Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tri koruny v Pieninách. Foto Lukáš Varšík.
Tri koruny v Pieninách. Foto Lukáš Varšík. Zatvoriť

Basecamp V Pieninách je pekná jar a minimum turistov

V nedeľu bude polooblačno, tentokrát odporúčame Pieniny, kde na jednej z najatraktívnejších trás z Lesnického sedla na rozdiel od letnej sezóny nikoho nestretnete. Bonusom sú lúky bohato zakvitnuté prvosienkami. Na bicykli sa môžete pozrieť na unikátny travertín s názvom Levický zlatý ónyx alebo ísť pozorovať vtáky z drevených pozorovateľní na Hrhovských rybníkoch.

V sobotu bude zamračené s prehánkami a búrkami, lepšie počasie bude v nedeľu. Vo vyšších pohoriach rátajte so snehom najmä na severných a záveterných svahoch, nižšie chodníky sú blatisté. Do týchto pohorí odporúčame pribaliť si aspoň retiazkové mačky a paličky.

Pre Slovenský raj pribudla výstraha pre roklinu Kyseľ - Karolinyho vodopád, je tam odtrhnuté oceľové lano a prechod je veľmi nebezpečný.

Pripomíname, že sezónne sú uzatvorené všetky slovenské ferraty.

Ostatné výstrahy, informácie o ťažšie schodných trasách a o ďalších sezónnych uzáverách nájdete ako obvykle na konci článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Nenáročná a veľmi atraktívna túra z Lesnického sedla na Haligovské skaly s viacerými vyhliadkami, do sedla Cerla s ukončením v Červenom kláštore od Lukáša Varšíka. Z Lesnického sedla je hneď po pár metroch pekná vyhliadka na Veľký Lipník a okolitú krajinu riedko porastenú borovicami. Prejdeme na lúky, z ktorých sú krásne výhľady na opačnú stranu. Vidíme Šlachovky a hrebeň Malých Pienin, neskôr Tri koruny (Trzy Korony), Holicu, Sokolicu a Káče. Na lúkach teraz rastie množstvo prvosienok. Veľmi fotogenické je aj sedlo Cerla.

Tip na cyklotúru

Regióny Tekov a Hont sú rajom pre cyklistiku a cykloturistiku. Nachádza sa tu množstvo cestičiek s minimálnou premávkou, v rovinatom, zvlnenom aj kopcovitom teréne a v obklopení atraktívnej krajinnej scenérie. Popri trasách je množstvo prírodných, kultúrnych a historických pamiatok, ktoré zatiaľ neobjavili masy turistov. Navyše tu počasie po väčšinu dní v roku praje bicyklovaniu.

Táto relatívne nová cyklotrasa určená pre horské bicykle vás zavedie z Levíc na kalváriu s vyhliadkou, na vrch Šiklóš, kde sa vyskytuje unikátny travertín s názvom Levický zlatý ónyx, a do kaňona Horšianskej doliny. Jakub Mészáros plánoval napísať o levických cyklotrasách seriál, žiaľ, minulý rok tragicky zahynul.

Tip na túru s deťmi

Nenáročný okruh na zrúcaninu hradu Biely kameň nad Svätým Jurom. Túru začíname v časti Neštich za nápadným kostolom svätého Juraja. Kostol je zaujímavý tým, že nemá vežu, ale samostatne stojacu zvonicu. Hrad Biely kameň bol v prevádzke od roku 1270 do tureckého plienenia v roku 1663, ktoré sa mu stalo osudným. Veľa z neho neostalo, ale je očistený od náletových drevín a určite stojí za návštevu. Pokračujeme lesom a opustenými vinicami s doprovodom ďalších náučných tabúľ na peknú vyhliadku na Svätý Jur.

Ďalšie tipy na túry

  • Vysoké Tatry: Stredne náročná túra nás zavedie od bývalej Važeckej chaty na Tri studničky, pekným lesom k rázcestiu Pod Grúnikom a potom Kôprovou dolinou s peknými výhľadmi ku Kmeťovmu vodopádu, najvyššiemu vodopádu na Slovensku s dĺžkou 80 metrov.
    Kôprová dolina a Kmeťov vodopád

  • Strážovské vrchy: Michal Bukvai absolvoval peknú trasu v oblasti Mojtínskeho krasu, vyšiel na Rohatú skalu, kde je výhľad od Vápča cez Považie lemované hrebeňom Bielych Karpát až po Považskú Bystricu. Ďalším vrcholom bola Ostrá Malenica porastená riedkym borovo-bučinovým lesom s dolomitovými skalkami s vápnomilnou kvetenou a obmedzenými výhľadmi na Strážov a Maníny.
    Ladce – Rohatá skala – Ostrá Malenica – PB

  • Malá Fatra: Tiesňavy Jánošíkove diery nad Terchovou sú veľmi populárne, vyberte sa na ne teraz, keď v nich bude dostatok vody a naopak menej turistov než v lete. Martina Haratíková so synom absolvovali Dolné diery a časť Horných dier, veľmi fotogenická je aj poľana Podžiar.
    Okruh Jánošíkovými dierami so synom

Zaujímavosti

V Slovenskom krase, neďaleko obce Hrhov, sa nachádzajú dve drevené rozhľadne určené na pozorovanie vtáctva, na čo je teraz optimálne ročné obdobie. Pozorovateľne ponúkajú možnosť sledovať vtáky ako potápka chochlatá, volavka popolavá či kaňa močiarna alebo orliak morský, ale aj iné zo 120 druhov, ktoré tu zaznamenali.

Prečítajte si

Začala sa tohtoročná sezóna búrok. Vladimíra Mikuša prekvapila takáto prudká jarná búrka na trojdňovej túlačke v Slovenskom krase.

Z galérie

Z Drienkovej skaly

Z Drienkovej skaly

Počasie

V sobotu budú podľa SHMÚ na viacerých miestach prehánky, dážď, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 18 až 23, v Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní väčšinou okolo 16 stupňov.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno. Ojedinele, najmä na západe, prehánky alebo búrky. Zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe väčšinou 16 až 21 stupňov.

Po oba dni bude fúkať len slabý vietor, ktorý pri búrke prechodne zosilnie.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je od 1 500 m. n. m. snehová pokrývka nerovnomerne rozmiestnená, mnohé chodníky sú zľadovatené. HZS odporúča turistické mačky a paličky.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

V Malej Fatre sa vo vyšších polohách na severných a zatienených svahoch nachádza nesúvislá snehová pokrývka. Na prechod snehových polí v strmom teréne HZS odporúča použiť stúpacie železá a cepín.

Vo Veľkej Fatre sa rovnako môzu vyskytnúť snehové polia na severných a zatienených chodníkoch. Ostatné chodníky môžu byť blatisté.

HZS v Slovenskom raji neodporúča prechod roklinou Kyseľ-Karolinyho vodopád, je tam odtrhnuté oceľové lano a prechod je veľmi nebezpečný.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH. HZS neodporúča prechod roklinou Kyseľ - Karolinyho vodopád,je tam odtrhnuté oceľové lano a prechod je veľmi nebezpečný.

Najnovšie