Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Drevená chata
Drevená chata Zatvoriť

Prístrešok Drevená chata pod Bielym kameňom

V severnej časti Ponitrianskej magistrály nie je bežné, že turista natrafí na miesto, kde by si mohol oddýchnuť. Teda v podmienkach, ktoré sú aspoň trošku civilizovanejšie. Pri Bielom kameni v pohorí Vtáčnik by sa jedno našlo. Drevená chata. Síce má trochu obmedzenú ponuku, no o to viac sympatickým dojmom pôsobí.

Poloha
Vtáčnik: pod Bielym kameňom
Nadmorská výška
1042 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.693237 ° SŠ
dĺžka: 18.683041 ° VD
» Mapa
Nocľah
dvaja nocľažníci na krytej verande s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez prameň v blízkom i vzdialenom okolí

Vlastný vrchol je súčasťou prírodnej rezervácie Biely kameň s najvyšším 5. stupňom ochrany. Je tu len možnosť prechodu pozdĺž červeno značenej turistickej trasy s turistickým smerovníkom na nezáživnej lúčke v lese. Prístup odbočkou k impozantnej vyhliadke na skalnom amfiteátri nie je oficiálne v tejto dobe možný. Vyznačený chodník smerujúci k nej bol zrušený v roku 2008.

Poloha

Stavba leží pri západnom okraji PR Biely kameň. K Drevenej chate od miesta, kde červená a modrá turistická značka vchádza do PR, vedie lesná cesta. Smer je označený šípkou. Je to vlastne pokračovanie zvážnice, ktorou prebieha značená trasa k týmto miestam. Cestou vedie tiež zimná, modro značená bežecká trasa. Netreba kráčať dlho, po necelých 200 metroch sme tam. Pri objekte priamo vedľa komunikácie, na trošku otvorenom priestore v lesnom poraste. Poloha neumožňuje prakticky žiadne výhľady.

Prístup

  • Z Handlovej po červenej Ponitrianskej magistrále asi 3,5 h (10 km), - Z Cigľa po modrej značke asi 2.00 h (5,5 km), - Od smerovníka pod Bielym kameňom asi 20 minút (1,3 km).

Drevená chata

Je to uzavretý drevený objekt s voľne prístupnou verandou. Pred budovou sa nachádza nekryté posedenie solídneho prevedenia. Kúsok vedľa je improvizované ohnisko s núdzovým sedením. Vedľa objektu stojí voľne prístupná dreváreň s voliérou pre psa. Drevená latrína dopĺňa vybavenie. Momentálne jej dvere majú problém s pántmi, ale iné chyby na kráse nepozorujem. Miesto je udržované, žiadne odpadky ani miesto na ich uskladnenie nevidím. Vzorná čistota. Dúfam, že to ostane aj naďalej tak.

Piktogramy a smerovníky potvrdzujú fakt, že objekt je dôležitým miestom počas Pochodu vďaky SNP. Pravidelne ho organizuje obec Cigeľ v zimných mesiacoch. Chatka slúži ako miesto na občerstvenie. Voda v okolí nie je k dispozícii. Hrebeň Vtáčnika je na vhodné pramene skúpy, paradoxne, okrem najvyššieho vrchu, pod ktorým výdatný a funkčný zdroj vody je.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V prípade nepriazne počasia poskytne prístrešie len veranda s dvomi lavičkami pre iba obmedzený počet ľudí. Jej rozmery 1,3 x 4 metre umožnia v núdzi bivak. Pre dve osoby pohodlný, pre štyroch by sa už vyžadoval vyšší stupeň vzájomnej tolerancie. Najbližší väčší chránený oddychový priestor je pri známejšej Murovanej chate. Leží pri modrej turistickej značke, asi polhodinku klesaním smerom k Cigľu. Obsahuje rozsiahlejšie kryté posedenie, aj veranda zaberá väčšiu plochu.

Okolie

PR začína na druhej strane zvážnice. Do tých miest nie je možné vstupovať. Severozápadným smerom neďaleko vrcholu Tlstého dielu sa nachádza bývalý partizánsky bunker. Bohužiaľ, miesto je pomerne skryté. Ukazuje tam len jedna smerovka, na ktorej možno skôr tušiť písmená SNP. Aj tá je len na nižšie ležiacej zvážnici smerujúcej k turistickému smerovníku Dierovce. Paradoxne, pri rozvalinách v priehlbine je nová informačná tabuľa slušnej úrovne. Škoda nevyužitej príležitosti k propagácii miesta. Je to možno len 400 m od chaty.

Zaujímavý je tiež samotný Tlstý diel. Vrcholové partie sú olemované množstvom andezitových brál. Sú síce skryté v bukovom poraste, s obmedzenými výhľadmi, ale pre niekoho to môže byť zaujímavé. Niektoré sú ozaj bizarné.

Fotogaléria k článku

Najnovšie