Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Slovensko má svoju Patagoniu. Prvá slovenská firma získala prestížny svetový certifikát B Corp.

Keď vám na koži zostane jazva po zranení, nevymeníte ju. Žijete naďalej v tom istom tele, ktoré vám slúži najlepšie, ako vie. Už nevyzerá ako kedysi, ale každý šrám nesie svoj príbeh. Ako záplata na vašej obľúbenej bunde.

Aj z toho najkrajšieho oblečenia bez známok použitia sa raz stane unikátny kus popísaný vašimi rozhodnutiami. Raz ste si sadli príliš blízko k ohňu, inokedy ste sa v páperke predierali kosedrevinou. Dobrodružný život zbaví veci sterility a vdýchne im hodnotu. Stačí ich dať opraviť a vrátiť späť do života.

Druhú šancu nášmu šatníku dávajú v eko-outdoorovom obchode Wilderoben na Páričkovej ulici v Bratislave. Na vešiakoch tam nájdete širokú ponuku zodpovedných a udržateľných značiek ako Patagonia, Topo Designs, Hydroflask alebo Danner. Všetko z organickej bavlny alebo recyklovaného polyesteru, bez škodlivých chemikálií a často s doživotnou zárukou.

Keď prídete počas populárnej akcie Duck Tapes (koná sa vždy druhý štvrtok v mesiaci), zadarmo vám opravia vaše obľúbené kúsky. Kvalitné veci spoznáte podľa toho, že znesú veľa opráv. A kvalitného predajcu zase tak, že okrem zisku myslí aj na planétu. A rovnako rád ako predáva, mení zipsy a šije záplaty.

Svojím prístupom k podnikaniu a zdravou filozofiou si Wilderoben za pár rokov fungovania vytvoril pôdu pre to, aby ako vôbec prvá firma na Slovensku získal certifikát B Corp. Od júna je tak naša krajina zapísaná na celosvetovej mape zodpovedných firiem.

Certifikát B Corp sa udeľuje udržateľným spoločnostiam prospešným komunite a planéte. Wilderoben sa tak pridal k outdoorovému oblečeniu Patagonia, zmrzline Ben & Jerry’s či ku kozmetike The Body Shop. Do roku 2021 sa o toto prestížne označenie usilovalo 196-tisíc firiem, prísne podmienky však splnilo len päťtisíc z nich.

Aj to najkvalitnejšie oblečenie sa používaním ničí. Riešením nie je sedieť doma ani nosiť tie najlepšie veci iba „v nedeľu“. Cesta udržateľnosti vedie cez zodpovedný nákup a opravy. My si vďaka každej záplate spomenieme na nejaký parádny zážitok a Zem sa znovu nadýchne.

Najnovšie