Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na prístrešok
Pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Obišovský hrad

V poslednom desaťročí sa mimoriadne zvýšil záujem verejnosti o ruiny hradov. Vzniklo viacero občianskych združení, ktoré sa venujú ich záchrane. Na niektorých hradoch boli vybudované objekty, ktoré vytvárajú zázemie ľuďom pracujúcim na ich obnove. Viaceré sa dajú využiť ako miesta, kde sa dá prenocovať počas viacdennej túry. Jedným z nich je jednoduchý prístrešok pred Obišovským hradom.

Poloha
Šarišská vrchovina (JV časť): na Z okraji Košickej kotliny, S časť extravilánu Obišoviec
Nadmorská výška
330 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.87183 ° SŠ
dĺžka: 21.22842 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 až 8 osôb na tehlovej podlahe, v podkroví ďalších 6 až 8 osôb (problematický prístup – máj 2022)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri útulni nie je vodný zdroj, najbližšia voda sa dá vypýtať v obciach Obišovce alebo Ličartovce
Spojenie
Z Kysaku za 1. 10 hod, z Obišoviec alebo Ličartoviec za 35 minút, z doliny Svinky za 1.05 hod.
Dalšie info
Nad prístreškom sa nachádza Obišovský hrad

Poloha

V juhovýchodnej oblasti Šarišskej vrchoviny, nad západným okrajom Košickej kotliny sa nachádza obec Obišovce. V severnej časti jej katastrálneho územia nad údolím riečky Svinka, v tesnej blízkosti Obišovského hradu v polohe Pod Zámčiskom (340 m) sa nachádza stavba jednoduchého prístrešku.

Prístup

  • Z Kysaku od železničnej stanice (Cesta hrdinov SNP) cez obce Obišovce (vlak) po neznačenom chodníku za približne 1.10 h.
  • Z Obišoviec (vlak) po po neznačenom chodníku za približne 35 minút.
  • Zo železničnej stanice Ličartovce (vlak) najskôr po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 35 minút.
  • Z údolia riečky Svinka od TIM Dolina Svinky po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 1.05 h.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie s rozmermi približne 3 x 5 metrov. Objekt má vybudované podkrovie, do ktorého sa vstupuje cez otvor v strope. Zastrešené je sedlovou strechou pokrytou škridlou. Podlaha je celá vyložená tehlami, interiér je voľne otvorený do okolitého terénu. Preto v prípade nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. V čase mojej návštevy (máj 2022) tu ležalo na drevených kladách niekoľko dosiek, ktoré sa dali využiť ako pričňa alebo stôl. Pred prístreškom sa nachádza upravené ohnisko so sedením.

V minulosti sa dalo do podkrovia, kde sa pohodlne vyspí až 8 osôb, dostať po rebríku. Žiaľ, v máji roku 2022 sa tu rebrík nenachádzal a podkrovie bolo pomerne nedostupné. Avšak fyzicky zdatnejší turista sa dokáže do podkrovia vytiahnuť. V prípade, že ste dvaja alebo viac osôb, dostať sa do podkrovia za pomoci „rabaky“ (spojiť si ruky a vyliezť hore – jedna noha na ruky, druhá na rameno) nie je problém.

Pokiaľ sa do podkrovia nedokážete dostať, môžete spať na tehlovej podlahe. Tu sa vyspí do 8 osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Ďalšia možnosť prespania, ale tentokrát naozaj len núdzového, je v hlavnej veži hradu. Je prekrytá drevenými doskami, ale na podlahe sú skaly a je tu uskladnené stavebné náčinie, čo výrazne sťažuje pohodlný nocľah.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Predpokladám, že prístrešok môže byť v čase brigád (najmä v lete) obsadený ľuďmi pracujúcimi na opravách hradu. O ich harmonograme sa dá vopred informovať na obecnom úrade.

Voda a okolie

O prameni v blízkom okolí neviem. Najbližšia voda sa dá vypýtať v Obišovciach alebo v Ličartovciach. Podľa máp by sa mala v chatovej osade pod Obišovským hradom nachádzať studnička, ale jej funkčnosť neviem potvrdiť. Pokiaľ niekto vie o spoľahlivom vodnom zdroji, napíšte do diskusie.

V okolí je viacero zaujímavých turistických cieľov. Hneď nad prístreškom sú ruiny Obišovského hradu. Iná stredoveká lokalita, malý hrádok typu „motte“, je situovaná nad sútokom Hornádu a Svinky. Ďalej je to mohutné hradisko Obišovce – Stráža (kóty 520 a 484 m), ktoré sa nachádza nad trasou zelenej značky, vedúcej z Obišoviec do Ruských Peklian. Okrem toho nad Kysakom, v polohe Hrad (kóta 498 m) stoja skromné pozostatky pomerne rozsiahlej stredovekej stavby. V lese medzi prístreškom a Ličartovcami sú zase viditeľné pozostatky poľného opevnenia z 2. svetovej vojny. V širšom okolí, hlavne na severe a severozápade, je vyznačená hustá sieť turistických a miestnych trás. Na juhu sú to zase Volovské vrchy s bralnatou Holicou a Jánošíkovou baštou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie