Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jarná Juráňova dolina. Foto Ľubomír Mäkký
Jarná Juráňova dolina. Foto Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Za rozkvitnutými čerešňami na Brdárke a do Juráňovej doliny

Čaká nás krásny víkend, vybrali sme pre vás tipy na viaceré výlety so sviežou jarnou zelenou a aj lokálne aktuality. Od nedele je už otvorená tiesňava Juráňova dolina v Západných Tatrách, môžete sa vybrať aj za zakvitnutými čerešňami na Brdárke v Revúckej vrchovine alebo na skalné bralá s rebríkmi na Trávnom Žiari pri Banskej Bystrici.

Aktuálne

Nie všetky tatranské chodníky sú uzatvorené do polovice júna. Tiesňava Juráňova dolina má uzáveru do 30. apríla, v nedeľu sa sem teda môžete vybrať.

K 30. aprílu končí skialpinistická sezóna v Národnom parku Nízke Tatry, môžete sa sem teda vybrať na skialpy ešte v sobotu.

Skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku skončila už 15. apríla. Hoci podmienky na lyžovanie vo vyšších polohách sú ešte dobré, v národnom parku sa už vyhrabávajú svište, ktoré sa dokážu páriť len niekoľko hodín. Vyrušenie môže spôsobiť, že ostanú bez mláďat.
V Tatrách už neskialpujte, svište môžete vyrušiť pri párení

Pripomíname, že sezónne sú uzatvorené všetky slovenské ferraty. Hlavným dôvodom je ochrana hniezdiacich sokolov, vyrušenie môže spôsobiť, že rodičia opustia hniezdo a mláďatá zomrú od hladu alebo ich zožerú predátori.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vo Veľkej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka, preto Stredisko lavínovej prevencie už pri tomto pohorí neuvádza stupeň lavínového nebezpečenstva. V Malej Fatre a a Nízkych Tatrách je 1. stupeň lavínového nebezpečenstva, vo Vysokých a Západných Tatrách v popoludňajších hodinách druhý. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh, a to do výšky približne 2000m. Vyššie sa budú na južných a západných svahoch vyskytovať vankúše naviateho snehu, ktoré sú nebezpečné na tvrdom zľadovatenom povrchu. Lavína sa môže uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Tip na túru s deťmi

Daniela Mäkká popísala nenáročný a pre deti veľmi atraktívny okruh. Vedie z Oravíc Tichou dolinou do Juráňovej doliny pod rázcestie pod Umrlou, naspäť zídete Bobroveckou dolinou. Tiesňavou, vytvorenou Juráňovým potokom v spodnej časť doliny, prechádza náučný chodník v dĺžke 1,5 km. Na trase sú drevené mostíky a reťaze, terén je však nenáročný. Z horských lúk sú krásne výhľady, v Tichej doline je aj drevená vyhliadková veža, odkiaľ dobre vidieť vrchol Osobitá. Z Bobroveckej doliny môžete odbočiť na krásny náučný chodník rašeliniskom Peciská, drevený chodník prešiel minulý rok obnovou.

Tip na túru

Zakvitnuté čerešňové sady Brdárky v Revúckej vrchovine sa stávajú vďačným cieľom turistov a fotografov. Danka Tomášiková na túre z Kobeliarova do Vlachova okrem nich navštívila rodný dom Pavla Jozefa Šafárika v Kobeliarove, kde je malé múzeum, skalný útvar Dovčíkovo kreslo s leteckým pohľadom na krajinu pod nohami, unikátnu kamennú stavbu Grófska ľadovňa a kaštieľ vo Vlachove.

Tip na cyklotúru

Chata pod Kľačianskou Magurou je častým cieľom turistov pri výstupe na Suchý alebo pri začiatku hrebeňovky Malej Fatry. Okrem turistiky je cieľom pre cyklistov, lebo k nej vedie pekná, nie časovo náročná trasa lesnou cestou s výhľadmi na Turiec. Je to zvážnica, ktorou sa zásobuje chata, takže je udržiavaná a dobre zjazdná. Viac detailov popisuje v článku Michal Mikuláš.

Ďalšie tipy na túry

  • Kremnické vrchy: Tatiana Filipková popisuje lokalitu neďaleko Banskej Bystrice, kde sa nachádzajú podobné rebríky ako v tiesňavách Slovenského raja. Pôsobivé skalné bralá, úžiny, balvany zaujímavých tvarov a množstvo spadnutých stromov dotvára atmosféru tiesňavy. Kvôli sústave rebríkov, ktorými človek zdoláva skalné bralá, dostalo miesto prezývku “Malý Slovenský raj“.
    Trávny Ždiar „malý Slovenský raj“ a NCH Kremenia

  • Biele Karpaty: Dolná Súča neďaleko Trenčína sa môže pochváliť veľmi peknou dominantou, vápencovým bralom so zrúcaninou hradu. Bralom a jeho okolím sprevádza návštevníka Náučný chodník Janka Miklasa, pomenovaný podľa miestneho skladateľa, hudobníka, novinára a básnika. Z vrcholu brala sú pekné pohľady do doliny Huboč na na Dolnú Súču, pekné pohľady sú aj z vyhliadky rytierov Podmanických neďaleko zvyškov hradu.
    Bralo Krasín nad Dolnou Súčou

Ďalšie tipy na túry s deťmi

  • Nízke Tatry: Zadná dolina predstavuje jednu z prístupových ciest na Kráľovu hoľu. Je menej frekventovaná než iné, no oplatí sa prejsť ňou. My sme si ju vybrali za cieľ detskej túry aj kvôli riečke Hnilec. Potešili aj jarné kvety a oddych na poľane Šušková.
    Zadnou dolinou popri riečke Hnilec

  • Malé Karpaty: Martina Haratíková so synom absolvovali veľmi atraktívny okruh v Plaveckom krase. Z Plaveckého Mikuláša stúpali Mokrou dolinou, v ktorej sa nachádza veľká, voľne prístupná jaskyňa Deravá skala. Pokračovali na vyhliadkovú Čiernu skalu s panoramatickými výhľadmi na viaceré malokarpatské vrcholy. Na cestu späť zvolili žltú značku cez skaly Kršlenice, odkiaľ je rovnako krásny výhľad na Mokrú dolinu a Plavecký Mikuláš.
    Mokrou dolinou na Čiernu skalu so synom

Z galérie

Predstavenie z hrádze

Predstavenie z hrádze...

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 3 až -2, v južnej polovici územia miestami 7 až 3 stupne. Lokálne prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na severe miestami okolo 15 stupňov.

Aj v nedeľu bude jasno až polojasno, neskôr od západu pribúdanie oblačnosti a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, na juhozápade miestami okolo 8 st. Najvyššia denná teplota 16 až 21, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 14 stupňov.

Po oba dni bude fúkať len slabý vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

Turistické chodníky v Malej Fatre sú miestami blatisté, na hrebeni sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka. Na severne orientovaných chodníkoch v polohách od 1400 m. n. m. sa nachádzajú snehové polia.

Iné výstrahy pre ostatné pohoria v čase písania článku neboli k dispozícii.

Najnovšie