sme preto túry v Malých a Bielych Karpatoch, Javorníkoch, Strážovských vrchoch, Súľovských skalách aj na Záhorí.

Aktuálne

Uzatvorené sú všetky slovenské ferraty.

Skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku sa skončila. Skialpovať môžete stále v Národnom parku Nízke Tatry, po turistických chodníkoch aj v Malej Fatre. Rovnako po turistických a cykloturistických chodníkoch môžete skialpovať aj vo Veľkej Fatre. V jedinom tunajšom skialpinistickom areáli v oblasti v oblasti Krížnej je možné vykonávať skialpinizmus len do 31. marca.

Po teplejšom počasí sa ochladí, na miestach, kde sa topí sneh, sa môže vytvoriť ľad. Odporúčame si pre istotu brať aspoň retiazkové mačky.

Podmienky vo vyšších horách

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí podľa Strediska lavínovej prevenice mierne (2. stupeň) lavínové nebezpečenstvo. Vplyvom oteplenia budú počas dňa najnebezpečnejšie južne orientované svahy najvyšších polôh. Uvoľniť lavínu v týchto miestach bude bude možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení a počas dňa sa môžu vyskytnúť aj spontánne lavíny menších rozmerov.

Súvislá snehová pokrývka je v dolinách od 1100 m n.m.

Tip na túru

Martina Haratíková prešla so synom atraktívny a populárny okruh Súľovskými skalami, ktorý je sčasti aj náučným chodníkom. Trasa vedie cez zlepencové skalné mesto, zrúcaninu Súľovského hrad a mnohé skalné vyhliadky. Uvidíte aj skalnú bránu Gotické okno a Obrovskú bránu. Časť trasy je zaistená umelými pomôckami, nie je to však príliš exponované.

Tip na cyklotúru

Bratislavské Malé Karpaty poskytujú veľmi dobré možnosti vyžitia aj cyklistom, ktorí chcú viac, ako sa len voziť po zvážniciach či asfaltkách. Za ostatné roky miestni jazdci z rôznych občianskych združení postavili a starajú sa o množstvo tratí. Ľubo Mäkký v článku popisuje viaceré zaujímavé singletraily.

Tip na túru s deťmi

Hundsheimer Berg je najvyšší vrchol Hainburských vrchov, ktoré patria ešte do Malých Karpát. Tento okruh z obce Hundsheim je nenáročný a veľmi vďačný. Na jeho vrchole sú rozľahlé lúky a výhľady na Dunaj, obec Hundsheim, kopec Königswarte a tiež Spitzenberg, ktorým Malé Karpaty končia. Na vrchole stojí chatka Hundsheimer Hütte, vo vnútri aj v okolí sú viaceré možnosti sedenia a občerstvenia sa z vlastných zásob.

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy: Na Omšenskú Babu nad dedinkou Omšenie za Trenčianskymi Teplicami vedie chodník vyznačený miestnym značením. Zo skalnatého vrcholu sú úžasné výhľady na Homôľku, masív s Trtavkou, Česanou horou a Baským a obec Omšenie.
    Omšenská Baba na popoludnie

  • Javorníky: Veľmi atraktívna túra od Anny Javorskej vás zavedie na dva vrcholy s úžasnými výhľadmi na vodnú nádrž Nosice. Na trase je aj jaskyňa s írečitým názvom Dzedova ric a rozľahlé lúky na Zábavách.
    Klapy a k tomu Holíš

  • Biele Karpaty: Vladimír Mikuš absolvoval túru Náučným chodníkom Mikušovské bradlá. Na trase je viacero pekných skalnatách lokaít a vyhliadok. Ide o ideálny výlet v jarnom období, pretože v okolitej krajine je veľa zakvitnutých ovocných stromov.
    NCH Mikušovské bradlá z Mikušoviec

  • Záhorie: Miroslav Svítek sa prešiel pešo zo Skalice do Holíča cez viaceré zaujímavé lokality, napríklad vyhliadkový kopec Veterník (Vintoperk) alebo veterný mlyn a rozhľadňu pri Holíči.
    Skalica – Veterník – Holíč

Z galérie

Muránska vyhliadka

Muránska vyhliadka

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, cez deň lokálne zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 13 až 18, na Kysuciach, Orave, pod Tatrami a na Horehroní väčšinou okolo 11 stupňov. Fúkať bude slabý vietor.

V nedeľu sa o niečo oteplí. Cez deň bude prevažne veľká oblačnosť a prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na severe a na Horehroní okolo 15 stupňov. Fúkaž bude o niečo viac, v nárazoch môže byť lokálne okolo 15 m/s.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Snehová pokrývka vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená. Chodníky sú miestami zľadovatené, rovnako aj v Nízkych Tatrách a zľadovatený povrch je aj na hrebeni Západných Tatier.

V Malej Fatre sú taktiež niektoré chodníky zľadované. Po hrebeni Malej Fatry HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve NEODPORÚČA prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.

Najnovšie