Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Trenčiansky hrad. Foto Tatiana Filipková
Trenčiansky hrad. Foto Tatiana Filipková Zatvoriť

Basecamp Tipy na túry v okolí Trenčína

Na tento víkend sme vybrali tipy na túry a výlety v okolí Trenčína. Priamo nad Trenčianskym hradom je to okruh lesoparkom Brezina, môžete sa vybrať aj do nedávno vyhláseného obecného chráneného územia Trenčiansky luh. V blízkom okolí sú aj náučný chodník na bralo Krasín, na Skalice pri Beckove, Haluzická tiesňava a rozhľadňa Dúbravka.

Náučný chodník Sever – Lesopark Brezina

Tatiana Filipková opisuje nenáročnú túru v Lesoparku Brezina. Tento park v meste sa nazýva aj zelené srdce Trenčína. Rozkladá sa na terénnom masíve Breziny nad Trenčianskym hradom, jeho najvyšším bodom je Kozí vrch. Chodník vás privedie aj na Štefánikovu vyhliadku, ktorá sa nachádza na vrchole bralného komplexu Sokolíc. Je z nej výhľad na hrad, rieku Váh, pútnické miesto Skalka, malebné vrchy s neprehliadnuteľným Žľabom či vrch Krasín.

Náučný chodník Beckovské Skalice

Náučný chodník Beckovské Skalice sa nachádza hneď v susedstve Beckovského hradného brala. Vyvedie vás na podobné, i keď skromnejšie bralo, odkiaľ sú krásne výhľady smerom na Beckov. Ďalšia časť chodníka ukazuje pestrú mozaiku človekom pozmenenej i zachovanej krajiny. Uvidíte sprašovú stenu, ktorá sa vytvorila v dobe ľadovej, aj lúky či sad typické pre región.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Haluzická tiesňava

Haluzická tiesňava bola v roku 1963 bola vyhlásená za prírodnú pamiatku so 4. stupňom ochrany. Vznikla hĺbkovou erozívnou činnosťou Haluzického potoka, dnes má dĺžku 1 km, hĺbku 50 m a šírku 200 m, stále sa rozširuje a prehlbuje. Tiesňavu v minulosti zalesnili a vybudovali systém kamenných prehrádzok, aby zabránili erózii. Prechádza tadiaľto upravený okružný Lesnícky náučný chodník Haluzická strž. Ten návštevníka prevedie nielen samotnou tiesňavou, ale aj priľahlým areálom opevneného kostola. Neďaleko sa nachádza rozhľadňa Hájnica. Túru aj okolie popísal Anton Zahradník.

Náučný chodník Janka Miklasa - bralo Krasín

Dolná Súča neďaleko Trenčína sa môže pochváliť veľmi peknou dominantou, vápencovým bralom Krasín, ktoré je prírodnou rezerváciou, so zrúcaninou hradu. Bralom a jeho okolím sprevádza návštevníka Náučný chodník Janka Miklasa, pomenovaný podľa miestneho skladateľa, hudobníka, novinára a básnika. Z brala sú pekné výhľady na Dolnú Súču a Biele Karpaty, zvyšky hradu sú len nepatrné, no v teréne sa dajú rozpoznať.

Soblahovská rozhľadňa Dúbravka

Tatiana Filipková popisuje nenáročnú vychádzku, na ktorú môžete vziať aj deti. Rozhľadňa Dúbravka nad obcou Soblahov je vysoká 9,5 metra a leží na trase bývalej lesnej železničky, po ktorej dnes vedie cyklotrasa Trenčín – Soblahov – Trenčianska Turná – Selec. Časť obce, kde je postavená, miestni nazývajú Dúbravky – Jalovčina a podľa toho nesie meno aj samotná rozhľadňa. Súčasťou rozhľadne je prístrešok so sedením a ohnisko.

Náučný chodník Trenčiansky luh

Pridávame aj ďalší tip od Tatiany Filipkovej, určený najmä fanúšikom lužných lesov. Vedie do nedávno vyhláseného obecného chráneného územia Trenčiansky luh. Ide o unikátny kus prírody uprostred mesta so vzácnou flórou a faunou. Trenčiansky luh je územie s rozlohou 13,5 hektára a nachádza sa na ľavom i pravom brehu Váhu nad stavidlami Biskupickej zdrže. Je rozdelené na rekreačnú časť a zónu ochrany lužného lesa. Môžete tu pozorovať vtáctvo aj činnosť bobra. Na území Trenčianskeho luhu zistili 172 druhov vtákov, z ktorých až 57 hniezdi práve tam. Najväčšou vzácnosťou Trenčianskeho luhu je druh európskeho významu – bučiačik močiarny.

Z galérie

Pod Vápčom

Pod Vápčom

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu premenlivá oblačnosť. Miestami, najmä na severe, môžu byť prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, v Žilinskom kraji a na Spiši 17 až 22 stupňov.

V nedeľu sa ochladí, na viacerých miestach môže byť dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 20 až 25, na severe väčšinou 14 až 19 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých Tatrách je nerovnomerne rozložená snehová pokrývka od 2000 m. n. m.. HZS odporúča turistické mačky a paličky. Neodporúča žiadne aktivity v severnej stene Malého Kežmarského štítu kvôli padajúcim kameňom.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie