Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na maringotku s prístreškom
Pohľad na maringotku s prístreškom Zatvoriť

Prístrešok Maringotka Vrábľovec pod Ostrou

Počas môjho vandra po kopcoch Čiernej hory a Šarišskej vrchoviny som sa dostal do oblasti nad dedinami Ličatrovce a Drienovská Nová Ves. Tu som natrafil na objekt maringotky, ktorý využívajú miestni poľovníci. Je uzamknutá, ale turisti môžu využiť na krátkodobý úkryt pred búrkou alebo na núdzový bivak veľkú zastrešenú terasu, stojacu na jej boku.

Poloha
Šarišská vrchovina (JV časť): nad údolím rieky Svinka, pod severným úbočím vrchu Ostrá (425 m)
Nadmorská výška
387 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.89 ° SŠ
dĺžka: 21.22711 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 osôb na podlahe z udupanej hliny
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri objekte nie je vodný zdroj
Spojenie
Z Ličartoviec po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za 1 hod. Z doliny riečky Svinka po modrej značke, neskôr neznačeným chodníkom za 30 min.
Dalšie info
POZOR: lokalita nie je určená na prespávanie - použite len na núdzový nocľah!

Poloha

Objekt maringotky je situovaný pod severné úbočie vrchu Ostrá (425 m) alebo tiež Vrábľovec, ktorý sa týči nad údolím rieky Svinka, v juhovýchodnej časti Šarišskej vrchoviny. Miesto, kde sa stavba nachádza, patrí do katastra Ličartoviec. V blízkosti prechádzajú dve turistické značky. Modrá, vedúca z Hanisky pri Prešove cez dolinu Svinky do údolia Hornádu (TIM Brezie - mládežnícky tábor) a žltá, spájajúca Drienovskú Novú Ves s Ličartovcami.

Prístup

  • Z Ličartoviec (vlak) najskôr po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 1 hodinu.
  • Z údolia riečky Svinka, od TIM Dolina Svinky (Pod Ostrou) po modrej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 30 minút.

Objekt

Popisovať samotnú maringotku nebudem. Je verejnosti neprístupná. Opis zameriam na pomerne veľkú terasu stojacu na jej boku. Jej šírka je približne 3,5 metra a dĺžka takmer 6 metrov. Zastrešená je trámovým stropom, ktorý pokrýva pevná nepremokavá plachta. Interiér terasy je z východnej strany chránený samotnou maringotkou, z južnej a západnej zase drevenou stenou s tromi oknami. Priečelie je čiastočne otvorené do okolitého terénu. Podlahu tvorí udupaná hlina. Dnu sa nachádzajú tri veľké masívne stoly s lavicami a dva menšie, prenosné. V strede stojí oporný stĺp strechy. Spí sa na podlahe, prípadne sa dajú spojené lavice využiť ako prične. Stoly sú pomerne úzke alebo malé, aby sa dalo na nich pohodlne vyspať. Na karimatkách a v spacích vakoch sa sem zmestí do 8 osôb. Terasa bola v čase mojej návštevy udržiavaná, čistá a bez smetí. Hneď vedľa sa nachádza upravené ohnisko s ďalšími lavicami. V tesnej blízkosti stojí poľovnícky posed a senník.

Objekt nie je určený k prespávaniu verejnosti, využívajte ho len v prípade núdze!

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v blízkom okolí nenachádza. Najbližší overený prameň „Pillerov prameň“ sa nachádza na trase modrej značky smerom k rázc. pod Tlstou nad lesnou cestou Jadlovec. Neoverené pramene by mali byť v chatovej osade pod Ostrou. Voda sa dá vypýtať v Ličartovciach alebo v Drienovej Novej Vsi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V širšom okolí, hlavne na severe a západe je vyznačená hustá sieť turistických a miestnych trás. Okrem toho sa v oblasti nachádza viacero turistických cieľov ako Obišovský hrad, pozostatky poľného opevnenia z 2. svetovej vojny, či údolie riek Hornád a Svinka. Na juhu sú to Volovské vrchy s Jánošíkovou baštou a hradom Kysak.

Fotogaléria k článku

Najnovšie