Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jaskyňa Zlá diera (autor foto Marián Jaššo)
Jaskyňa Zlá diera (autor foto Marián Jaššo) Zatvoriť

Basecamp V sobotu nezmoknete na východe, v nedeľu na západe

V sobotu nezmoknete na východe, v nedeľu na západe. Vybrali sme preto tipy na túry najmä z týchto častí Slovenska. Na východe odporúčame jaskyňu Zlá diera, Lačnovský kaňon a náučné chodníky v Poloninách. V Malých Karpatoch sa môžete vybrať na neznačený Starý plášť, k Červenokamenskému bradlu či na hrad Tematín a Tematínsku lesostep.

Aktuálne

Správa Tatranského národného parku a neštátni vlastníci z Východnej opravili mostík v Kamenistej doline v Západných Tatrách.

Červeno značený turistický chodník medzi Skalnatým a Zeleným plesom je už priechodný. Pracovníci zo správy národného parku ho opravili a doplnili aj reťaze, ktoré vytrhli padajúce kamene. Hrozia však ďalšie zosuvy.

Na Orlej prti v Poľských Tatrách bude od 1. augusta nová uzávera kvôli výmene reťazí a kramlí. Týka sa úseku od Skrajneho Granata do sedla Krzyżne, teda polovice trasy.

Tipy na túru - východné Slovensko

Marián Jaššo spojil viacero zaujímavostí v pohorí Branisko do jednej túry. Roklina Lačnovského potoka v dĺžke 2 km s vodopádmi a krasovými útvarmi patrí do Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba. Zaujímavosťou je vysoký skalný útvar Mojžišov stĺp.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Jaskyňa Zlá diera je jedinou sprístupnenou jaskyňou v prešovskom okrese. Vstup do jej podzemia je o to zaujímavejší, že tam nie zavedené osvetlenie. Každý pred vstupom dostane prilbu, čelovku, prípadne lampáš – karbidku. Prehliadka trvá cca 40 minút aj s výkladom sprievodcu.

Desať náučných chodníkov v Poloninách od Beaty Okulińskej. V prvom dieli nájdete napríklad Medzinárodný lesnícky náučný chodník Udava - Solinka, Náučný chodník Pod tmavou oblohou či Náučný chodník Ruské, kde časť chodníka vedie starou kamennou cestou Porta Rusica.

V druhom dieli určite stojí za pozornosť náučný chodník do pralesa Rožok či Geologická náučná lokalita Dara. O kúsok ďalej správa národného parku otvorila nový turistický chodník na vyhliadku Gazdoráň nad priehradou Starina.

Tipy na túru - západné Slovensko

Starý plášť je neznačený kopec neďaleko červenej malokarpatskej hrebeňovky (Štefánikova magistrála). Trasa začína v obci Plavecký Mikuláš. Vedie Morkou dolinou okolo voľne prístupne, obrovskej jaskyne Deravá skala. Jaskyňa je voľne prístupná, podľa tabule ide o významné paleontologické nálezisko.

Na Starý plášť odbočíme o niečo neskôr, trasa nie je orientačne náročná. Vrchol je otvorený, trávnatý hrebienok so skalami, s krásnymi výhľadmi na Malé Karpaty a s fotogenickou lavičkou.

Tatiana Filipková popísala náučný chodník okolo veľmi Červenokamenského bradla pri obci Červený kameň. Dĺžka chodníka je 1,5 kilometra a môžete si bradlo pozrieť zo všetkých strán. Zastávky na trase NCH sa venujú témam bradiel v Bielych Karpatoch, samotnému Červenokamneskému bradlu a prírodným rezerváciám a zaujímavostiam v okolí.

Daniela Mäkká popisuje túru na hrad Tematín, ktorý patrí k najodľahlejším hradom na Slovensku, postavili ho pomerne ďaleko od ľudských sídel. Okruh začína v obci Lúka. Po návšteve zrúcanín pokračujeme cyklochodníkom smer Ihelník. Ide o veľmi peknú časť túry, strieda sa tu otvorená lesostep, borovice a dubové lesy.

Z galérie

Ráno na Andrejcovej

Ráno na Andrejcovej

Počasie

Cez Slovensko bude cez víkend prechádzať studený front. Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, na východe spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia dážď, prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 27, na východe Podunajskej nížiny, v Banskobystrickom a Košickom kraji a na Zemplíne 27 až 33 stupňov.

V nedeľu bude opäť oblačno až zamračené, popoludní na západe premenlivá oblačnosť. Na mnohých miestami dážď, prehánky a ojedinele búrky. Na západe zrážky ojedinele. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, v severnej polovici územia 17 až 22 stupňov.

Podmienky na horách

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na asi troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je náročný. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok. Na zelenom chodníku Biela - Medziholie prebieha ťažba dreva, je potrebné zvýšiť opatrnosť.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie