Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Spišský hrad. Foto Soňa Mäkká
Spišský hrad. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Desať tipov na túry za zaujímavými hradmi

V prvom prázdninovom vydaní basecampu sme sa zamerali na výlety na desať hradov v rámci celého Slovenska. Na niektoré, ako napríklad Spišský hrad či Lednica, prídete po krátkej prechádzke. Naopak, hrad Uhrovec, Liptovský hrad či Tematín si treba zaslúžiť dlhšou túrou. Trasy na viaceré hrady je možné urobiť aj ako okruh.

Odporúčame

Pripravili sme N magazín s túrami po celom Slovensku. Dá sa kúpiť na predajniach s dennou tlačou. Je orientovaný na jednoduchšie jednodňovky, väčšina je vhodná aj pre deti – Tatry, Fatry, Malé Karpaty, Horná Nitra, Strážovské vrchy, Biele Karpaty a Vihorlat. Nájdete tam viac aj o medveďoch a búrkach v horách.

Aktuálne

Horská záchranná služba za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenala 1700 úrazov, 25 z nich bolo smrteľných. Riaditeľ HZS Marek Biskupič upozorňuje, že úrazovosť má vo všetkých horských oblastiach na Slovensku stúpajúci trend.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Správa Tatranského národného parku chce ešte počas tohto leta rozšíriť možnosti cyklistiky v národnom parku. Týka sa to viacerých populárnych dolín ako Kôprová, Bielovodská alebo Bobrovecká nad Oravicami.

V Nízkych Tatrách sú od zajtra sezónne otvorené trasy z Poľany na Bôry a do sedla Sinej, ďalej Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, a tiež chodník z Demänovského sedla na Kráľov stôl do sedla Javorie a na Krúpovu hoľu.

V národnom parku Muránska planina zrekonštruovali útulňu v sedle Nižná Kľaková. Rekonštrukciu robili strážcovia a dobrovoľníci národného parku a členovia občianskeho združenia Živá planina. Vymenili strechu a podlahu vo vstupnej terase útulne.

Spišský hrad

Spišský hrad zaberá značnú časť travertínovej kopy, na ktorej je postavený. Ide o jeden z najväčších hradov v strednej Európe. Než prejdete celý komplex vrátane hradieb, je to celkom športový výkon. Hneď vedľa je skalné mesto Dreveník s krásnymi skalnými vežami, ktoré môžete spojiť s hradom do jednej návštevy, ide o nenáročnú vychádzku. Odporúčame ešte zastávku na neďalekej travertínovej kope Sivá brada.

Lietava, Súľovský a Hričovský hrad

Michal Bukvai spojil tieto tri hrady do jednej túry, dá sa samozrejme rozdeliť na tri samostatné výlety.

Lietavský hrad je druhou najväčšou hradnou zrúcaninou na Slovensku. V súčasnosti prebieha snaha o jeho záchranu, na hrade je aj malá vnútorná expozícia. Klasické výstupové trasy vedú z Lietavskej Svinnej alebo Lietava, časť Majer. Na druhej strane cesty nad Majerom sa vo svahu nachádza veľké vytesané kamenné dvojkreslo.

Súľovský hrad bol malý strážny hrádok, ostalo z neho zopár múrov prilepených medzi skalné veže a jediný zaklenutý priestor. Do objektu sa vchádza úzkou skalnou štrbinou, do horného hradu kovovým rebríkom cez dieru v murive. Z najvyšších partí hradu je nádherný kruhový výhľad na Súľovské vrchy. Hrad leží na veľmi atraktívnom skalnatom náučnom chodníku.

Hrad Hričov je o niečo menej navštevovaný, takisto je z neho kruhový výhľad. Vedie naň náučný chodník, taktiež tu prebiehajú rekonštrukčné práce (zdroj).

Plavecký hrad

Plavecký hrad nad Plaveckým Podhradím na Záhorí je vyhľadávaným turistickým cieľom. Výstup naň nie je náročný a výhľady na okolité Malé Karpaty aj Záhorie sú priam letecké. Na rozdiel od niektorých iných hradov nie sú zvyšky hradných múrov ukryté v lese. Túru popísal Zdeno Vasilišin.

V lete zvyšuje atraktivitu Plaveckého hradu aj motorový Vláčik Záhoráčik, ktorý do Plaveckého Podhradia jazdí po inak nevyužívanej trati zo Zohora. Túto letnú sezónu má vlak prestávku kvôli rekonštrukcii železničnej trate, nahradil ho víkendový BajkBus, ktorý odvezie približne 30 bicyklov.

Tipy na výlety na ďalšie hrady

  • Hrad Tematín:
    Hrad Tematín v pohorí Považský Inovec zabezpečoval ochranu horských pohraničných priesmykov do Uhorska a dôležitého brodu cez Váh. Okruh popísala Daniela Mäkká, vedie z obce Lúka na hrad a späť cez národnú prírodnú rezerváciu Tematínska lesostep. Aj z tohto hradu sú nádherné výhľady.
    Tematínsky hrad a Tematínska lesostep

  • Hrad Uhrovec:
    Veľmi pekná okružná túra na hrad Uhrovec od Martiny Haratíkovej. Začína pri pamätníku Jankov vŕšok v rovnomennej prírodnej rezervácii. Hrad postavili v 13. storočí, k jeho chátraniu prispeli majitelia, ktorí časom uprednostnili iné sídla. Napokon v 19. storočí vyhorel. Aktuálne tu prebieha citlivá rekonštrukcia. Obnovená a zastrešená hospodárska budova vyhrala jednu z architektonických cien CE ZA AR.

    Od hradu stúpame po zelenej značke okrajom skál. Ide o najkrajšiu časť túry. Pod skalami sa zachoval pralesový zvyšok Zrubiská. Okolo skalných stĺpov rastú rôzne pokrútené borovice, z mnohých miest má turista výhľad do doliny a na skalnatý kopec Malé Zrubiská oproti.
    Hrad Uhrovec – okruh z Jankovho vŕšku s Jankom

  • Hrad Lednica:
    Tatiana Filipková popisuje hrad Lednica postavený v atraktívnych skalách bradlového pásma. Stredoveký hrad postavili v roku 1259 ako pohraničný strážny hrad, ktorý je prístupný 9,5 m dlhým tunelom vytesaným do vápencovej skaly.

    Nachádza sa tu aj prírodná vyhliadka, na vrchol bradla sa dostanete po 80 schodoch vysekaných do úzkeho hrebeňa skaly, je tu potrebná zvýšená opatrnosť!
    Prírodné skvosty hradu Lednica a okolia

  • Hrad Šomoška:
    Okružnú túru na hrad Šomoška v Cerovej vrchovine v okrese Lučenec popísala Erika Sudová. Trasa vedie zo Šiatorskej Bukovinky cez kameňolom Mačacia a vyhliadkovú vežu Mačacia. Veľkou zaujímavosťou je kamenné more a kamenný vodopád z čadičových stĺpov.

    Sú pozostatkom sopečnej činnosti spred štyroch miliónov rokov. Gotický hrad zo 14. storočia je zakonzervovaný a sčasti zrekonštruovaný. Výlet sa dá predĺžiť na hrad Šalgó, ktorý už leží v Maďarsku.
    Hrady Šomoška a Šalgo (Salgó vára) zo Slovenska

  • Liptovský hrad:
    Na najvyššie položený hrad na Slovensku na dostanete na okružnej túre z liptovskej obce Kalameny. Areál hradu je krásny, hoci múrov tu veľa neostalo. Z tabule sa dozvedáme, že prvá zmienka o opevnení pochádza z roku 1262. Výhodou hradu z hľadiska obrany bola ťažká dostupnosť.

    Z južnej a západnej strany bol hrad chránený strmými svahmi, severnú a východnú časť chránilo súvislé skalné bralo Sestrče. Z hradu sú krásne výhľady na Liptovskú Maru a kopec Pravnáč.

    Liptovský hrad so šesťročným dieťaťom

Tip redakcie: V našej turistickej mape si môžete v menu, ktoré sa nachádza vpravo hore, zapnúť vrstvu Hrady. Urobili sme ju v spolupráci s Hrady.sk, nájdete tu zaujímavé informácie o slovenských hradoch.

Podcast

Mišo Diviak je autor knihy poviedok Bujón v šumienke, ktorá v týchto dňoch vychádza už v treťom vydaní. Rozprávali sme sa s ním o vzťahu k prírode, horským športom, dobrodružstvu a tiež rozoberáme na prvý pohľad bizarný názov knihy.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Malá nočná búrka

Malá nočná búrka

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky, najmä na severe. Najvyššia denná teplota 24 až 29, v severnej polovici územia väčšinou 19 až 24 stupňov.

V nedeľu bude jasno až polojasno, len ojedinele zväčšená oblačnosť a na severe ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota bude 23 až 28, na severe 17 až 22 stupňov.

Podmienky na horách

Vo Vysokých Tatrách sa v polohách nad 2000 m n. m. miestami ešte vyskytujú snehové polia, na ktorých hrozí riziko pošmyknutia. Pribaľte si turistické mačky a paličky. HZS neeodporúča žiadne aktivity v severnej stene Malého Kežmarského štítu kvôli padajúcim kameňom.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok. Na zelenom chodníku Biela - Medziholie prebieha ťažba dreva, je potrebné zvýšiť opatrnosť.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie