Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Silická planina. Foto Peťo Nový.
Silická planina. Foto Peťo Nový. Zatvoriť

Basecamp Jarné túry od východu po západ

V tomto basecampe nájdete pekné jarné túry od rozhľadne Žalostiná cez cyklovýlet Turčianskou záhradkou až po vyhliadky zo Silickej planiny. V sobotu si pribaľte aj pršiplášť pre prípad prehánok, počasie v nedeľu bude priaznivejšie. Vo vysokých horských polohách treba stále počítať so snehom a vziať si aspoň retiazkové mačky.

Aktuálne

Stredisko lavínovej prevencie dnes aktualizovalo lavínové správy. Pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry platí v popoludňajších hodinách 1. stupeň lavínového nebezpečenstva.

V Tatrách a Nízkych Tatrách je súvislá snehová pokrývka od hornej hranice lesa. Sneh je zväčša premenený na firn, voľný prachový sneh sa ešte vyskytuje v strmých tienistých expozíciách. V Malej a Veľkej Fatre je už len nesúvislá snehová pokrývka.

Všetky slovenské ferraty sú aktuálne uzatvorené.

Ďalšie informácie o schodnosti a sezónnych uzáverách nájdete štandardne na konci článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Peťo Nový popísal dve krásne vyhliadky na severnom okraji Silickej planiny v Slovenskom krase. Vyhliadky z okraja planiny ponúkajú výhľady na Brzotínske rybníky dole, Plešiveckú planinu, Horný vrch, Tatry a samozrejme Rožňavskú kotlinu. Na samotnej planine očakávajte pochod mierne zvlneným terénom a malebné lúky.

Tip na cyklotúru

Cyklistický tip od Jany Bílešovej do Klubinskej doliny v Kysuckých Beskydoch. Túra vedie z Klubiny popri Klubinskom potoku pod Veľkú Raču a späť, je vhodná aj pre deti. Bicyklovanie cez dolinu môžete spojiť s časťou známej Bystrickej cyklotrasy.

Tip na túru s deťmi

Päťdňovka na južnej Morave od Karolíny Dobiašovej obsahuje množstvo tipov na ľahšie a pestré výlety. Odporúčame napríklad Lednicko - valtický areál, kde sa dá skombinovať pešia turistika s návštevou historických pamiatok aj s plavbou loďou. Pekná a nenáročná túra vedie na Dívčí hrady nad Novomlýnskymi vodnými nádržami a obcou Pavlov.

Ďalšie tipy na túry

  • Nízke Beskydy: Marián Jaššo sa vybral spoznávať orchidey, ktoré kvitnú aj teraz, na túre neďaleko Hanušoviec nad Topľou videl viaceré zaujímavé druhy nielen orchideí, ale aj ďalších kvetov. Na trase je aj zatopený lom Skrabské s tyrkysovou vodou.

Orchidey v Beskydskom predhorí

  • Malá Fatra: Andrea Morongová odporúča spoznať Turčiansku záhradku na bicykli. Okruh z Blatnice vás zavedie do Slovianskej doliny, Kláštora pod Znievom, Turčianskych Teplíc a Mošoviec, nechýbajú atraktívne výhľady napríklad na Tlstú a Ostrú.

Okruh Turcom

  • Biele Karpaty: Daniela Mäkká opísala nenáročný výlet na rozhľadňu Žalostiná v kopaničiarskej oblasti Chvojnickej pahorkatiny. Túra vedie z Chvojnice bukovým lesom a peknými lúkami, rozhľadňa je nevysoká, no poskytuje kruhové výhľady.

Rozhľadňa Žalostiná s deťmi

Podcast

Hosťom Hiking podcastu bol tentokrát český horolezec Mára Holeček. Ľubo sa s ním rozprával:

  • o tom, čo ho najviac priťahuje, či náročnosť trasy alebo výška hory,
  • o prvovýstupe juhozapadnou stenou na Gasherbrum I, ktorý vyliezol až na piaty pokus a na jednom z nich stratil parťáka Zdenka Hrubého,
  • a aj o praktických veciach, napríklad ako sa spí v stene počas výstupu a či vo výškach okolo 8 tisíc metrov funguje plynový varič.

HIKING.SK podcast

Lezenie

Kniha je veľmi populárna lezecká túra vo Vysokých Tatrách. Vedie na Východnú Žeruchovú vežu nad Chatou pri Zelenom plese. Popísal ju Michal Mikuláš.

Z galérie

Podvečerný malofatranský pohľad

Podvečerný malofatranský pohľad

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu cez naše územie postupovať studený front, očakávajte premenlivú oblačnosť. Miestami, najmä na severe, prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Popoludní sa bude ochladzovať.

Najvyššia denná teplota 24 až 29 st., v Žilinskom kraji a na hornom Spiši zväčša 18 až 23 stupňov.

Fúkať bude slabý vietor, neskôr v nárazoch ojedinele okolo 16 m/s (60 km/h). Nad pásmom lesa bude prechodne búrlivý vietor.

V nedeľu bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky.

Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe o niečo chladnejšie. Fúkať bude slabý vietor, len ojedinele v nárazoch okolo 15 m/s.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách je od 1 500 m. n. m. sneh, HZS odporúča turistické mačky a paličky, mačky je treba v Nízkych Tatrách.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach aj ferrata HZS na Martinské hole.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

V Malej Fatre sa vo vyšších polohách na severných a zatienených svahoch nachádza nesúvislá snehová pokrývka. Na prechod snehových polí v strmom teréne HZS odporúča použiť stúpacie železá a cepín. Nad Šútovským vodopádom (modrý TZCH), je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Vo Veľkej Fatre sa rovnako môzu vyskytnúť snehové polia na severných a zatienených chodníkoch. Ostatné chodníky môžu byť blatisté.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie