Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ferrata do Priečneho sedla. Foto Jakub Rusnák
Ferrata do Priečneho sedla. Foto Jakub Rusnák Zatvoriť

Basecamp Všetky ferraty sú otvorené, pod Priečnym sedlom je ešte sneh

Cez víkend bude slnečno a veľmi teplo, odporúčame vybrať sa na ferratovú túru. V tomto dieli basecampu sme sa zamerali práve na slovenské ferraty, ktorých počet pomaly, ale iste narastá.

Aktuálne

V Tatranskom národnom parku skončila zimná sezónna uzávera, otvorené sú všetky turistické značené trasy aj ferrata do Priečneho sedla. Horská služba upozorňuje, že chodníky nad chatami, cez vysokohorské sedlá a na štíty sú ešte pod snehom. Sneh je predpoludním zmrznutý, hrozí pošmyknutie a pád na skaly, treba mať so sebou aspoň retiazkové mačky a paličky.

V Tatrách otvorili chodníky po zimnej uzávere, nad chatami je ešte sneh

Skončila sezónna uzávera na Veľký Rozsutec, otvorená je teda červená značka zo sedla Medziholie a zo sedla Medzirozsutce, ďalej Malé nocľahy - Obšívanka modrá značka a Malý Kriváň - Vendovka modrá značka.

Hoci v predpovedi počasia nie sú búrky z prechodu frontu, treba myslieť na možnosť búrky z tepla. Spôsobuje ich stúpajúci teplý vlhký vzduch a sú ťažko predpovedateľné. Vtedy je nebezpečné nachádzať sa na zaistenej ceste alebo stáť na snehovom poli. Ideálne je vyraziť na túru čím skôr, sledovať radary a počasie okolo seba.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Búrka z tepla sa v horách vytvorí rýchlejšie. Riziko na túre zvyšujú vlhké skaly, kovový výstroj, snehové polia i vodné plochy

Na všetky ferraty v nasledujúcom zozname si treba priniesť vlastnú (alebo požičanú) ferratovú výbavu. Na ferrate Kyseľ v Slovenskom raji sa platí poplatok, na ostatné je vstup zdarma.

Ferrata do Priečneho sedla

Ide o prvú ferratu v Tatrách, ak nepočítame cvičnú ferratu v Tatranskej Kotline. Postavil ju Klub slovenských turistov, vedie do Priečneho sedla ako alternatíva k tradičným reťaziam. Zaistená cesta zo sedla pokračuje dole do Veľkej Studenej doliny. Rátajte s dlhým nástupom a zostupom Studenými dolinami, keďže samotná ferrata je až na ich konci. Otvorená je do 31.10.

Ferrata Skalka

Na Skalke nad Kremnicou sa nachádza viacero ferrát. Niektoré z nich, najmä s klasifikáciou E a F, sú určené len horolezcom. Ďalšie sú nižšej náročnosti, nájdete tu aj lanový visutý most a lezeckú sieť. Ferrata je sezónne otvorená do 31.12.

Ferrata HZS Kyseľ

Ide o sprístupnenie rokliny Kyseľ v Slovenskom raji prostredníctvom ferraty. Po štyridsiatich rokoch od požiaru, po ktorom bola tiesňava Kyseľ pre turistickú verejnosť uzavretá, sa ju správa Národného parku Slovenský raj rozhodla sprístupniť takouto formou.

Ferrata má nižšiu náročnosť B, maximálne na B/C. Je dobre zaistená. Ako aj iné chodníky v Slovenskom raji, platíte tu vstupné 5 eur, dostanete skladačku s informáciami o ferrate aj tiesňave. Otvorená je do 31.10.

Ferrata Dve veže

Ide o miniatúrnu ferratovú oblasť s rôznymi cestami a variantmi. Nachádza sa na Liptove, neďaleko Nižnej Revúcej na skale nad Záhorovom. Cesty sú rôznej náročnosti od ľahkých po ťažké. Otvorená je do 31. 1. nasledujúceho roka.

Ferrata HZS na Martinské hole

Ferrata vedie z Martina dolinou Pivovarského potoka. Má dva varianty obtiažnosti, B a C. Je otvorená do 14.9., následne od 1.11. do 14.4. budúceho roka.

Cvičnú ferratu v Tatranskej kotline vybudovali horskí záchranári ešte v roku 2004 v 50-metrovej kolmej skalnej stene kameňolomu.

Ferrata pribudla aj na skale Driekyňa pri Slovenskej Ľupči, zatiaľ sú tam dve cesty s náročnosťou C a D.

Nový detský ferratový areál vznikol pri Zvoničke nad Novou Baňou.

Detská ferrata sa nachádza aj na Čingove nad vzdialenejším parkoviskom pri Chate na rázcestí.

Rady

Prečítajte si

„Vlado, tak som dala svoju prvú ferratu!“ - zaštebotala mi susedka pri našom stretnutí. Som veľký ješiťák, ako každý chlap, a zasiahlo ma to. Tento oznam mi spravil jazvu na mojom srdci. Tvár mi od závisti zbledla, následne sa na nej vystriedala celá paleta dúhových farieb. Lenže ferrata alebo klettersteig, to vôbec nebola moja šálka kávy. O zdolávaní ferát som vedel len pár vyčítaných informácií z internetu.

Z galérie

Jarný večer v strede Vysokých Tatier

Jarný večer v strede Vysokých Tatier

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno, najvyššia denná teplota 25 až 30, na Orave a pod Tatrami okolo 23 st.

Jasno a veľmi teplo bude aj v nedeľu, teplota môže dosiahnuť 32 stupňov, bude pofukovať stredne silný vietor, v nárazoch do 13 m/s.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách je nerovnomerne rozložená snehová pokrývka od 2000 m. n. m.. HZS odporúča turistické mačky a paličky. Na turistickom chodníku na Jahňací štít z chaty pri Zelenom plese sa pod reťazami nachádza snehové pole. Podľa informácií z Téryho chaty je snehové pole aj pod nástupom do reťazí na Priečne sedlo. Celé pod snehom je aj sedlo Sedielko.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie