Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Soňa Mäkká
Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa HZS: Nepoužívajte drony, môžu spôsobiť haváriu záchranárskeho vrtuľníka

Horská záchranná služba za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenala 1700 úrazov, 25 z nich bolo smrteľných. Riaditeľ HZS Marek Biskupič upozorňuje, že úrazovosť má vo všetkých horských oblastiach na Slovensku stúpajúci trend. HZS tiež predstavila významnú aktualizáciu svojej aplikácie.

Úrazovosť na horách môže byť tento rok rekordná

„Minulý rok sme mali pokles kvôli pandémii covidu, no tento rok sme s číslami už na úrovni celého roka 2014."

Podľa Operačného strediska HZS v dvoch rokoch, ktoré predcházali covidovým obmedzeniam, zaznamenávali približne 2600 nehôd a cca 40 smrteľných úrazov ročne. Tento rok tak môže byť rekordný.

V roku 2020 viedli štatistiku zachraňovaných Slováci. Nasledovali českí občania, poľskí a iné národnosti. V roku 2021 to boli takmer výlučne slovenskí občania.

Aktuálne podmienky a zásady bezpečnosti

Marek Biskupič informoval, že vo Vysokých Tatrách sa stále nachádza množstvo snehových polí, v záveroch dolín aj vo vysokohorských sedlách. „Odporúčame návštevníkom, aby sa nespúšťali po snehových poliach. Láka to, ale každé jedno snehové pole končí suťou, obrovskými balvanmi či skalnou stenou." Úrazy na snehových poliach sú na začiatku letnej sezóny veľmi časté, pri pádoch na skaly dochádza k ťažkým úrazom, zlomeninám, vykĺbeninám.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dôležité je nerozdeľovať sa. Podľa Biskupiča mnoho nehôd vzniká tak, že partia sa rozdelí, niekto nevládze a nechajú posledného zo skupiny zostupovať samého a stratí sa. Stalo sa, že také prípady skončili tragicky.

Dôležité je plánovanie a príprava túry. Pred túrou je potrebné zistiť si čo najviac informácií, aké sú podmienky, sledovať výstrahy. Eliminovať riziká je nutné aj počas túry, napríklad sledovať počasie. „Je búrkové obdobie, počasie sa vie veľmi rýchlo zmeniť. Búrka dokáže za pár minút zo stien urobiť potoky, vodopády, a pohyb v horolezeckom alebo ťažšom turistickom teréne môže byť veľmi obtiažny."

Dôležitá je komunikácia, treba mať nabitý mobilný telefón, stiahnutú aplikáciu HZS. „Nesmierne mám to pomáha, čo sa týka lokalizácie ľudí, šetrí nám to čas, záchranná akcia trvá kratšie a o to skôr je postihnutý dole alebo v nemocnici. Lebo zdravotný stav postihnutého v horskom prostredí sa vie veľmi rýchlo zhoršiť. Môže sa zhoršiť počasie a transport je úplne iný, ako niekde v meste," hovorí Marek Biskupič.

Drony a nový web HZS

Podľa Mareka Biskupiča sa horskej službe v poslednom čase veľmi osvedčili drony. Drony sa v národnom parku používajú len na záchranné akcie. Marek Biskupič apeloval na návštevníkov národného parku, aby drony nepoužívali. „Porušujú návštevný poriadok aj zákon o ochrane prírody. V prípade príletu veľkého vrtuľníka môže dôjsť ku kolízii, čo môže jednak ohroziť záchrannú akciu, a ak sa dron dostane do rotora, dokáže vrtuľník poškodiť a môže dôjsť k veľkej tragédii."

Drony sa používajú najmä v prípadoch, ak treba prepátrať obrovskú plochu kosodreviny alebo komplikovaný terén, a niekoho rýchlo lokalizovať. „Šetrí to čas a nasadenie záchranárov."

Dron pomohol nájsť napríklad poľského turistu, ktorý sa stratil a sám sa pohyboval po Tatrách, a po určitej dobe sme ho našli pod snehovým poľom, takisto pri tragickom prípade na Belej našli obeť pomocou dronu.

HZS spustila novú webstránku, v jej úvode pribudla mapka, kde je hneď zrejmé, či sú pre niektoré pohoria vydané výstrahy.

Aplikácia HZS

Aplikácia HZS funguje tretí rok, od spustenia z nej bolo prijatých viac ako 250 tiesňových hovorov. Umožňuje odosielanie tiesňových SMS správ a volania na tiesňovú linku HZS 18 300 s odoslaním aktuálnej GPS pozície. Na lokalizáciu nepotrebuje internet, stačí jej slabý signál, potrebný na odoslanie SMS. Operátor HZS presne uvidí polohu, dokonca sa mu zobrazí na turistickej mape. Ak nie ste v pokrytí mobilným signálom, odošle aplikácia údaje neskôr, keď sa dostanete do oblasti so signálom.

V HZS aplikácii je tiež možné zadať svoju túru do knihy túr. Do času, ktorý sami určíte, musíte túru označiť ako skončenú. Ak to neurobíte, aplikácia vás na to upozorní. Ak to neurobíte ani po niekoľkých upozorneniach, aplikácia sama pošle horskej službe vašu polohu a žiadosť o záchranu.

V minulom roku rozšírili aplikáciu o funkciu chatu operátora s turistom, slúži pre prípad, že človek nemôže hovoriť alebo na mieste, kde sa nachádza, nie je dostatočný signál. Volajúci môžu odoslať obrázok, kde sa nachádzajú alebo počasia, aby operátor vedel, či sú dobré letové podmienky.

Aplikácia funguje aj v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku, tento rok pribudne nemecké Bavorsko. Na privolanie pomoci si netreba inštalovať v každej krajine inú aplikáciu, stačí tá slovenská.

Novinky v aplikácii

  • V aplikácii si môžete nastaviť oblasti, ktoré chcete sledovať a ak horská služba pre ne vydá výstrahu, príde vám notifikácia do telefónu.
  • Ak ste si nastavili túru napríklad na nasledujúci deň, a horská služba vydá pre túto lokalitu varovaniu, dostanete notifikáciu.
  • Do aplikácie zadáte cieľ túry a body, ktorými prechádzate. Ak sa nevrátite v nastavenom čase alebo nepotvrdíte, že ste v bezpečí, aplikácia kontaktuje najskôr vás, potom členov vašej skupiny, blízku osobu a napokon HZS.
  • Kniha túr bude fungovať aj pri túrach v zahraničí, v slovenskej aplikácii si vyberiete krajinu, kam idete, a zadáte túru.
  • V postrannom chate pribudlo to, že už aj operátor HZS môže poslať obrázok človeku v núdzi, napríklad s mapou a radou, kam sa treba vydať.
  • Pribudol automatický preklad četu z cudzieho jazyka do slovenčiny a naopak, podľa jazyka, v akom je nastavený mobilný telefón.

Najnovšie