Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Martin Krasňanský. Foto: archív Hory a mesto
Martin Krasňanský. Foto: archív Hory a mesto Zatvoriť

Pozvánka Festival Hory a mesto 2022

V termíne 11. až 15. mája 2022 v bratislavskom Kine Lumière a v Amfiteátri Rača uskutoční 22. ročník festivalu Hory a mesto. Medzi hosťami bude prvá olympionička v lezení Janja Garnbret, ochranári Erik Baláž a Jerguš Tesák či ikona slovenského horolezectva Igor Koller. Z filmov vyzerá zaujímavo Dhaulágirí je môj Everest od Pavla Barabáša či Po červenej domov od Adama Lisého.

Hostia

Olympijská víťazka v lezení Janja Garnbret pochádza zo Slovinska. Na olympiáde v Tokiu 2020/21 mala táto disciplína svoju olympijskú premiéru. Janja Garnbret vystúpi v piatok 13. mája o 20:00. Hovoriť bude príprave na preteky, čo ju k lezeniu priviedlo, ktoré steny a športové méty ju lákajú do budúcna a aké boli pocity po získaní olympijského zlata.

Jednou z nosných tém festivalu je ochrana životného prostredia a zachovanie jeho prirodzeného stavu. V stredu 11. mája o 18:00 vystúpia dlhoroční ochranári a filmári Erik Baláž a Jerguš Tesák ps rednáškou Na čo potrebujeme les?

Vo štvrtok o 20:00 je na programe horolezec so skúsenosťami z celého sveta Martin Krasňanský. V prednáške Tatry naše vertikálne bude hľadať odpoveď na otázku, či naše veľhory ešte môžu poskytnúť nejaké nepokorené lezecké trasy a rekordy.

Rovnako vo štvrtok, ale o 20:15 divákom, sprostredkuje svoje zážitky ultrabežec Fero Šmihál, ktorý prešiel desať tatranských štítov na jeden záťah. V prednáške s názvom Život je láska, láska sú hory priblíži, ako dospel k nápadu prejsť desať štítov naraz, čo predchádzalo samotnej ceste, ako sa na ňu pripravil, ako ju zvládol a čo si z nej priniesol.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Piatok večer 13. mája bude hovoriť o via ferratách v Slovinsku Tadeja Magdič. Prednáška nebude len o turistických odporúčaniach, ale aj o histórii ferrát, ich popularite, ktorá sa zvýšila v uplynulých pandemických rokoch a tiež zásadách bezpečnosti, aby sa každý z výletu na ferratách vrátil bezpečne domov.

Fotograf Martin Žilka je nadšenec packraftingu, teda kombinácie vodáckeho športu a turistiky, či cyklistiky. Martin v prednáške Packrafting je sloboda v sobotu 14. mája o 18:15 predstaví 14 slovenských tokov a priblíži aj niekoľko obľúbených európskych tokov v Rakúsku, Slovinsku, Bosne a Čiernej Hore.

Následne, v sobotu o 20:00 po vyhlásení Karabín roka, ktoré odovzdáva Slovenský horolezecký spolok James, príde jeho dlhoročný bývalý predseda Igor Koller. Igor divákom prezradí, aká sila ho poháňa počas jeho 55 rokov dlhej a úspešnej horolezeckej kariéry. Ako sa dá liezť takmer celý život, doma i v zahraničí, ako sa dajú zdolávať prírodné i umelé lezecké steny a neprestať sa pri tom zabávať.

Filmy

Záchrana v jaskyni THAM LUANG (The rescue) od oskarových režisérov Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyi o záchrane 12 mladých futbalistov a ich trénera v thajskej jaskyni. Film je nominovaný na ocenenie BAFTA a premieta sa v otvárací večer festivalu.

Jaguárí tesák (Tigre Gente) je o odhaľovaní jedného z mnohých barbarstiev na zvieratách – obchodu s jaguárími zubami. Dokument diváka prenesie z pokojnej bolívijskej džungle na čínsko-mjanmarskú hranicu a z príbehu o jaguároch sa stane dráma a naháňačka za nelegálnymi priekupníkmi.

Po červenej domov je rodinný film od režiséra Adama Lisého o dvojmesačnom putovaní mladej rodiny s tromi malými deťmi po Ceste hrdinov SNP.

Šťastnú cestu, los Polacos (Godspeed, Los Polacos!) je film o poľských vysokoškolákoch, ktorých nebaví monotónny život v komunistickom režime, a tak sa rozhodnú splaviť najhlbší kaňon sveta. Ich putovanie vyvrcholí nečakanou slávou v Južnej Amerike, ktorú partia kajakárov využije na boj za demokraciu vo svojej rodnej krajine.

Dhaulágirí je môj Everest je film Pavla Barabáša rozprávajúci osobný príbeh horolezca Zola Demjána, ktorý vyliezol na niekoľko osemtisícoviek, no práve Dhaulágirí mu zmenila život.

Kompletný program festivalu sa dá pozrieť na tomto linku.

Najnovšie