Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Skalka, celkový pohľad
Útulňa Skalka, celkový pohľad Zatvoriť

Útulňa Skalka

V Sopotnických vrchoch, ktoré sú podcelkom pohoria Čierna hora, v poslednej dobe pribudlo viacero stavieb, ktoré sa dajú využiť k prenocovaniu počas viacdenných túr. Jedným z objektov je jednoduchá útulňa Skalka, ktorá sa nachádza na rovnomennej vyhliadke nad údolím rieky Hornád.

Poloha
Čierna hora - podcelok Sopotnické vrchy: bralnatý výbežok Skalka
Nadmorská výška
400 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86881 ° SŠ
dĺžka: 21.20652 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby na pričniach, ďalšia osoba na podlahe - použitie len v prípade núdze
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri útulni nie je vodný zdroj
Spojenie
Zelená značka z Obišoviec alebo z Lubovca, modrá a zelená z doliny Svinky a z doliny Hornádu, TIM Brezie
Dalšie info
Signál GSM, krásny výhľad

Poloha

Objekt sa nachádza v pohorí Čierna hora, v podcelku Sopotnické vrchy, v chotári obce Obišovce. Stojí na skalnatom zakončení výbežku s príznačným menom Skalka (395 m).

Prístup

  • Z obce Obišovce, od TIM Obišovce, vlak po zelenej značke za približne 1.15 h
  • Z obce Lubovec, po zelenej značke cez Ruské Pekľany a rázc. Pod Tlstou a Kašajovka (modrá značka) za 2 hodiny
  • Od TIM Dolina Svinky po modrej a zelenej značke cez rázc. Pod Tlstou a Kašajovka za približne 1.30 h
  • Z doliny rieky Hornád, od TIM Brezie (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po modrej a zelenej značke (rázc. Kašajovka) za 1.30 h

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie v tvare písmena A s rozmermi približne 2 x 3 metre. Objekt je čiastočne zapustený do podložia, zastrešený je sedlovou strechou pokrytou asfaltovou krytinou. Vstup je situovaný do južného priečelia, pričom do dvier je vsadené okno. Ďalšie je v severnej stene. Podlahu tvorí z dvoch tretín drevená guľatina, zvyšok udupaná hlina. V interiéri sa nachádzajú dve prične, ďalej jedna doska plniaca funkciu stola a dve police. Na pričniach sa pohodlne vyspia dve osoby. Na zemi aj tretia, ale vzhľadom na charakter podlahy (guľatina, udupaná hlina) je miesto dosť nepohodlné a preto odporúčam jeho použitie len v prípade núdze. V čase mojej návštevy (máj 2022) tu bola rámová a listová pílka, rošt a funkčná čelovka. Na policiach sa nachádzala káva, cukor, soľ, čaj a rôzne koreniny.

Pred útulňou je upravené ohnisko a niekoľko drevených klád na ktorých sa sedí. Ďalšie ohnisko je asi dvadsať netrov povyše na druhej skalnej vyhliadke. Latrínu som v okolí nenašiel.

Voda a okolie

Prameň v blízkom okolí útulne nie je. Najbližšia voda sa dá vypýtať v Obišovciach alebo v rekreačných zariadeniach pri TIM Brezie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Samotná Skalka je bralnatá vyhliadka s veľmi dobrým výhľadom na údolie Hornádu a protiľahlé vrchy (Hrad, Jánošíkova bašta) Volovských vrchov. Okrem toho sa v okolí nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov. Najznámejším je mohutné hradisko Obišovce – Stráža, ktoré sa nachádza necelých 500 metrov severovýchodným smerom. Ďalej je to stredoveký hrad a hrádok v Obišovciach či hrad Kysak nad Kysakom (poloha Hrad, kóta 498 m). Za návštevu určite stoja údolia Hornádu, Svinky a Sopotnice. V širšom okolí (hlavne na severe) sa nachádza hustá sieť turistických a miestnych značených trás. Na juhu sú to zase Volovské vrchy s bralnatou Holicou a Jánošíkovou baštou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie