Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jastrabská skala. Foto – Galéria Hiking.sk / Martin Birka
Jastrabská skala. Foto – Galéria Hiking.sk / Martin Birka Zatvoriť

Výber 13 najkrajších túr v Kremnických vrchoch

Kremnické vrchy sa nachádzajú v centrálnej časti Slovenska a patria do oblasti Slovenského stredohoria. Je to sopečné pohorie, budované prevažne treťohornými neogénnymi sopkami, ale na ich dnešnom vzhľade sa významnou mierou podieľala následná tektonická a erózna činnosť.

Pohorie sa delí na päť podcelkov – Flochovský chrbát, Kunešovská hornatina, Jastrabská vrchovina, Turovské predhorie a Malachovské predhorie. Dominantnou časťou je Flochovský chrbát s najvyšším vrchom Flochová a hrebeňom dlhým asi 23 km, klesajúcim od Flochovej po Veľký Son (v južnej časti).

Kultúrnym centrom horstva je Kremnica, mestečko, ktoré dalo názov celému pohoriu. „Zlatá“ Kremnica je jedným zo slobodných banských miest stredoveku. Zachovala si historický ráz a určite sama o sebe stojí za návštevu.

Turistika

Kremnické vrchy sú v zime rajom pre bežkárov, ale menej vhodná pre pešiu turistiku, lebo veľká časť turistických chodníkov je upravená pre bežecké trate a dochádza často ku stretu bežkárov a peších turistov.

Kremnické vrchy sú tiež rajom pre ferratistov. Ferraty na Skalke sa tešia veľkej obľube, ale pohyb peších turistov našťastie neobmedzujú, treba však počítať so zvýšenou koncentráciou ľudí v oblasti Suchej hory (Skalka).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pešiu turistiku v blízkosti hrebeňa je najlepšie realizovať v čase po skončení bežkárskej sezóny (niekedy trvá do konca apríla) a do jej opätovného začiatku, ktorý býva zvyčajne v decembri.

Možnosti peších trás

Pre výkonných turistov je najatraktívnejšou trasou prechod hrebeňovky. Zaujímavé sú aj prechody pohorím z kremnickej strany na banskobystrickú, ale to si vyžaduje využiť verejnú dopravu alebo organizovanú turistiku, no a nájde sa aj pár zaujímavých okruhov, ideálnych pre autičkárov a rodiny s deťmi. Zároveň každý okruh sa dá predĺžiť na náročnejšiu trasu. V pohorí je hustá sieť turistických značených trás, ale aj dosť trás značených miestnym značením a zopár náučných chodníkov.

Zoznam trás:

  1. Čertova skala z Budče
  2. Peňažná z Ihráča
  3. Okolo Ladna
  4. Jastrabská skala z Jastrabej alebo z Bartošovej Lehôtky
  5. Bralová skala zo Skleného
  6. Trávny ždiar, (Malý Slovenský raj pri Banskej Bystrici)
  7. Cez Kremnický štós a Kremnický štít na Chatu Hostinec
  8. Okruh z Kremnice cez Krahuľský štít a Kremnické Bane
  9. NCH Kamenica
  10. Okruh z Chaty nad Tajovom cez Kordíky, Skalku a Králiky
  11. Prechod z Kremničky cez Tri kríže do Kremnice (alternatíva do Malachova)
  12. Flochová z Čiernej Vody do Kordík
  13. Hrebeňovka Kremnických vrchov

1) Čertova skala z Budče

Čertova skala

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
270 m stúpanie , 270 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Časový odhad
1:50 hod / 1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa
  • Budča, Sietno 280 m n.m.
  • Čertova skala 450 m n.m.
  • Budča, Sietno 280 m n.m.
  • Najvyšší bod: 462 m n.m.
  • Najnižší bod: 280 m n.m.
Poznámka autora trasy
Čertova skala
Trasa

Hlavným bodom záujmu je, samozrejme, Čertova skala, unikátny prírodný výtvor, ktorý nemá v strednej Európe obdobu. Ale potešia aj pekné výhľady do údolia Hrona, staré pokrútené duby cerové či lesostepná kvetena.

Trasu začneme v Budči alebo priamo pri začiatku NCH v doline Sietno, kde je pár miest na parkovanie áut. NCH nás vedie najskôr traverzom popod Bukovinu príjemným listnatým lesom. V poslednej tretine trasy sa však prudko otočí na sever a začína celkom strmé a za dažďa aj veľmi šmykľavé stúpanie. Keď prídeme k rázcestníku Čertova skala, treba pokračovať asi 20 m po NCH na západ a sme pri skale. Pozor! V čase bujnej vegetácie, môže byť skala zaclonená a pár turistom sa stalo, že bez zastavenia pokračovali po zelenej a Čertovu skalu obišli.

Možnosti návratu, alebo pokračovania

  • A – Návrat rovnakou trasou (vhodné pre deti).
  • B – Pokračovať NCH do Hronskej Dúbravy - chodník je však slabo značený a navyše je na ňom veľa popadaných stromov, ktoré treba obchádzať alebo prekračovať (nevhodné pre malé deti).
  • C – Pokračovať zelenou značkou, krajinársky peknou trasou cez Hrabiny a Budičku do Tŕnia a odtiaľ sa zviesť do Budče autobusom (aj tento variant je vhodný pre deti). Trasa je vhodná celoročne.

Prečítajte si tiež


2) Peňažná z Ihráča

Peňažná

Názov trasy
Peňažná
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
469 m stúpanie , 503 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Malebná dedinka Ihráč má vo svojom okolí zopár prírodných zaujímavosti – skalné more, skalné vráta a skalné mesto, v ktorom je vybudovaná zaujímavá krížová cesta. Trasa nie je značená klasickým turistickým značením, ale bude nás viesť miestne žlté a modré značenie.

Trasu začneme v horskej dedinke Ihráč. Popri Ihráčskom potoku kráčame cestou na sever popri upravených domoch i verejných priestranstvách, Filandovej studničke a kaplnke Panny Márie. V mieste, kde štátna cesta prudko zabáča doľava, my pokračujeme rovno lesnou cestou. Asi po kilometri križujeme žlté miestne značenie, no odporúčam pokračovať po ceste ešte asi pol kilometra k Železným vrátam (Prieboj), čo je krátka, ale pekná skalná tiesňava. Vrátime sa späť k žltému značeniu a ním pozvoľna stúpame k rázcestiu Pod Peňažnou. Od rázcestia sa chodník stáva strmším, ale začínajú okolo neho pribúdať skalné útvary a stáva sa zaujímavejším. V hornej časti chodníka nás sprevádza originálna krížová cesta, ktorá nás privedie k improvizovanému prírodnému oltáru a vyhliadke s krížom.

Naspäť sa vrátime k rázcestiu Pod Peňažnou a modrým miestnym značením zídeme do Ihráča. V Ihráči nezabudneme zájsť k prírodnej pamiatke Ihráčske kamenné more, čo je veľmi zaujímavá geologická lokalita.

Trasa je vhodná celoročne a je vhodná aj pre staršie deti.

Prečítajte si tiež


3) Okolo Ladna

Ladno

Názov trasy
Ladno
Vzdialenosť
9 km
Prevýšenie
357 m stúpanie , 357 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Maličká, dnes len chalupárska osada, stratená uprostred Kremnických hôr očarí utešenými výhľadmi na Žiarsku a Zvolenskú kotlinu i na veniec hôr okolo nej.

Náš výstup začneme v Hornej Trnavej Hore (auto, autobus), kde začína zelená značka a vedľa nej je malé parkovisko. Značka nás povedie asfaltovou cestou pekným lesom, s občasnými výhľadmi až do Ladna. Prejdeme sa pekne upravenou osadou a vyjdeme na lúky. Vpravo je malý kopec s krížom, z ktorého sú výhľady hlavne do Žiarskej kotliny a na Štiavnické vrchy, oproti na malom hrebienku si pozrieme hrob rumunského vojaka a odtiaľ prejdeme na Vyhliadku nad Ladnom, odkiaľ sú výhľady aj na Zvolenskú kotlinu.

Keď sa dosť vykocháme, môžeme sa vrátiť späť rovnakou trasou alebo budeme pokračovať zelenou značkou na Bvorcovu lúku, kde pohľadáme pomník Juraja Kriváňa, a zelenou značkou potom prídeme na Vlník a odtiaľ červeným miestnym značením zídeme cez Kľačany do Hornej Trnavej Hory (zelená značka od Bvorcovej lúky je však málo chodená, na ceste je plno konárov a skál, preto odporúčam vrátiť sa s deťmi do Ladna).

Okolie Ladna stojí za návštevu v každom ročnom období a trasa je vhodná aj pre deti.

Prečítajte si tiež


4) Jastrabská skala z Jastrabej alebo Bartošovej Lehôtky

Jastrabská skala

Názov trasy
Bartošova Lehôtka -> Bartošova Lehôtka
Vzdialenosť
5 km
Prevýšenie
345 m stúpanie , 345 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Prírodná pamiatka Jastrabská skala so svojou 80 metrov vysokou ryolitovou stenou je krásny krajinársky a estetický prvok Jastrabskej vrchoviny. Sú z nej nádherné pohľady smerom na západ a juhozápad.

Tu máme na výber dve možnosti. Buď začneme na železničnej zastávke Jastrabá (vlak, auto) a červené značenie nás vyvedie za hodinku na Jastrabskú skalu, alebo začneme v Bartošovej Lehôtke (autobus, auto) a žltým značením nám to bude trvať asi o 15 minút dlhšie. Táto značka prechádza aj cez železničnú trať, tak treba dať dobrý pozor na vlak!

Dá sa urobiť aj okruh, ale úsek medzi Jastrabou a Bartošovou Lehôtkou sa musí prejsť po štátnej ceste, čo pre malé deti neodporúčam.

Trasa sa dá prejsť celoročne a je vhodná aj pre deti.
Pre tých, ktorí by chceli vidieť Jastrabskú skalu, len ako jeden z bodov na trase, sú dve možnosti.

A – zo železničnej zastávky Jastrabá miestnym zeleným značením do Nevoľného, odtiaľ miestnym červeným značením na Kremnický Štós a žltou turistickou značkou do Kremnice. Krajinársky pekná trasa, ale horšie značená, treba sa vedieť orientovať v teréne. Predĺženie asi 3,5 h.

B – z Bartošovej Lehôtky žltým miestnym značením k rázcestiu pod Kopernicou, odtiaľ miestnym modrým značením k jazierku Slobodné, pekné miesto s posedením. Od jazierka zeleným značením cez Kmotrinu skalu, Dolnú Klapu (pekné výhľadové bralo), potom žltým značením na Tupú horu. Odtiaľ žltým značením do Starej Kremničky, prípadne modrou až do Žiaru nad Hronom. Zdá sa to byť komplikované toľkými značkami, ale táto časť je dobre značená a trasa je veľmi pekná.

Prečítajte si tiež


5) Bralová skala zo Skleného

Bralová skala

Názov trasy
Bralová skala
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
357 m stúpanie , 398 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Poznámka autora trasy
s KST na tradičnej akcii turistov KST Diviaky
Trasa

Cestou cez Handlovú môžeme obdivovať nádherné bralo, vysoko sa týčiace nad okolitú krajinu. Bralová skala je budovaná sopečným pyroklastickým materiálom, ktorý je neusporiadane zložený z úplne malých častíc až po skalné bloky. Jej povrch tak trochu pripomína mesačnú krajinu.

Začíname v obci Sklené a modrou značkou sa prejdeme na krásne výhľadové Sklenianske lúky. Na jar a v lete to tu pekne kvitne. Na Sklenianskych lúkach sa napojíme na červenú TZT (Cesta hrdinov SNP) a ňou prejdeme na Bralovú skalu.

  • A – táto časť trasy je vhodná aj pre deti. Návrat rovnakou cestou, alebo po žltej značke zísť na železničnú zastávku Remata a vláčikom (dlhý tunel) sa odviezť naspäť do Skleného.
  • B – z Rematy žltou značkou pomerne strmým výstupom na Bralovú skalu a späť (vlak, auto).
  • C – Bralová skala leží na Ceste hrdinov SNP a môžeme pokračovať po červenej značke lesom asi 1,5 hodiny do sedla pod Vysokou. Zo sedla ešte kúsok lesom a prídeme do katastra obce Kunešov na rozsiahle výhľadové lúky a pasienky. Niektoré časti kunešovských lúk sú botanicky veľmi pestré a rastie tu aj niekoľko druhov orchideí. Červená značka nás nakoniec privedie (žiaľ, asfaltovou cestou) do Kremnických Baní, kde čas do odchodu autobusu alebo vlaku využijeme na prehliadku Symbolického stredu Európy, Kostola sv. Jána Krstiteľa alebo si zájdeme na Trnovník, jeden zo siedmych vrchov obkľučujúcich Kremnicu.

Prečítajte si tiež


6) Trávny Ždiar (Malý Slovenský raj pri Banskej Bystrici)

Trávny Ždiar

Názov trasy
Trávny Ždiar
Vzdialenosť
11 km
Prevýšenie
448 m stúpanie , 478 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Malý okruh nás na malú chvíľu prenesie do Slovenského raja. Sú tu reťaze, rebríky i prechod skalným oknom. Chýba len zurčiaca voda a vodopád.

Trasu začneme na Suchom vrchu, čo je rekreačná oblasť Banskobystričanov (auto), alebo si to vyšliapeme pešo z Banskej Bystrice, buď modrou, alebo zelenou trasou. Obe vedú z veľkej časti otvoreným výhľadovým terénom. Kúsok za farmou je veľké parkovisko. Odbočka k Trávnemu ždiaru začína pri bývalej Chate na Suchom vrchu. Prejdeme popri chátrajúcej chate na lúku a tu sa držíme chodníčka vľavo. Vojdeme ním do lesa a ocitneme sa v inom svete. Obrovské balvanovisko v sutinovom lese a v ňom kľučkuje chodník, ktorý nás o chvíľu privedie k rebríkom a reťaziam, pomocou ktorých sa vyšplháme na vyhliadku. Nie je to však nič nezvládnuteľné, naopak zvládnu to aj malé deti. Chodník je jednosmerný! Z vyhliadky nás značka povedie hrebienkom naspäť k bývalej chate. Veľa detí určite uvíta možnosť povoziť sa na koníkoch na farme (Gril reštaurácia).

Vhodné pre deti aj po celý rok, okrem obdobia, kedy sú rebríky pod ľadom. Vtedy je to nebezpečné!

Tí, ktorí si chcú pozrieť Trávny ždiar len ako bod na trase, môžu pokračovať ďalej na hrebeň Kremnických vrchov. Buď do sedla Tri kríže, alebo cez Králiky na Skalku.

Prečítajte si tiež


7) Cez Kremnický štós a Kremnický štít na Chatu Hostinec

Kremnický štós

Názov trasy
Kremnica - Kremnický Štós - Kremnický štít
Vzdialenosť
12 km
Prevýšenie
592 m stúpanie , 593 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Trasa nás zavedie na miesta, kadiaľ kedysi viedla obchodná a poštová cesta medzi Kremnicou a Banskou Bystricou. Asi v polovici cesty stál prícestný hostinec, kde sa pocestní mohli občerstviť a prepriahnuť kone. V súčasnosti je hostinec zrekonštruovaný na turistickú chatu a slúži sezónne verejnosti.

Trasu začneme priamo v centre mesta Kremnica. Žltá značka nás najskôr uličkami prevedie časťou mesta, prekročíme železničnú trať a stúpame lesom pozvoľna hore. Po chvíli sa k nám zľava pridá zeleno značený NCH Zelená cesta a strmším stúpaním prídeme k Alžbetinej skale. Od skaly pokračujeme v strmom stúpaní, no po chvíli sa zmierni a len pozvoľným stúpaním prídeme k rázcestníku Kremnický Štós. Na krásnej horskej lúke si najskôr oddýchneme a potom zájdeme na rovnomennú vyhliadku. Z vyhliadky sú pekné pohľady na malebnú Kremnicu. Vrátime sa k smerovníku a žltou značkou pokračujeme krajinársky veľmi peknou trasou na Kremnický štít (jeden zo siedmych vrchov obkolesujúcich Kremnicu) a potom k rázcestiu Trojica. Tu presedláme na modrú značku a privedie nás na Chatu Hostinec. Chata býva však otvorená len nepravidelne počas letnej a zimnej sezóny (víkendy). Ale aj keď je zavretá, je to veľmi príjemné oddychové miesto a výdatný prameň ponúka občerstvenie zadarmo. Naspäť sa necháme viesť modrou cez Partizánsku lúku až do centra Kremnice.

Trasa pre deti sa dá skrátiť po Kremický Štós. V zime, kvôli bežkárskym tratiam, trasu neodporúčam.

Prečítajte si tiež


8) Okruh z Kremnice cez Krahuľský štít a Kremnické Bane (alebo opačne)

Krahuľský štít

Názov trasy
Kremnica - Krahuľský štít - Kremnické Bane - Kremnica
Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
614 m stúpanie , 614 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Trasa vedie až cez tri zo siedmich vrchov obkolesujúcich Kremnicu. Trasu začneme v Kremnici na námestí. Zelené miestne značenie nás najskôr vyvedie z mesta, potom nás prevedie cez záhradkársku osadu a železničnú trať (pozor na vlak) a nakoniec poriadne strmým výstupom sa dostaneme na Krahuľský vrch, kde nám budú dostatočnou odmenou pekné výhľady z veže na Krahuľskom vrchu. Značka nás miernym klesaním dovedie na Krahule, malebnú, pôvodne banícku obec. Napojíme sa na červenú TZT, ktorá nás privedie do Kremnických Baní. Cestou si môžeme zájsť na Trnovník (tiež patrí medzi vrchy obkolesujúce Kremnicu), z ktorého sú hádam najkrajšie pohľady na mestečko. Chvíľu sa pristavíme pri Symbolickom strede Európy a zídeme do Kremnických Baní. Odtiaľto nás do Kremnice privedie Barborská cesta, vedľa ktorej si môžeme pozrieť zopár banských diel a zachovanú banícku architektúru. Cesta nás privedie na vrchol Kalvárie (ďalší zo siedmich vrchov obkolesujúcich Kremnicu) a cez krížovú cestu zídeme na námestie.

Okruh je vhodný na turistiku celoročne, pre deti by som odporúčala úsek medzi Kremnickými Baňami a Krahuľským vrchom (rozhľadňa).

Prečítajte si tiež


9) Náučný chodník Kamenica

NCH Kamenica

Názov trasy
Kamenica
Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
360 m stúpanie , 360 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Čakajú nás krásne výhľady zo skalnatého vrchu Kamenica, chodník idúci pomedzi skalné útvary i pohľad na krásnu budovu železničnej staničky Stará Kremnička, ktorá je, žiaľ, odsúdená na zánik.

Trasu začneme v Starej Kremničke. Modrou miestnou značkou sa necháme viesť najskôr cez obec, potom lúkami a lesom k tunelu Kečka. Práve tu bol prvýkrát nasadený do bojov v SNP pancierový vlak Štefánik. Od Kečky chodník najskôr traverzuje svahom, no potom prudko vystúpa na vrchol Kamenice. Odmenou sú výhľady na Žiarsku kotlinu. Z Kamenice schádza chodník najskôr mierne, no potom sa stáva strmým a prechádza pekným úsekom pomedzi skaly. Ponad tunel prejde na druhú stranu trate a privedie nás k bývalej železničnej staničke Stará Kremnička. Odtiaľto nás chodník dovedie naspäť do stredu obce.

Chodník sa dá prejsť celoročne a je vhodný aj pre deti. V prípade, že vás tu nečaká auto, môžete si predĺžiť trasu o dve krásne výhľadové miesta. Modrou značkou pokračujeme smerom do Žiaru nad Hronom. Prídeme ku krížu, kde sa odpája žltá značka. Ideme ňou asi 1,5 km a prídeme na Skalku s veľmi pekným výhľadom na Starú Kremničku, Kamenicu, železničnú trať „slovenský Semmering“ a Žiarsku kotlinu. Pokračovaním po žltej značke by sme sa dostali na Šášovskú pílu, alebo na Šašovský hrad.

My sa však vrátime naspäť ku krížu a pokračujeme po modrej. Prejdeme okolo vodárne a tu značku opustíme a ideme síce neznačenou, ale dobre vychodenou cestičkou (Šibáková) na Šibeničný vrch. Odtiaľto sú unikátne výhľady na Žiarsku kotlinu. Chodníkom „Strmák na Šibák“, zídeme na Cestu ku vodárni a tá nás privedie do mesta.

Prečítajte si tiež


10) Okruh z Chaty nad Tajovom cez Kordíky, Skalku a Králiky

Okruh z Chaty nad Tajovom

Názov trasy
CH. nad Tajovom - Kordíky - Skalka - Králiky Ch. nad Tajovom
Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
871 m stúpanie , 875 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Zaujímavý okruh, ktorým prejdeme centrálnu časť hrebeňa, ale aj časť podhoria Kremnických vrchov.

Pekný, ale trochu náročnejší okruh začíname na parkovisku pri Chate nad Tajovom. Zelenou značkou prejdeme podhorím Kremnických vrchov do Kordíkov. Odtiaľ nás žltá značka vyvedie na hrebeň do Kordíckeho sedla. Po hrebeni nás povedie červená Cesta hrdinov SNP. Výhľadových miest je síce na hrebeni málo, ale zato sa ide pekným bukovým lesom a príjemným chodníkom. Zastavenia na hrebeni – Vyhnatová, sedlo Tunel (asi jediná mimoúrovňová križovatka turistických chodníkov na Slovensku), Kremnická skala (ferratová oblasť), Skalka (pekný výhľad na Zvolenskú kotlinu), Bystrické sedlo. V sedle sa odpojíme a modrou značkou zídeme do Králik. Odtiaľto zelenou značkou cez Tichú sa vrátime ku Chate nad Tajovom.

Turisti bez auta musia rátať z výšľapom z Tajova od autobusovej zastávky. Môžu však trasu ukončiť v Králikoch. Trasa nie je vhodná počas bežkárskej sezóny!

Prečítajte si tiež


11 Prechod z Kremničky cez Tri kríže do Kremnice (alternatíva do Malachova)

lúka Lazy nad Hornými Pršanmi

Názov trasy
Kremnička -> Kremnica
Vzdialenosť
21 km
Prevýšenie
1060 m stúpanie , 855 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

A. Ortúty – Malachovská dolina – Malachov. B. Velestúr – Hostinec – Kremnický Štós – Kremnica.

Zaujímavá trasa, ktorá ponúka prechod peknými lesmi, výhľadovými horskými lúkami, rozhľadňu, skalné útvary a ďalšie zaujímavosti, či už sa rozhodneme zísť na kremnickú alebo banskobystrickú stranu.

Trasu začneme v Kremničke, čo je mestská časť Banskej Bystrice. Žltá značka nás povedie popod Lišnú skalu a okolo cvičnej ferraty do Horných Pršian. Z H. Pršian pokračujeme peknými výhľadovými lúkami k rozhľadni Lažtek. Krásnymi lúkami pokračuje značka aj ďalej, ale nezabudnime odbočiť vpravo k zaujímavému skalnému útvaru - Čertova skala. Zo sedla Pod Košiarmi pokračujeme lesom na Hornú skalu. Z Hornej skaly sú pekné výhľady. Ďalej trasa vedie okrajom pralesa Horná skala a napokon prídeme na hrebeň do sedla Tri kríže. V sedle od roku 1834 stojí pekný trojramenný kríž s pohnutou históriou. Dvakrát ho vandali zničili (naposledy v roku 2002), no turisti z Kremničky a z Kremnice ho opäť obnovili.

V sedle máme dve možnosti, prechod do Kremnice, alebo do Malachova. Obe trasy sú zaujímavé, záleží od toho kam sa chceme dostať k doprave.

A – Ortúty – Malachovská dolina – Malachov Po Ortúty ide trasa lesom, kde si môžeme pozrieť Ortútske jazierko a zopár starých banských diel, kde sa ťažila hlavne ortuť. Trasa potom pokračuje do Malachova peknou Malachovskou dolinou, v ktorej je tiež niekoľko zaujímavosti (náučné trasy).

B – Velestúr – Hostinec – Kremnický Štós – Kremnica

Najskôr po červenej vyjdeme na Velestúr, kopec známy runovým nápisom v skale, žltá nás privedie k Chate Hostinec, od neho modrá značka do sedla Trojica a potom žltá, chvíľami lesom a chvíľami lúkami cez Kremnický štít, Kremnický Štós (vyhliadka), povedľa Alžbetinej skaly až do Kremnice.

Trasy neodporúčam v bežkárskej sezóne a ani pre menšie deti.

Prečítajte si tiež


12) Flochová z Čiernej Vody do Kordík

Flochová

Názov trasy
Flochová z Čiernej Vody do Kordík
Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
836 m stúpanie , 626 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Hoci je Flochová najvyšší vrch pohoria, nenájdeme tu vrchol, aký turista očakáva. Vrchol tvorí takmer rovná rozsiahla plošina. Ani výhľad tu turista nenájde a predsa stojí za návštevu. Na jej plošine nájdeme kúsok nefalšovanej tajgy, akú by ste na inom vrchole slovenských pohorí hľadali márne. Pralesový les na hrubom koberci šťavnatých machov s nádherným čučoriedkoviskom očarí každého vnímavého turistu.

Flochová, leží na severnom okraji pohoria. Hoci z každej dedinky v podhorí vedie na ňu značkovaná trasa, zmysluplný okruh sa prakticky nedá vytvoriť. Podhorie je zbrázdené hlbokými dolinami, medzi ktorými sú pomerne vysoké chrbty a rázsochy, zarastené hustými lesmi. Návrat je možný len po identickej trase alebo prechodom do inej obce.

Čremošnianske sedlo – Dolina Čiernej vody – Flochová – Svrčinník – Handel – Pod Tablou – Štefanka – Kordíky

Za Čremošianskym sedlom musíme prekonať najskôr štátnu cestu, potom prejsť popod železničný viadukt a sme v doline Čiernej vody, čiže v divočine. Veľmi pekná trasa je mimo veľkého záujmu turistov, ale oplatí sa ju aspoň raz prejsť. Celou trasou až na vrchol ideme hustými zmiešanými lesmi, len pod vrcholom začínajú čisté, ale prirodzené smrečiny. Vrcholová plošina je malá tajga. Pôda a padnuté stromy sú pokryté hrubými vankúšmi machu, ktorý je nasiaknutý vodou a na mnohých miestach porastený hustým čučoriedím.

Z Flochovej nás značka vedie najskôr okrajom PR Svrčinník a potom nás zavedie kúsok do rezervácie. Prechádzame krásnym kusom divočiny až do sedla Handel. Zo sedla Handel prejdeme do sedla Pod Tablou, ďalším zastavením bude Štefanka a odtiaľ po modrej do Kordík.

Prečítajte si tiež


13) Hrebeňovka Kremnických vrchov

Pravá skala kremnická, príťažlivá, magická

Názov trasy
Kováčová -> Turčianske Teplice, vlak
Vzdialenosť
47 km
Prevýšenie
2015 m stúpanie , 1812 m klesanie
Náročnosť
ťažká 5. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Hrebeňovka Kremnických vrchov z Kováčovej do Turčianskych Teplíc meria 46 km a dá sa prejsť za asi 15 hodín. Nemá však zmysel šliapať 46 km takmer bez prestávky, keď je po ceste toľko zaujímavostí! Výhodou hrebeňovky je, že je tu veľmi veľa možností rýchlo zbehnúť do civilizácie, keď už toho má turista dosť. Prakticky z každého zastavenia vedie turistický chodník do najbližšieho sídla, buď na banskobystrickú alebo na kremnickú stranu.

Začíname v kúpeľnej obci Kováčová a červená značka nás bude viesť až pod Flochovú. Treba sa pripraviť na to, že prvých 5 hodín, to bude len nezáživné stúpanie lesom, bez nejakých pekných výhľadov. Za Veľkým Sonom obchádzame lyžiarske stredisko Brestová, zo sedla Laurín pokračujeme cez Rudnú poľanu do sedla Tri kríže. Ďalšie zastavenia na ceste sú Velestúr, Zlatá studňa, Králické sedlo, Bystrické sedlo, Skalka. Od Troch krížov sa ide pekným hrebeňovým úsekom, ale výhľady sú až zo Skalky. Ďalej pokračujeme cez Kremnickú skalu, sedlo Tunel, Vyhnatovú, Kordícke sedlo, Pod Tablou. V každom zastavení je možnosť trasu ukončiť a zbehnúť do civilizácie.

Od rázcestníka Pod Tablou prejdeme cez Handel na rázcestie Svrčinník. Tu opustíme červenú značku a zelenou značkou sa dostaneme na vrchol hrebeňovky, na Flochovú. Z Flochovej zídeme do Čremošného alebo až do Turčianskych Teplíc.

Prejsť celú hrebeňovku za jeden deň nie je turistka, ale športový výkon. Určite lepšie je rozdeliť si ju na viac dní a vychutnať si všetky zaujímavé miesta na nej.

Prečítajte si tiež


Fotografie: autorka, Tomáš Trstenský, Peter Remeň, Martin Baniari, Tidoj

Fotogaléria k článku

Najnovšie