Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad na chatu s terasou
Celkový pohľad na chatu s terasou Zatvoriť

Prístrešok Chata Vlčie nad Ruskými Pekľanmi

V oblasti Ruských Peklian je niekoľko miest, ktoré sa dajú využiť na prespatie počas turistiky v tejto časti Čiernej hory. Okrem prístreška stojaceho v centre obce sa dá pred dažďom ukryť na zastrešenej terase chaty.

Poloha
Čierna hora, podcelok Sopotnické vrchy: 500 južne od obce Ruské Pekľany (časť obce Ľubovec) na trase zelenej značky
Nadmorská výška
321 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.8981 ° SŠ
dĺžka: 21.186846 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 osôb na krytej terase s vlastným spacím vakom a karimatkou (núdzový nocľah)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri chate tečie potok Peklianka, daľšia voda sa dá vypýtať v obci
Spojenie
Zelená značka z Ľubovca a Obišoviec, modrá, zelená, alebo miestna žltá z doliny Svinky, modrá a zelená z doliny Hornádu od TIM Brezie
Dalšie info
POZOR: ide o súkromný objekt, preto terasu využite len v prípade núdzového nocľahu!

Poloha

Objekt stojí v doline potoka Peklianka, približne 500 metrov južne od centra Ruských Peklian v lokalite Vlčie. Obec sa nachádzajú v južnej časti Šariša, pod severným úpätím Sopotnických vrchov, ktoré sú podcelkom Čiernej hory.

Prístup

  • Z obce Ľubovec (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po zelenej značke za 35 minút,
  • z Obišoviec (cez rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) po zelenej značke za približne 2.10 h,
  • od TIM Dolina Svinky po modrej a zelenej značke cez rázc. Pod Tlstou za približne 1.10 h,
  • z údolia rieky Hornád, od TIM Brezie (križovatka s Cestou hrdinov SNP) po modrej a zelenej značke (rázc. Kašajovka a Pod Tlstou) za 1.40 h.

Súkromná chata nie je verejnosti prístupná, ale jej zastrešená terasa poskytne útočisko pred búrkou alebo inou náhlou zmenou počasia. V núdzovom prípade sa dá na terase stráviť noc. Treba mať ale na pamäti, že stavba nie je určená k prespávaniu a využiť je ju možné naozaj len v prípade núdze.

Objekt

Chata pozostáva z dvoch častí. Prvá časť – vlastná chata, je drevená zrubová stavba, uzamknutá a verejnosti neprístupná. Druhá časť – zastrešená terasa, je voľne prístupná a dá sa využiť nielen ako núdzový úkryt pred búrkou či dažďom, ale aj ako miesto vhodné k núdzovému prenocovaniu. Terasa je jednoduchej trámovej konštrukcie s rozmermi približne 2,5 x 6 metrov. Zastrešená je sedlovou strechou, pričom podlahu tvoria drevené dosky. Interiér je od severu chránený stavbou chaty, ostatné strany sú voľne otvorené do okolitého terénu. V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu čiastočne vylepšiť upevnením fólie či celty z náveternej strany. V interiéri sú dva stoly s lavicami, ktoré sa dajú využiť ako prične. Celkovo sa tu pohodlne vyspí do 8 osôb. Použitie spacieho vaku a karimatky je samozrejmosťou. Pred chatou je miesto na zakladanie ohňa, sedenie pri ňom v čase mojej návštevy chýbalo.

Voda a okolie

Vedľa chaty preteká potok Peklianka, ktorý sa dá použiť ako vodný zdroj. Voda sa dá taktiež vypýtať v obci alebo zakúpiť v blízkom Ľubovci (obchod, krčma).
Popri chate prechádza zelená značka spájajúca Obišovce s Ľubovcom. V širšom okolí sa nachádza hustá sieť turistických a miestnych značených trás. Okrem toho sa tu nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov (hradisko Obišovce – Stráža, hrad a hrádok v Obišovciach či Dunitová skala nad Sedlicami). Za návštevu určite stojí tiež údolie Svinky a jej okolie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie