Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľký Rozsutec. Foto – Peťo Nový
Veľký Rozsutec. Foto – Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Na Boboty, Matku Božiu a Ponitriansku cyklomagistrálu

Na tento víkend sme vybrali menej známe ciele v populárnych pohoriach, ako vrchol Boboty v Malej Fatre či vyhliadku Matka Božia v Slovenskom raji. Príjemný môže byť cyklovýlet Ponitrianskou cyklomagistrálou so zachádzkou na Oponický hrad. Pre deti odporúčame jaskyňu Kremenie a rozhľadňu Lažtek pri Banskej Bystrici. Pridávať budeme aj tipy na túry v zahraničí.

Tip na túru

Nenáročná túra v Malej Fatre od Peťa Nového vedie z Tiesňav na menej navštevovaný vrchol Boboty. Začiatok trasy je strmý, s výhľadmi na protiľahlé Sokolie. Vedie najprv skalami, neskôr lesom, s výhľadmi na Poludňový grúň, Stoh a Veľký Rozsutec. Z vrcholu zídeme do sedla Vrchpodžiar, odkiaľ je krásny výhľad na Poludňové skaly, potom už len schádzame do Štefanovej.

Tip na túru s deťmi

Túra začína v Sobotišti, ide o obec s bohatou históriou, môžete si pozrieť zvyšky habánskeho osídlenia, mlyn a zvonicu. Prvá časť vedie asfaltovou cestou, ak ste prišli autom, dá sa začať až pri rázcestníku Zelenkov mlyn. Odtiaľto stúpame k lazu Bučákovci, sú odtiaľto pekné výhľady do okolitej krajiny, podobne aj od samotnej útulne. Do Sobotišťa sa vraciame po červeno značenej trase s výhľadom na obec, Kunovskú priehradu a Malé Karpaty.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na cyklotúru

Vladimír Prutkay detailne popísal cyklotrasu Ponitrianska magistrála od Nových Zámkov cez Nitru do obce Výčapy - Opatovce. Odtiaľto sa autor vybral ešte na Oponický hrad, z ktorého sú pekné výhľady. Cyklotrasa je vedená zväčša po hrádzi rieky Nitra.

Svet

Stredne náročná dvojdňovka veľmi atraktívnou južnou časťou rakúskeho pohoria Hochschwab od Andrey Morongovej. Ide o túru vápencovou krajinou s bohatovou kvetenou, škrapami a závrtmi. Trasa vedie otvoreným terénom s krásnymi výhľadmi. Štart aj cieľ je v obci Fölz pri ústí rokliny Fölzklamm.

Ďalšie tipy na túry

  • Kremnické vrchy: Nad obcou Horné Pršany neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza niekoľko zaujímavostí, ktoré sa dajú spojiť do jedného okruhu. Je to rozhľadňa Lažtek, Čertova skala a jaskyňa Kremenie. Túra je vhodná aj pre deti.

Rozhladňa Lažtek a jaskyňa Kremenie s deťmi

  • Slovenský raj: Menej navštevovaný cieľ na severovýchodnom okraji NP Slovenský raj popisuje Roman Matkovčík. Výhľad z vyhliadky Matka Božia na rovnomennom kopci prirovnáva k známemu Tomášovskému výhľadu. Najkratšia trasa vedie z Novoveskej Huty cez vŕšok Medvedia hlava.

Matka Božia a Medvedia hlava z Novoveskej Huty

  • Nízke Tatry: Daniela Mäkká prešla náučný chodník neďaleko Pavčinej Lehoty, je tu vyhliadková veža s výhľadmi na Vysoké Tatry, Západné Tatry, Malú Fatru, Nízke Tatry a Veľkú Fatru, časť trasy vedie cez prírodnú rezerváciu Jelšie, ktorá leží na západ od riečky Demänovky.

Náučný chodník Pavčina Lehota

Podcast

Hiking.sk oslavuje 20 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti sme zorganizovali diskusiu s ministrom životného prostredia Jánom Budajom v horskej osade Železnô v Nízkych Tatrách. Hovorili sme o reforme národných parkov a o ďalších aktuálnych udalostiach v ochrane prírody.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Po búrke

Po búrke

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu ojedinele dážď alebo prehánky či búrky. Ochladí sa na 18 až 23, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 16 stupňov. Fúkať bude vietor v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť, inde môžu byť prehánky. V noci môže byť v údoliach miestami len okolo 4 st. Najvyššia denná teplota bude 16 až 21, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 14 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je sneh od 1 800 m. n. m., v Západných Tatrách od 1700 metrov. HZS upozorňuje, že chodníky v Jamnickej a Račkovej doline sú poškodené lavínami, nachádza sa tam množstvo popadaných stromov a neroztopený sneh z nánosov lavín.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022. Sezónne uzavretá je ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach (do 15.6.) aj ferrata HZS na Martinské hole (do 31.5.).

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

V Malej Fatre sa vo vyšších polohách na severných a zatienených svahoch nachádza nesúvislá snehová pokrývka. Na prechod snehových polí v strmom teréne HZS odporúča použiť stúpacie železá a cepín. Nad Šútovským vodopádom (modrý TZCH), je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Vo Veľkej Fatre sa rovnako môzu vyskytnúť snehové polia na severných a zatienených chodníkoch. Ostatné chodníky môžu byť blatisté.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie