Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čierny kameň. Foto Martin Birka
Čierny kameň. Foto Martin Birka Zatvoriť

Basecamp Tokajské vinice, Skalná Alpa vo Veľkej Fatre a Sninský kameň

Čaká nás pekný víkend, v sobotu ešte môže spŕchnuť, pozor aj na búrky, v nedeľu by malo byť krásne a po oba dni teplo. Do tipov na výlety sme vybrali atraktívnu Skalnú Alpu a Ľubochniansku dolinu vo Veľkej Fatre, rozhľadňu v tvare suda v tokajskej vinohradníckej oblasti či Sninský kameň s vyhliadkou na vihorlatské jazero Morské oko.

Tip na túru

Martin Birka spojil do dlhšej hrebeňovky dve zaujímavé oblasti Veľkej Fatry, časť liptovského hrebeňa od Smrekovice cez Skalnú Alpu po severné Rakytovské sedlo, a záver Ľubochnianskej doliny od lokality Močidlo po horáreň Blatné. Na trase sú mnohé atraktívne výhľady a v lokalite Skalná Alpa rastie vzácna flóra.

Tip na cyklotúru

Marián Jaššo sa vybral spoznať kraj tokajských viníc, relatívne novou cyklotrasou sa dostal na vyhliadkovú veža v Malej Tŕni v tvare suda. Z jej vrcholu je panoramatický výhľad na okolie, pod vežou je detské ihrisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Sninský kameň zo Zemplínskych Hámrov je obľúbená klasika vo Vihorlatských vrchoch. Z dvoch skalných vyhliadok sú krásne výhľady na vihorlatské pralesy a jazero Morské oko. Atraktívnosť vrcholu zvýrazňujú rebríky, ktoré trénované deti bez problémov zvládnu.

Svet

Najvyšší vrch Maďarska Kékeš meria 1014 m n. m., výlet naň popísala Alexandra Uhlárová. Z vrcholovej rozhľadne je dobrý výhľad na pohorie Matra. Neďaleko stojí druhý najvyšší vrchol taktiež s vyhliadkou na vrchu je Galya-tető.

Ďalšie tipy

  • Dunajské luhy: Kým nie je priveľa komárov, vyberte sa do CHKO Dunajské luhy. Je tu krásna príroda lužných lesov, spojená s brodením vodných ramien. Atraktívnu cyklotrasu popísal Roman Kopšo.

Dunajské luhy pri Gabčíkove

  • Nízke Tatry: Henrich Tomáš pripomína, že Nízke Tatry nie sú len populárny hrebeň, ale aj bočné rázsochy a doliny. Na túre prešiel Jasenianskou dolinou cez hrebeň do Liptovskej Lúžnej, na trase sa zastavil aj na útulni Ďurková a pri pomníku Jána Švermu.

Nízke Tatry netradične II. (Predajná – Lipt. Lúžna)

  • Slovenský raj: Roman Matkovčík vzal deti do Zejmarskej rokliny, krátkej rokliny na južnej strane Slovenského raja neďaleko Dediniek. V rokline sa nachádza viacero rebríkov, je vhodná pre trénované deti, pretože niektoré rebríky sú pomerne kolmé. Privedie vás na horskú planinu Geravy, kde sa deti môžu pohrať a obdivovať kone a ďalšie zvieratá.

Zejmarská roklina - deti na rebríkoch

Vysokohorská turistika

Inštruktor vysokohorskej turistiky Pavol Hreha opisuje atraktívnu túru na Slavkovský štít neznačenou trasou po Vareškovom hrebeni, okruh začína aj končí v Starom Smokovci.

Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít

Príbeh

Martin Knor o nepredvídateľnosti hôr, ktorá skončila tragicky: Liezli sme všetky náročné úseky a zostupovali sme trávnatou rampou. Pod skalnou stenou sme opäť oddychovali, pretože sa skupina s horským vodcom šuchtala. Zrazu sa ozval hukot. Znelo to, ako keď cez hrebeň hviždí veľmi silný vietor. Aj som sa zahľadel na protiľahlý svah, lenže tam, ako aj tu, bolo bezvetrie. Možno sa spoza hrebeňa ide vynoriť lietadlo. Ľudia na chodníku šikmo dolu pod nami čosi kričali. Začul som: „Kamene!“ a už to hvižďalo.

Z galérie

Čertova dolina

Čertova dolina...

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno, miestami prehánky, dážď, ojedinele aj búrky, najmä na severe. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 21 stupňov. Fúkať bude vietor v nárazoch miestamiokolo 15 m/s.

V nedeľu bude jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na Orave a pod Tatrami okolo 23 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách je nerovnomerne rozložená snehová pokrývka od 1 800 m. n. m.. HZS upozorňuje, že chodníky v Jamnickej a Račkovej doline sú poškodené lavínami, nachádza sa tam množstvo popadaných stromov a neroztopený sneh z nánosov lavín.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna 2022.

Od 1.3.2022 do 15.6.2022 je z dôvodu ochrany prírody uzávera na Veľký Rozsutec červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie