Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Aktuálne z Veľkej Studenej doliny, v pozadí sedlo Prielom so snehovým poľom. Foto – Ľubo Mäkký
Aktuálne z Veľkej Studenej doliny, v pozadí sedlo Prielom so snehovým poľom. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Východná Vysoká, Špaňodolinský vodovod a cyklo okolo Vršateckých bradiel

Cez víkend bude pekne, je to ideálny čas na túru do vyšších tatranských polôh. Skúsiť sa dá aj putovanie po stopách historického Špaňodolinského vodovodu. Cyklisti sa môžu vybrať na okružnú cyklotúru do Krivoklátskej tiesňavy a okolo Vršateckých bradiel.

Aktuálne

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici v piatok 15. júla oslavuje 30. výročie otvorenia. Návštevníci budú mať vstup zdarma.Viac info tu.

V Tatrách sa snehový poprašok z prvej polovice týždňa roztopil. So snehom ešte rátajte pri výstupe do sedla Prielom z Veľkej Studenej doliny, v Priečnom sedle v žľabe, a pri výstupe do sedla Sedielko z Malej Studenej doliny.

Tip na túru

Tatranská klasika, ktorú tvorí pestrá mozaika skál, kosodreviny, potokov, vodopádov, plies a vysokohorských výhľadov. Trasa vedie Veľkou Studenou dolinou okolo Zbojníckej chaty do sedla Prielom, zostup z neho je zaistený reťazami, môžete si pomôcť aj kramľami. Nasleduje zostup do Zmrznutého kotla a výstup do sedla Poľský hrebeň. Odtiaľ sa dá vyjsť ešte na vrchol Východná Vysoká, trasa je na niekoľkých miestach zaistená reťazami, ale nejde o nič náročné.

Z vrcholu sú široké výhľady do Veľkej Studenej doliny, na Belianske Tatry, do Ťažkej doliny a na Gerlachovský štít. Pri zostupe z Poľského hrebeňa sú ešte tiež reťaze, no terén nie je náročný. Schádzame do doliny Kvetnica a následne k Velickému plesu pri Sliezskom dome, na týchto miestach môžete teraz obdivovať rôzne druhy tatranských kvetov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Dúň je nevysoký kopec v pohorí Tribeč, na ktorom sa rozprestiera zrúcanina hradu Gýmeš. Vzhľadom na krátkosť trvania výstupu ho Lukáš Varšík odporúča na krátkodobé výlety vhodné aj pre malé deti. Miesto nástupu je dedinka Kostoľany pod Tribečom, trasa odtiaľ je najkratšia.

Tip na cyklotúru

Peter Straka odporúča trasu, ktorú považuje z krajinárskeho hľadiska na strednom Považí za jednu z najkrajších. Vedie z obce Pruské cez Krivoklátsku tiesňavu k hradu Vršatec, do sedla Chotuč s výhľadom na panorámu Vršateckých bradiel a cez Červený kameň, kde sa dá obdivovať Červenokamenské bradlo. Takmer celá trasa vedie po asfaltových cestách s výnimkou lesnej spojnice Krivoklátskej doliny a hotelov pri Vršatci.

Svet

Andrea Morongová popísala cyklovýlet okolo Znojma, ktorého okolie je jednou z top cyklistických lokalít Moravy a ČR. Odporúča ho tým, ktorí majú radi históriu a peknú prírodu s troškou námahy. Trasa vedie po vyznačených cyklotrasách a prevažne mimo hlavných ciest, sčasti v národnom parku Podyjí.

Ďalšie tipy na túry

  • Starohorské vrchy / Nízke Tatry: Špaňodolinský banský vodovod slúžil na poháňanie banských zariadení v Španej Doline. Začali ho stavať okolo roku 1600 a voda ním pretekala celých 400 rokov. Po jeho stopách sa vybrala Danka Tomášiková. Túra je vhodná na schladenie v horúcich letných dňoch.

Môcovská dolina a trasa Špaňodolinského vodovodu

  • Západné Tatry: Pekný víkend je ideálny na jednu z najatraktívnejších túr v Západných Tatrách, ktorú popísal Dominik Chňapko. Okruh vedie k Ťatliakovej chate, Roháčskym plesám a Roháčskemu vodopádu. Vzhľadom na jej obľúbenosť je vhodný skorý ranný štart.

Okolo Roháčskych plies

  • Slanské vrchy / Východoslovenská nížina: Marián Jaššo absolvoval stredne náročnú cyklotúru podhorím Slanských vrchov. Uvidíte tu jazero Izra, zrúcaninu Slanského hradu či zaujímavú sýpku v Slanci. Cyklotúra vedie cez viaceré obce, zaujímavé perličky z ich histórie Marián taktiež uvádza v článku.

Podhorie Slanských vrchov 15

Príbeh

Z časov nie až tak dávnych od Bora Tomisa:
A tak sme si ešte asi 20 minút vymieňali názory na nebezpečnosť nášho chovania, ktoré vzniklo tým, že sme v pohraničnom pásme s bratským Poľskom nespali vo vládou a komunistickou stranou schválenom kempe, čím sme fakticky ohrozili obranyschopnosť našej drahej vlasti a všetkých krajín socialistického bloku, pevne stmelených vo Varšavskej zmluve.

Z galérie

Na Korunkách

Na Korunkach

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky, najmä na severe. Najvyššia denná teplota 24 až 29, v severnej polovici územia väčšinou 19 až 24 stupňov.

V nedeľu bude jasno až polojasno, len ojedinele zväčšená oblačnosť a na severe ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota bude 23 až 28, na severe 17 až 22 stupňov.

Podmienky na horách

Vo Vysokých Tatrách sa v polohách nad 2000 m n. m. miestami ešte vyskytujú snehové polia, na ktorých hrozí riziko pošmyknutia. Pribaľte si turistické mačky a paličky. HZS neodporúča žiadne aktivity v severnej stene Malého Kežmarského štítu kvôli padajúcim kameňom.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je obtiažny. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok. Na zelenom chodníku Biela - Medziholie prebieha ťažba dreva, je potrebné zvýšiť opatrnosť.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie