Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Biky sú v Tatrách ideálny prostriedok na nástup dlhou dolinou, ako napr. Tichá dolina. Foto – Ľubo Mäkký
Biky sú v Tatrách ideálny prostriedok na nástup dlhou dolinou, ako napr. Tichá dolina. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Správa Správa TANAP-u chce predĺžiť cyklotrasy v dolinách

Správa Tatranského národného parku chce ešte počas tohto leta rozšíriť možnosti cyklistiky v národnom parku. Týka sa to viacerých populárnych dolín ako Kôprová, Bielovodská alebo Bobrovecká nad Oravicami. Chystajú sa aj zmeny pri turistike so psom, tie by však mali platiť až na budúci rok.

Správa Tatranského národného parku chce rozšíriť možnosti cyklistiky. Situáciu im uľahčila reforma národných parkov. Po prvom apríli spravujú ochranári štátne pozemky v parku, ktoré dovtedy patrili pod Štátne lesy TANAP-u. Nepotrebujú tak už ich súhlas, okrem toho sa obe organizácie zlúčili pod jednu správu.

Rozšírenie sa týka viacerých atraktívnych dolín, kde sa cyklisti museli otočiť napriek tomu, že dolinou ďalej vedie cesta. Vznikali bizarné situácie, kedy napríklad v Bielovodskej doline cyklista musel zliezť z bicykla po troch kilometroch pri horárni, no z rezervácie v doline schádzalo nákladné auto s drevom či lesný kolesový traktor.

„Nevidím dôvod, prečo by to nemalo byť v dolinách, kde je spevnená alebo asfaltová cesta," hovorí riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. V spomínanej Bielovodskej doline tak budú môcť turisti pokračovať od horárne ešte ďalších šesť kilometrov k horolezeckému táborisku. Tam sa dá bicykel zamknúť či schovať a cyklista môže počas dňa stihnúť ešte túru k Litvorovému plesu či na Poľský hrebeň, keďže dlhý návrat dolinou si urýchli bicyklom.

Rozšírenie cyklotrás by správa parku chcela stihnúť ešte toto leto. „Bude si to vyžadovať dohodu a vyznačenie cyklotrás so Slovenským cykloklubom."

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Biky si môžete zamknúť o seba a pokračovať ďalej turisticky. Foto – Ľubo Mäkký
Biky si môžete zamknúť o seba a pokračovať ďalej turisticky. Foto – Ľubo Mäkký

Ktoré doliny by mali pribudnúť

  • V Bielovodskej doline sa predĺži cyklotrasa po horolezecké táborisko.
  • V Javorovej doline bude môcť ísť cyklista k horárni Pod Muráňom.
  • V Kôprovej doline sa predĺži cyklotrasa od Kmeťovho vodopádu po Temné Smrečiny.
  • V oravskej časti Tatier sa cyklistom sprístupní takmer celá Bobrovecká dolina, pravdepodobne aj Tichá dolina minimálne po horáreň.

Na konci cyklotrasy v Tichej doline. Foto – Ľubo Mäkký
Na konci cyklotrasy v Tichej doline. Foto – Ľubo Mäkký

V Tichej doline susediacej s Kôprovou dolinou by mala cyklotrasa končiť na súčasnom mieste za Liptovským košiarom.

Chystajú sa zmeny pri turistike so psom

Správa parku chystá zmeny, ktoré sa dotknú turistov so psom. V súčasnosti platí to, že pes musí byť vo 4. a 5. stupni ochrany na vôdzke. Zmeny by mali platiť od budúceho roka, kedy by mal byť v platnosti nový návštevný poriadok.

Podľa Pavla Majka to nebude znamenať úplný zákaz vstupu so psom, ako majú Poliaci v Tatrzanskom parku narodowom. „V nižších stupňoch ochrany to umožníme, len budeme chcieť, aby boli psíky uviazané." Pohybovať sa budú môcť tam, kam vedú asfaltové cesty, napríklad po Sliezsky dom či Štart. Pridajú možno aj niektoré lesné cesty. Zákaz bude platiť vo vysokohorskom prostredí.

„V subalpínskom a alpínskom stupni to nebude vhodné z dôvodu prenasledovania živočíchov, zavlečenia nebezpečných chorôb, ponechávania trusu na chodníkoch. Mali sme aj sťažnosti ľudí, ktorí sa boja psov." Majko hovorí, že turisti do vysokohorského prostredia priviedli nielen psov, ale aj králika, fretku, mačky, dokonca kozu. Pripravované obmedzenie správa parku dohodla so zvieracím ombudsmanom.

Nový návštevný poriadok je stále v príprave, podľa Pavla Majka už prerokovali všetky pripomienky a teraz by sa mal spracovať nový návrh jeho znenia, ktorý sa nanovo zverejní.

Zvieratá čakajú turistov na chodníkoch

Pavol Majko upozorňuje návštevníkov parku, aby sa pohybovali len po vyznačených chodníkoch, nielen z hľadiska ochrany prírody, ale aj vlastnej bezpečnosti.

„Zvieratá chodníky evidujú. Máme niekoľko pozorovaní, kedy medveď čakal na poľane vo Furkotskej doline, kým turisti prejdú a následne prekročil chodník. Ak sa návštevník pohybuje v húštinách alebo v čase zvýšenej aktivity zvierat, môže prísť ku kontaktu."

Pavol Majko upozorňuje, že návštevníci nechodia dostatočne vybavení, napríklad na snehové polia. Pri záchrannej akcii stresuje zvieratá hluk vrtuľníka.

Úrazy na snehových poliach sú na začiatku letnej sezóny veľmi časté, pri pádoch na skaly dochádza k ťažkým úrazom, zlomeninám, vykĺbeninám. „Odporúčame návštevníkom, aby sa nespúšťali po snehových poliach. Láka to, ale každé jedno snehové pole končí suťou, obrovskými balvanmi či skalnou stenou," hovorí riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Poplatky

Do redakcie sa ozval čitateľ, ktorý upozornil na Cenník výkonov a služieb Správy TANAP-u. Upravuje najmä poplatky za organizovanie verejných podujatí a fotografovanie a filmovanie v národnom parku.

Pavol Majko hovorí, že cenník za podnikanie na štátnych pozemkoch prebrali po Štátnych lesoch TANAP-u a sumy aktualizovali.

„Treba si uvedomiť, že keď beží 400 športovcov po chodníku, treba po nich opraviť chodník, ostávajú odpadky, pošliapaná kvetena, pretože turisti sa bežcom vyhýbajú, niekedy treba aj uzatvoriť chodník." Podľa Pavla Majka náklady nemôže znášať správa parku. Rovnako nevidí problém v tom, aby platil podnikateľ, ktorý na štátnych pozemkoch fotografuje alebo filmuje za komerčným účelom.

Poplatky za filmovanie, fotografovanie či organizáciu športových podujatí sa platia aj v poľskom Tatrzanskom parku narodowom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie