Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bielovodská dolina od horárne. Foto – Soňa Mäkká
Bielovodská dolina od horárne. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa V Tatrách otvorili chodníky po zimnej uzávere, nad chatami je ešte sneh

Oddnes sú v Tatranskom národnom parku otvorené všetky turistické značené trasy aj ferrata do Priečneho sedla. Horská služba upozorňuje, že chodníky nad chatami, cez vysokohorské sedlá a na štíty sú ešte pod snehom. Sneh je predpoludním zmrznutý, hrozí pošmyknutie a pád na skaly, treba mať so sebou aspoň retiazkové mačky a paličky.

Čo sa otvára

Od 15. júna sú oficiálne otvorené chodníky na deväť štítov vo Vysokých Tatrách. Dá sa ísť na Kriváň, Slavkovský štít, Rysy, Jahňací štít, Predné Solisko, Svinicu, Veľkú Svišťovku, Východnú Vysokú a Kôprovský štít. Pri vysokohorských sedlách ide o Priečne sedlo, Sedielko, Poľský hrebeň, sedlo Prielom, sedlo pod Veľkou Svišťovkou a sedlo Bystrá lávka.

Otvára sa aj ferrata do Priečneho sedla. Rovnako bdue otvorená Chata pod Rysmi, jediná vysokohorská chata v Tatrách, ktorá je v zime zatvorená.

Do Tatranského národného parku patria aj Západné a Belianske Tatry. V Západných Tatrách je k dispozícii kompletná hrebeňová trasa pohoria, bočný hrebeň Jakubinej aj najvyšší vrchol Bystrá.

V Belianskych Tatrách sa dostanete do Kopského a Širokého sedla, zo štítov tu nie je prístupný žiaden.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pribudol nový chodník aj dlhší splav Belej

Novinkou je predĺženie splavu rieky Belá od sútoku Tichého a Kôprového potoka. Splav je možný len pár týždňov v roku, keď sa topí sneh, inak je nízky prietok. Je určený skúseným vodákom.

Zároveň sa otvoril jednoduchý chodník pre turistov. Celoročne privedie návštevníka k miestu, kde sa rodí najdivokejšia rieka na Slovensku. Začína sa na križovatke medzi Tichou a Kôprovou dolinou, pri pamätníku sa nachádza šípka k sútoku Tichého a Kôprového potoka. O desať minút sa turista dostane k náučnej tabuli o rieke Belá.

Aktuálne podmienky

Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Mareka Biskupiča je v Tatrách stále veľa snehu. „Pod snehom sú vyššie položené chodníky, nad chatami aj cez sedlá. Sneh je aj na turistickom chodníku vedúcom na Chatu pod Rysmi."

Riziko snehových polí je podľa Mareka Biskupiča v tom, že človek sa šmykne a nezabrzdí. „Sneh je doobeda tvrdý, odporúčame aspoň retiazkové mačky a paličky. A nekĺzať sa po snehových poliach, hoci to človeka láka. Môže skončiť v suti a rozbiť si hlavu či spôsobiť iný úraz."

V júni a júli treba byť pripravený aj na častý výskyt búrok.

Stav turistických chodníkov a infraštruktúry

Zatiaľ nie je celkom jasné, v akom stave sú po zime chodníky a ďalšia turistická infraštruktúra, keďže mnohé chodníky sú ešte pod snehom. O údržbu sa doteraz starali Štátne lesy TANAP-u, ktoré v rámci reformy národných parkov od 1. apríla zanikli a zamestnanci prešli pod Správu TANAPu.

Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku uviedol, že sa ešte pred začiatkom letnej turistickej sezóny snažia prioritne riešiť najmä havarijné stavy. Vymieňajú poškodené mostíky, prístrešky, altánkov, odpočívadlá a smerovníky, ktoré sa zlomili pod váhou snehu, alebo ich poškodili lavíny. Okrem toho pracovníci Strediska terénnych služieb tento rok obnovia značenie na všetkých červeno značených trasách.

Horská služba upozorňuje, že chodníky v Jamníckej a Račkovej doline sú poškodené lavínami, nachádza sa tam množstvo popadaných stromov a stále ešte neroztopený sneh z nánosov lavín. Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami).

Ďalej je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lávka cez potok. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. „Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky a turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave."

Dôvodom je podľa správy parku to, že tieto trasy sa nachádzajú na pozemkoch neštátnych vlastníkov. „Snažíme sa však robiť všetko pre to, aby návštevníci nepocítili výraznejšie obmedzenia. Žiaľ, nie všade je stav turistickej infraštruktúry ideálny. Pokúšame sa nájsť spoločnú reč s vlastníkmi pozemkov, cez ktoré turistické trasy vedú, pretože zákon o správe majetku štátu nám nedovoľuje investovať na neštátnom území,“ uviedol Peter Spitzkopf.

Návštevný poriadok sa stále pripravuje

Tatranský národný park je dlhodobo bez platného návštevného poriadku, ktorý stanovuje pravidlá pre návštevníkov a činosti, ktoré vykonávajú. Správa parku predstavila nový návrh návštevného poriadku v roku 2017, no vzbudil odpor turistov, horolezcov aj skialpinistov, respektíve spolkov, ktoré ich združujú. Vyčítali správe parku, že chce zaviesť viac reštrikcií bez odôvodnenia. Petíciu za moderný návštevný poriadok podpísalo vyše 16-tisíc ľudí.

Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku sa na návštevnom poriadku pracuje, no brzdí ich množstvo pripomienok. „Boli sme zasypaní pripomienkami, a keď sme ich chceli prerokovať, niektoré subjekty, ktoré pripomienky dali ako zásadné, ani neprišli. Sme povinní každú výhradu vyhodnotiť. Ak je relevantná, hľadáme riešenia, kompromisy. Je možné, že sa verejnosti zdá, že nepostupujeme, no situácia v Tatrách je zložitá, toto klbko záujmov sa nedá ľahko rozpliesť. A my sme vždy tí nepochopení, lebo hájime niečo, čo je z pohľadu záujmových skupín alebo podnikateľov imaginárne," uviedol v nedávnom rozhovore pre Denník N.

Majko uviedol, že aktuálne prebehlo rokovanie na horskej službe, ktorá sa stretla so zástupcami športových klubov, aby si vyjasnili terminológiu k bezpečnosti pohybu, výcvikovým lokalitám atď.

Pohyb návštevníkov a podmienky vykonávania turistiky a ďalších športových aktivít v Tatrách zatiaľ upravuje Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14.6.2017.

Celý rozhovor s riaditeľom Správy Tatranského národného parku Pavlom Majkom

Najnovšie