Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rakytov. Foto - Martin Baniari
Rakytov. Foto - Martin Baniari Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na jarné dvojdňovky

Cez víkend bude pekné počasie a nočné teploty už dovoľujú prespať s primeranou výbavou vonku. Vybrali sme pre vás tipy na dvojdňovky s atraktívnymi výhľadmi v Strážovských vrchoch, mix pralesov vo Vihorlate či jarnú Veľkú Fatru. Pripomíname, že skialpinizmus je už vzhľadom na ukončenú sezónu nelegálny, no aj nebezpečný, v týchto podmienkach si ľahko môžete strhnúť lavínu, ako sa nedávno stalo na Baraních rohoch.

Aktuálne

Horská záchranná služba vyhodnotila uplynulú zimnú sezónu. Zachraňované osoby boli z 30 rôznych národností. Najviac Slovákov 1194, Poliakov 252, Maďarov 132, Čechov 118, zvyšné prípady tvorili zachraňované osoby iných národností. Smrteľných prípadov bolo 20. Viac tu.

Aj podľa riaditeľa HZS Mareka Biskupiča vedú štatistiku zachraňovaných Slováci. V aktuálnom rozhovore hovoríme aj o tom, aký je priebeh záchrannej akcie od prvého telefonátu po pacienta v nemocnici, či horská služba neuprednostňuje na konkurzoch rodinných príslušníkov, a či nie je konflikt záujmov, ak horský záchranár podniká ako horský vodca.

Riaditeľ horskej služby: Najviac zachraňujeme Slovákov, fenomén českého turistu je predsudok

Rozhovor je k dispozícii aj vo forme podcastu:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

HIKING.SK podcast

HZS Kremnické vrchy upozorňuje, že dodržiavanie sezónnej uzávery na ferrate Skalka mesto Kremnica v spolupráci s políciou neustále monitoruje a v prípade porušovania môžu uplatňovať sankcie.

Otec s maloletým synom strhli lavínu z Baraních rohov. Oficiálna skialpinistická sezóna vo všetkých pohoriach skončila, okrem toho sú snehové podmienky vplyvom aktuálneho teplého počasia veľmi nebezpečné. Viac tu.

Tip na túru

Martin Baniari absolvoval jarnú dvojdňovku na veľkofatranský Rakytov, jeden z najlepších vyhliadkových vrcholov Veľkej Fatry. Túra vedie z Liptovskej Osady na útulňu Limba a na Rakytov, ktorý leží na hlavnom hrebeni pohoria. Martin tam zažil krásny západ i východ slnka, dole na Smrekovicu schádzal cez nádherný les Skalnej Alpy.

Tip na cyklotúru

Ivan Wlachovský odporúča cyklotúru k zvyškom lesnej úzkokoľajnej železničky, ktorá viedla z Lozorna až pod hrebeň Malých Karpát pod vrchol Volhovisko. V teréne sú stále rozpoznateľné fragmenty násypov, priepustov, mostov a zárezy.Príjemná cyklotúra je zjazdná pre všetky druhy bicyklov, je vhodná aj pre väčšie deti.

Tip na túru s deťmi

Túra na vyhliadkovú skalu na Liptove. Výstup začína na konci Liptovskej Anny po tom, čo minieme ruiny kostolíka Sv. Anny. Je považovaný za najstarší kostolík Liptova. Na skalu sa dostaneme strmším kratším výstupom v borovicovom lese. Sú z nej letecké výhľady na Pravnáč, Liptovsku Annu, celý Liptov aj s Liptovskou Marou, Nízke Tatry a Západné Tatry.

Ďalšie tipy na túry

  • Strážovské vrchy: Dvojdňovka od Vladimíra Mikuša vedie cez množstvo atraktívnych miest v Strážovských vrchoch, ako vyhliadkovú skalu Sokol, Ostrú Malenicu so zaujímavým lesom, Košecký hrad či Rohatú skalu.

Májové Strážovské vrchy na 2 dni

  • Vihorlat: Stanislav Ďurica sa vybral spoznávať pralesy vo Vihorlatských vrchoch, navštívil lokality Nežabec, Jedlinku, Kyjov, Morské oko a Sninský kameň. Všetky sú dostupné po turistických chodníkoch.

Päť vihorlatských pralesov za dva dni

  • Pohronský Inovec: Martin Birka sa vybral na dvojdňovku veľmi peknou fotogenickou krajinou z Novej Bane cez Loksovu lúku, Veľký Inovec a Adamov štál, s bivakom na Veľkom Inovci.

Lúkami a lesmi Pohronského Inovca

Vypočujte si

Útulňa Ďurková pod Chabencom nie je klasickou útulňou, no ani horskou chatou. Nachádza sa asi na polceste medzi Chopkom a Donovalmi, tesne pod hrebeňom Nízkych Tatier. S chatárom Tomášom Luptákom sme sa rozprávali o histórii chaty, súčasných možnostiach a tiež o tom, ako sa za posledných 12 rokov postupne menia jej návštevníci.

HIKING.SK podcast

Lezenie

Michal Mikuláš popisuje jarný výstup na Gerlachovský štít Gerlachovskou próbou.

Z galérie

Polnočná Morava

Polnočná Morava

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu len malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v údoliach miestami 9 až 4 stupňov. Najvyššia denná teplota 22 až 27, v Žilinskom kraji a na Spiši miestami okolo 20 st.

V nedeľu bude jasno až polooblačno. Najnižšia nočná teplota 11 až 6, v údoliach lokálne okolo 4 stupňov. Najvyššia denná teplota bude 24 až 29, v severnej polovici miestami okolo 22 st.

Po oba dni bude fúkať len slabý vietor.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je od 1 500 m. n. m. snehová pokrývka nerovnomerne rozmiestnená, mnohé chodníky sú zľadovatené. HZS odporúča turistické mačky a paličky.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

V Malej Fatre sa vo vyšších polohách na severných a zatienených svahoch nachádza nesúvislá snehová pokrývka. Na prechod snehových polí v strmom teréne HZS odporúča použiť stúpacie železá a cepín. Nad Šútovským vodopádom (modrý TZCH), je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Vo Veľkej Fatre sa rovnako môzu vyskytnúť snehové polia na severných a zatienených chodníkoch. Ostatné chodníky môžu byť blatisté.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH. HZS neodporúča prechod roklinou Kyseľ - Karolinyho vodopád,je tam odtrhnuté oceľové lano a prechod je veľmi nebezpečný.

Najnovšie