Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Opravený minerálny prameň
Opravený minerálny prameň Zatvoriť

Správa Turisti obnovili minerálny prameň nad Vlkanovou

V blízkosti frekventovanej modrej cyklotrasy č. 2565 - Rodinná cestička medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pribudlo nové miesto na oddych a občerstvenie. Ide o medokýš pod horou tesne nad obcou Vlkanová. Časom sa na výver vody zabudlo a zarástol hustou vegetáciou.

Vzdialenosť
1,4 km
Prevýšenie
+71 m stúpanie, -35 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Trasa
Doprava
Vlkanová (vlak, bus, parkovanie na železničnej stanici)
SHOCart mapy
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)
Poloha
Zvolenská kotlina, podcelok Bystrická vrchovina: 480 metrov na SV od železničnej stanice Vlkanová
Nadmorská výška
345 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.67274 ° SŠ
dĺžka: 19.15319 ° VD
» Mapa
Voda
minerálny prameň

V minulom storočí bol prameň zachytený do keramickej rúry, ktorá bola zanesená zeminou splavenou zo svahu. Turisti z Klubu slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička sa na júnovom výlete do Vlkanovej dohodli s pani starostkou Vlkanovej - Andreou Klesniakovou, že začiatkom prázdnin spoločne s Vlkanovčanmi zabudnutý prameň vyslobodia zo zovretia vegetácie i bahna a oddychové miesto zrevitalizujú.

Mapa Medokýšu pod horou

V sobotu 9. júla 2022 sa tucet dobrovoľníkov spomedzi aktívnych obyvateľov Vlkanovej a členov Klubu slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička stretlo, zobrali obecné náradie do rúk a pustili sa do obnovy prírodného areálu.

Cez pracovný týždeň jeden člen turistického klubu vyčistil od vegetácie prístupový chodníček k prameňu a nanosil z okolia pár skál. Dočistenie, rozšírenie, vyhrabanie a označenie prístupu cez les a kríky dokončila pracovná čata v sobotu dopoludnia. Najprácnejšie bolo vykopanie odtokového jarku plného naplaveného blata. Poniže prameňa zachovali malú prírodnú vodnú plochu, aby aj lesná zver mala odkiaľ piť vodu. Celý jarok vyložili hronskými okrúhliakmi, ktorých bolo na okolí dostatok. Vyčistili tiež okolie medokýša od náletových drevín a samotnú akumulačnú keramickú rúru, odkiaľ sa voda naberá. V nánose blata sa dokonca podarilo nájsť pôvodnú kovovú rúrku, takže je naspäť na svojom mieste pre pohodlné naberanie kyselkavej vody.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po upravenom prameništi sa riešila oddychovú časť areálu a to drevené sedenie vo forme jednoduchých lavíc z padnutých stromov v okolí. Turisti vytvorili tiež ohnisko, keďže by bolo otázkou času, kedy by živelne vzniklo.

Na obci Vlkanová ostáva dodatočné označenie prístupovej trasy od cintorína alebo od železničnej stanice šípkami. Na základe rozboru, tunajšia voda spĺňa parametre na pitnú vodu, ale nie je vhodná na každodenné požívanie pre zvýšený obsah minerálnych látok.

Veríme, že oddychový areál pri vlkanovskom medokýši budú ľudia hojne využívať na doplnenie chutnej minerálnej vody pri výletoch v okolí Vlkanovej.

Fotogaléria k článku

Najnovšie