Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tatry ako liek. Foto – OOCR Región Vysoké Tatry
Tatry ako liek. Foto – OOCR Región Vysoké Tatry Zatvoriť

PR Tatry ako liek

Či ste v Tatrách nikdy neboli alebo ste ich navštívili už po tisíci krát, vieme prečo sa tam máte vybrať znovu. Tatry nie sú len obyčajnou dovolenkovou destináciou či horským strediskom. Vďaka svojej polohe a výnimočným atmosférickým vlastnostiam sú kúpeľným miestom. Aj obyčajná prechádzka je liečivou procedúrou. Prečítajte si viac o teplotnej inverzii, vplyvu nadmorskej výšky či čistého vzduchu a hneď sa rozhodnete pre ďalší pobyt v najmenších veľhorách.

Teplotná inverzia

Vystúpiť tatranskými dolinami až nad oblaky je naozaj skvelým zážitkom. Za chrbtom len skalné steny, nad hlavou teplé slnko a pohľad na mäkučké kúdoly mrakov, ktoré prikrývajú všetky mestá a dediny naokolo. Tie sú v tom čase zamrznuté, studené a zachmúrené. To je teplotná inverzia! Meteorologický jav, kedy teplota vzduchu s výškou neklesá, ale stúpa, kedy sa teplý vzduch nachádza vyššie od zemského povrchu. Tento zaujímavý, možno nelogický úkaz, skúmal i zakladateľ Nového Smokovca – Doktor Mikuláš Szontágh (1843-1899), ktorý sa na základe meraní a pozorovania presvedčil, že najmä počas zimných inverzií je vo vyšších polohách naozaj nie len teplejšie, ale je tu i podstatne viac slnečných dní. Vo vysokých horských polohách, zväčša nad úrovňou lesa, v bezprašnom prostredí s málo alergénmi človek tak môže všetky problémy hodiť za hlavu a pohodlne si užívať silné a liečivé lúče žiarivého slnka.

Video o liečivej sile Tatier a Dr. Szontághovi

Nadmorská výška

Zatiaľ čo myseľ rozjíma, telo sa prispôsobuje nadmorskej výške. Prehlbuje sa dýchanie a zvyšuje sa prekrvenie dychových orgánov čo pôsobí pozitívne na samotnú regeneráciu dýchacích ciest. Zmenu v organizme spôsobuje aj zvýšená intenzita slnečného žiarenia či znížený atmosférický tlak. Tatranské chodníky, nad vrstvou prachovej a dymovej zóny, sú jednoducho obklopené dokonalo čistým vzduchom, takmer bez baktérií a alergénov. Najviac výhodné sú trasy, sprevádzané prijemným lesným prostredím, ktoré ponúkajú presýtenosť celého ovzdušia voňavými silicami v nadmorskej výške od 600 metrov do 2500 metrov.

Video o nadmorskej výške a jej pozitívach

Čistý vzduch

Nádych – výdych, tak málo vo Vysokých Tatrách stačí k tomu, aby ľudské telo pocítilo prvé žiaduce zmeny na tele i mysli. Zvýšená intenzita slnečného žiarenia, znížený atmosferický tlak či nadmorská výška spoločne s neobyčajne čistým vzduchom tvoria dokonalú kombináciu na liečivý relax. Vzduch je vo Vysokých Tatrách zároveň obohatený aj o fytoncídy, ktoré produkujú stromy. Tieto látky slúžia ako ochrana pred škodlivými mikroorganizmami a preto je v tatranskom vzduchu omnoho menej baktérií ako v mestách. Stromy, najmä ihličnaté, do ovzdušia zas vylučujú látky terpénovej povahy, ktorých inhalácia blahodárne vplýva na dýchacie cesty človeka. Tatranský čistý vzduch zlepšuje teda imunitný systém a znižuje zápalovú reakciu.

Video o čistom vzduchu a stromoch

Máte už zbalené?

O všetkých zdravotných benefitoch, ktoré Tatry ponúkajú sa dočítate na https://www.tatry.sk/tatryakoliek/

Realizované s finančnou s podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

Najnovšie