Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ferrata na Skalke. Foto Ľubo Mäkký
Ferrata na Skalke. Foto Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Tento týždeň sa otvorili ferraty na Skalke a na Martinské hole

Po sezónnej uzávere sú od 1. júna opäť otvorené Ferrata HZS na Martinské hole a ferraty na Skalke pri Kremnici. V sobotu bude premenlivé počasie, v nedeľu by pršať nemalo, má byť teplo a tak sa môžu vyskytnúť búrky. V tipoch na túry nájdete obľúbenú Prosiecku a Kvačiansku dolinu, cyklovýlet nad Košicami či najväčšie pleso Tatier Morské oko.

Aktuálne

Po sezónnej uzávere sú od 1. júna opäť otvorené Ferrata HZS na Martinské hole a ferraty na Skalke pri Kremnici. Ostatné slovenské ferraty sú ešte uzatvorené.

Ferrata do Priečneho sedla vo Vysokých Tatrách sa otvára 14. júna. Ferrata Dve veže nad Liptovskými Revúcami vo Veľkej Fatre bude prístupná od 15. júna, rovnako ako Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji.

Ferrata Skalka

Na Skalke sa nachádza viacero ferrát. Niektoré z nich, najmä s klasifikáciou E a F, sú určené len horolezcom. Ďalšie sú nižšej náročnosti, nájdete tu aj lanový visutý most a lezeckú sieť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ferrata HZS na Martinské hole

Ferrata vedie z Martina dolinou Pivovarského potoka. Má dva varianty obtiažnosti, B a C.

Tipy na túru

Tomáš Deneš prešiel Cestu hrdinov SNP na etapy. V tomto dieli putoval od Amonovej lúky v Malých Karpatoch cez ich najvyšší vrchol Záruby, k vodnej nádrži Buková a na Dobrovodský hrad. Pokračoval do Myjavskej pahorkatiny a Bielych Karpát, kde sú zaujímavými cieľmi Štefánikova mohyla na Bradle a najvyšší vrchol Bielych Karpát.

Morskie Oko (Rybi Staw, Morské oko) ako najväčšie pleso Tatier (bez ohľadu na hranice) podľa Martiny Haratíkovej rozhodne patrí k miestam, ktoré by mal človek pri návšteve Poľska vidieť. Rozloha plesa je takmer 40 ha a najväčšia hĺbka viac ako 50 m. Ide o celodennú túru, vzhľadom na vysokú návštevnosť poľských Tatier si pribaľte dostatok vlastného občerstvenia.

Tip na cyklotúru

Stredne náročná cyklotúra v okolí Košíc od Pavla Gomboša. Začína v rekreačnej časti Košíc Bankov, pokračuje cez sedlo pod Kamenným hrbom a cez lúky a lesy do rekreačného strediska Jahodná. Na cestu späť využil singltracky Bedľa a Hupíky.

Tip na túru s deťmi

Obľúbená liptovská klasika vedie z Prosieku cez Prosiecku dolina, kde voda svojou činnosťou vytvorila unikátnu tiesňavu s typickými krasovými útvarmi a nádhernými scenériami. Z doliny na chvíľu odbočíme k vodopádu v slepej dolinke Červené piesky. Nasleduje planina Svorad porastená kvetmi, s výhľadom na Západné Tatry. Z Veľkého Borového pokračujeme do Kvačianskej doliny, na hornom úseku je tiesňava Borovianka, potok tu vytvára typické obrie hrnce. Nasleduje populárna zastávka pri vodných mlynoch na Oblazoch a zostup lesnou cestou s výhľadmi do doliny.

Svet

Dominik Chňapko popisuje zaujímavú lokalitu neďaleko Prahy. Na kratšom okruhu sa nachádza Plešivecký viklan s menším skalným morom, krásne výhľady z Krkavčích skál a Čertovej kazateľne a Plešivecké jazierko s blízkou útulňou.

Príbeh

„Vlado, tak som dala svoju prvú ferratu!“ - zaštebotala mi susedka pri našom stretnutí. Som veľký ješiťák, ako každý chlap, a zasiahlo ma to. Tento oznam mi spravil jazvu na mojom srdci. Tvár mi od závisti zbledla, následne sa na nej vystriedala celá paleta dúhových farieb. Lenže ferrata alebo klettersteig, to vôbec nebola moja šálka kávy. O zdolávaní ferrát som vedel len pár vyčítaných informácií z internetu.

Z galérie

Šelma

Šelma

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu dopoludnia prevažne veľká, popoludní miestami zmenšená oblačnosť. Miestami dážď, prehánky, ojedinele búrky - aj intenzívne. Teplo, najvyššia denná teplota 25 až 30, na Kysuciach, Orave, Liptove a Hornom Spiši okolo 23 stupňov.

V nedeľu bude iba malá oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky, naďalej teplo. Najvyššia denná teplota 24 až 29, na severe miestami okolo 22 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách je sneh od 1 800 m. n. m.. HZS upozorňuje, že chodníky v Jamnickej a Račkovej doline sú poškodené lavínami, nachádza sa tam množstvo popadaných stromov a neroztopený sneh z nánosov lavín.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie