Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Prístrešok Ruské Pekľany

V roku 2018 vzniklo v Ruských Pekľanoch neformálne občianske združenie Bobuška, ktoré sa snaží zatraktívniť obec a jej okolie. Na tomto základe, ale aj s pomocou Nadácie Orange vznikol zaujímavý projekt „Príroda nás spája“. V rámci neho upravili centrum obce, bola tu osadená informačná tabuľa a vybudovaný prístrešok. A práve ten môže poslúžiť turistom ako miesto, kde sa dá prenocovať počas turistiky v okolitých horách.

Poloha
Čierna hora - podcelok Sopotnické vrchy: centrum obce Ruské Pekľany (miestna časť obce Ľubovec)
Nadmorská výška
310 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.90057 ° SŠ
dĺžka: 21.18906 ° VD
» Mapa
Nocľah
Max. 7 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri útulni nie je vodný zdroj (voda sa dá vypýtať v obci)
Spojenie
Zelená značka z Ľubovca a Obišoviec, modrá, zelená a miestna žltá z doliny Svinky, modrá a zelená z doliny Hornádu od TIM Brezie

Poloha

Prístrešok stojí v centre Ruských Peklian, ktoré sú od roku 1964 súčasťou obce Ľubovec. Samotná obec sa nachádza v južnej časti Šariša, pod severným úpätím Sopotnických vrchov, ktoré sú podcelkom Čiernej hory.

Prístup

  • Z obce Ľubovec (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po zelenej značke za 30 minút,
  • Z Obišoviec (cez rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) po zelenej značke za 2.15 h,
  • Od TIM Dolina Svinky po modrej a zelenej značke cez rázc. Pod Tlstou za 1.15 h,
  • Z údolia rieky Hornád, od TIM Brezie (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po modrej a zelenej značke (rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) za 1.45 h.

Objekt

Altánkok je jednoduchej trámovej konštrukcie s rozmermi približne 3 x 4 metre. Zastrešený je pultovou strechou, pričom podlahu tvorí betónová platňa s dlažbou. Steny prístrešku sú voľne otvorené do okolitého terénu. Interiér je len čiastočne chránený dreveným zábradlím a na západnej strane múrom. V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu vylepšiť upevnením fólie či celty z náveternej strany. V interiéri sú dva stoly s lavicami a v juhozápadnom kúte sa nachádza murovaná pec. Na podlahe sa vyspí väčšia skupina turistov (max. 7 osôb). Stoly s lavicami sa taktiež dajú využiť ako prične. V prístrešku je zavedená elektrina, ale jej zapojenie si treba vopred dohodnúť na obecnom úrade v Ľubovci. Slušné správanie a upratanie objektu (náčinie na upratovanie je k dispozícii) pred odchodom je samozrejmosťou!

Voda a okolie

Prameň sa v blízkom okolí nenachádza. Ale keďže prístrešok stojí v centre obce, o vodu sa dá požiadať v okolitých domoch, prípadne nabrať povyše obce z potoka Peklianka. Potraviny alebo voda sa dá dokúpiť v blízkom Ľubovci (obchod, krčma).

Pred altánkom križujú (TIM Ruské Pekľany) zelenú značku dve mieste trasy. A to modrá – okružný Pútnický chodník a žltá vedúca do Radatíc. V širšom okolí sa nachádza hustá sieť turistických a miestnych značených trás. Okrem toho sa tu nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov (hradisko Obišovce – Stráža, hrad a hrádok v Obišovciach či Dunitová skala nad Sedlicami). Za návštevu určite stojí aj dolina Svinky a jej okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie