Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hrady a zámky Dajama
Hrady a zámky Dajama Zatvoriť

Recenzia Hrady a zámky - spoločenská hra

Ďalšia z hier z vydavateľstva DAJAMA Hrady a zámky je určená pre obdivovateľov záhadných stavieb, vďačných cieľov turistických a poznávacích výprav malých či veľkých. Hrad alebo zámok je vždy výborným lákadlom aj pre našich malých turistov. V mapách či knižkách si hľadajú správny cieľ a potom nedočkavo stúpajú a pátrajú po prvých obrysoch, prvej skale či vežičke. Ako srnčeky všetko preskúmajú a vymyslia si vlastné príbehy, čím rozpadnutejšia zrúcanina, tým záhadnejšie objavovanie. Aj v upršaný prázdninový deň vďaka hre môže objavovanie pokračovať.

Výrobca
Vydavateľstvo DAJAMA a autori: Daniel Kollár a Daniela Kollárová
Typ
spoločenská hra
Materiály
papier
Infocena
26,95 €
Obchody
dajamabooks.sk

Autorská dvojica Daniel Kollár a Daniela Kollárová nás takto vítajú:

Prenesme sa do sveta stredovekých hradov a ich dobyvateľov. Čaká nás cesta plná dobrodružstiev a prekvapení. Na konci hry skončíme ako víťazi alebo porazení. Je to len na nás, našich vedomostiach a trochu aj na šťastí v hre.

Zaujímavý je herný plán - slepá mapa Slovenska s vyznačenou cestou od hradu k hradu. Cesta pre malých dobyvateľov štartuje v strede medzi Zvolenským hradom a Krásnou Hôrkou, vyraziť môžu západným alebo východným smerom. Okruh zahŕňa 75 políčok, 15 objektov - najznámejších hradov. Pre veľkých má dobyvateľská cesta 106 políčok a 30 hradov, štartuje pod hradom Devín, hráči si dohodnú smer cesty - južný alebo severný. Hrady na oboch herných plánoch sú rôzne, takže ak si zahráte s deťmi ich verziu, veru nebudete natrénovaní na ťažší boj pre staršie deti a dospelých. Potešil ma výber aj pre mňa menej známych cieľov - hrad Slanec, Čabraď či zámok v Humennom. Malí a veľkí dobyvatelia majú postupne k dispozícii viac ako 300 hradných kartičiek a takmer 350 hradných otázok.

Hra pre malých dobyvateľov

Obsahuje štyri sady kartičiek, bodovacie žetóny, kocku a figúrky. Cieľom je získať čo najviac hradov. Hráč hádže kockou a postupuje po ceste, ak zostane stáť na políčku s označením konkrétneho hradu, musí odpovedať na otázku a keď hrad získa, označí si ho svojim žetónom. Ak ďalší hráč príde na obsadený hrad, musí bojovať s majiteľom hradu v súboji. Majiteľ hradu vyberie súbojovú disciplínu. Výherca je novým majiteľom hradu. Práve súboj hru spestrí a robí ju napínavejšou, nakoľko hráč po získaní hradu nemá istotu, že ho bude vlastniť až do konca hry. Spestrením je čítanie povestí zo zadnej strany kartičiek hradov. Políčka magický elixír, jaskyňa či zviera dobyvateľov na chvíľku zastavia a preveria aj ich taktiku boja. Aby boj o 15 hradov nebol jednoduchý, kartičiek s otázkami je 60 a kartičiek s fotohádankami 45. Bojovníkov preveria aj kartičky Elixír - napr. táto ma zaujala: Nepomohol si pocestnému tulákovi a ten ťa preklial. Tvoj najbližší hrad je teraz voľný, už ho nevlastníš. Vráť kartičku hradu medzi ostatné kartičky neobsadených hradov. Víťazom je hráč, ktorý získal najviac hradov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hra pre veľkých dobyvateľov

Má rovnaký princíp, trochu zložitejšie pravidlá a bodovanie. Aj otázky sú, samozrejme, zložitejšie. Cieľom je získať čo najviac bodov.

Pri oboch verziách sa hra končí po 30 minútach, prípadne si hráči sami určia iné pravidlo ukončenia - napr. ak budú mať všetky hrady svojho majiteľa.

Dôležité je mať správne rozdelené kartičky pre obe verzie hry, používame na to gumičky, nakoľko 300 kartičiek je naozaj veľa. Pomáha pri tom ich farebné rozlíšenie. Obojstranný hrací plán je dostatočne pevný a dobre poskladateľný.

Záver

Hrou si môžeme zopakovať svoje vedomosti a tiež sa naučiť niečo nové pred výletom na hrady či si z nej vybrať cieľ na prázdninové putovanie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie