Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zo sedla pod Malým Salatínom. Foto Soňa Mäkká
Zo sedla pod Malým Salatínom. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Bude pekne a teplo, odporúčame Rysy, Salatín, dunajské brody aj tiesňavu

Cez víkend bude teplo, vybrali sme viaceré túry vo vyšších pohoriach či pri vode. Nájdete tu klasiku na Rysy, nízkotatranský Salatín, osviežujúci cyklovýlet v Dunajských luhoch aj tiesňavu Vyvieranie v Demänovskej doline.

Aktuálne

Horská služba upozorňuje, že zo severnej steny Malého Kežmarského štítu po piatkovej kamennej lavíne neustále padajú uvoľnené kamene. HZS neodporúča v tejto oblasti žiadne aktivity.

Tip na túru

Salatín a okolité vrcholy v západnej časti Národného parku Nízke Tatry ponúkajú niekoľko možností, ako si nakombinovať peknú túru rôznej náročnosti. Najkratšia výstupová cesta na Salatín vedie od rekreačného Železnô nad Liptovskou Lúžnou. Túra vedie peknými horskými lúkami s výhľadmi na blízke skalné terasy a do širokého okolia. Odporúčame pokračovať zo salatína na Predný Salatín.

Tip na túru s deťmi

Jana Bílešová popísala populárny výlet na Sninský kameň zo Zemplínskych Hámrov. Na začiatku túry je malá vonkajšia expozícia o ťažbe železnej rudy. Sninský kameň tvoria dve vyhliadkové skaly, v nadmorskej výške približne 1000 metrov. Trčia nad okolitý zelený les a poskytujú takmer letecké pohľady. Prístup na ne zatraktívňujú rebríky, ktoré trénované deti bez problémov zvládnu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na cyklotúru

V tomto počasí odporúčame vybrať sa do Dunajských luhov na atraktívnu cyklotúru, ktorú popísala Jitka Švarcová. Zavedie vás do lužných dunajských luhov a na Ostrov orliaka morského. Stromy a okolitá voda poskytnú príjemné útočisko a budete prechádzať cez viaceré brody. Nezabudnite na opaľovací krém a repelent.

Svet

Roman Matkovčík odporúča nenáročnú túru príťažlivou krajinou so zaujímavou históriou v pohorí Králický Sněžník. Ide o tretie najvyššie pohorie v ČR, pramení tu rieka Morava.

Ďalšie tipy na túry

  • Vtáčnik: Lukáš Varšík popísal túru spájajúcu viaceré skalné vyhliadky vytvorené andezitom v pohorí Vtáčnik, okruh začína aj končí nad Hornou Vsou neďaleko Partizánskeho. Na vrchol Buchlov vedie trasa úzkou skalnou štrbinou, ktorú prekonáte pomocou rebríkov, nejde o nič náročné.

Buchlov, Sladná skala a Žarnov-andezitové vyhľady

  • Nízke Tatry: Demänovská dolina patrí medzi najnavštevovanejšie horské lokality na Slovensku, no na výlete, ktorý absolvoval Ľubo Mäkký so synom, stretnete len málo turistov. V tiesňave Vyvieranie budete prekonávať skalné bránky, kaskády, či preskakovať potok. Na niektorých miestach je trasa vedená mostíkmi. Z Demänovskej hory je pekný výhľad do Demänovskej doliny, smerom k hlavnému hrebeňu Nízkych Tatier, na druhú stranu vidieť Liptovskú Maru, Liptovský Mikuláš a priľahlé chotáre stredného Liptova.

Vyvieranie a Demänovská hora – skryté poklady Demänovskej doliny

  • Tatry: Jasné počasie sa určite oplatí využiť na jednu z tatranských klasík, výstup na vrchol Rysy od Popradského plesa. Ide o veľmi populárny vrchol aj pre spoluturistov z Poľska, odporúčame začať skoro ráno. Z vrcholu je nádherný výhľad na okolité štíty a do Poľska na najväčšie a tretie najväčšie pleso v Tatrách, Morskie oko a Czarny Staw pod Rysami.

Výstup na Rysy

Čo zbaliť do batoha na jeden deň

Trochu obsiahlejší zoznam od Pavla Timka, ktorým sa určite môžete inšpirovať. Autor ráta s tým, že aj kratšia vychádzka sa môže zmeniť na 10-hodinovú túru. "Stalo sa mi to veľakrát a zoznam vecí v batohu to len odráža. Moja žena isto nezabudne, ako sme vyrazili na automobilový výlet po slovenských hradoch, ktorý sa počas jazdy zmenil kvôli 35-stupňovej teplote na dvojdňovú turistiku po hrebeňoch Nízkych Tatier."

Podcast

Kaľamárka na Poľane je lezcami veľmi vyhľadávaná oblasť. V okolí ale nie je žiadne zázemie a lokalita preto vysokým záujmom ľudí trpí. Architektka Diana Šajdová to chce zmeniť a v tesnom dotyku postaviť kemp. Bude sa volať Štand a má byť postavený na pricípe minimálnych zásahov do prírodného prostredia.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Vážka nad vápenkou

Vážka nad vápenkou

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačnoaž oblačno, v západnej polovici miestami prehánky alebo búrky. Bude veľmi teplo, najvyššia denná teplota 28 až 33 stupňov, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši väčšinou okolo 26 stupňov. Fúkať bude len slabý vietor.

V nedeľu bude len malá oblačnosť, prehánky a búrky iba ojedinele a teploty ešte o stupeň vyššie a bezvetrie.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená snehová pokrývka od 2000 m. n. m.. HZS odporúča turistické mačky a paličky. Neodporúča žiadne aktivity v severnej stene Malého Kežmarského štítu kvôli padajúcim kameňom.

V Nízkych Tatrách sú sezónne do 30. júna uzatvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie