Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na Zbojníckom chodníku. Foto Soňa Mäkká
Na Zbojníckom chodníku. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Zbojnícky chodník, roklina Tiesňavy a cyklotrasa na Orave

Cez víkend má byť naďalej teplo, v sobotu hrozia búrky. V nedeľu bude polooblačno až oblačno. V Malej Fatre by malo byť chladnejšie, vyberte sa na Zbojnícky chodník, ktorý vedie skalným mestom. Chladnejšie má byť aj na Orave, môžete ísť s deťmi na pomerne novú cyklotrasu, vhodnú aj pre rekreačných cyklistov. Do tretice sa dá schladiť v Dobšinskej ľadovej jaskyni, rokline Tiesňavy a Stratenskom kaňone.

Tip na túru

Veľmi atraktívna túra v Malej Fatre od Daniely Mäkkej. Vedie z Vrátnej doliny skalným mestom do sedla Malé nocľahy a odtiaľ dolinou Obšívanka naspäť do Terchovej. Turista celý čas kráča úzkym chodníčkom, často popri skalách, s krásnymi výhľadmi. Niektoré miesta sú zabezpečené reťazou, jedno aj krátkym rebríkom, nejde však o nič náročné. Záverečná časť túry vedie modro značeným miestnym chodníkom cez vrch Oravcové a terchovskú kalváriu.

Tip na túru s deťmi

Južná časť Slovenského raja je asi menej navštevovaná než severná, no je rovnako zaujímavá. Táto túra v sebe kombinuje jednu z našich dvoch sprístupnených ľadových jaskýň, roklinu Tiesňavy s technickými pomôckami, voľne prístupnú Zelenú jaskyňu, Stratenský kaňon a príjemný les.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na cyklotúru

Náročnejšia cyklotúra v Národnom parku Muránska planina od Cyrila Simana. Okruh vedie z Revúcej cez Muráň do sedla Predná hora, neskôr cez rozľahlú Veľkú lúku na Studňu. Tento úsek vedie peknou zachovanou prírodou. Autor ďalej pokračoval smerom na Nižnú Kľakovú so zastávkou na vyhliadke nad Hrdzavou dolinou, ktorá vznikla eróznou činnosťou Hrdzavého potoka. Ide o jeden z klenotov tohto národného parku.

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatra: Danka Tomášiková popísala originálnu túru v ochrannom pásme národného parku Veľká Fatra. Je tu druhý stupeň ochrany, kde môžete chodiť aj mimo značených chodníkov. Čaká vás výhľad na vrchole Plieška, prírodná kaplnka na Tlstej hore či malinké dreveničky v Černovej.

Plieška, Tlstá hora a Vtáčnik z Hrboltovej do Černovej

  • Orava: Jednou z novších cyklotrás na Slovensku je v regióne Oravy cyklochodník vedúci z Trstenej k poľským hraniciam. Jana Bílešová ju odporúča aj pre rodinám s malými deťmi či starším seniorom. Trasa je úplne mimo automobilovej premávky, doplnená prístreškami a informačnými tabuľami.

Cyklochodník Trstená – Suchá Hora a späť s deťmi

  • Poľsko: Roman Matkovčík navštívil doliny poľských Západných Tatier neďaleko Zakopaného. Pritiahli ho sem potôčiky, skalné útvary a relatívne veľká voľne prístupná jaskyňa. Taktiež nazrel do jednej z najdlhších poľských tatranských dolín.

Dolina Kościeliska a tri blízke doliny Zakopaného

Vypočujte si

Vladimír Kĺč je riaditeľom Správy Pieninského národného parku. Tento národný park je najmenší zo slovenských národných parkov, no je veľmi populárny. Práve vysokú návštevnosť vníma riaditeľ správy parku ako zásadný problém.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Zo sedla Závory

Zo sedla Závory

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno, neskôr od severozápadu pribudne oblačnosti. Cez deň budú miestami prehánky a búrky - aj intenzívne. Na juhu a východe bude veľmi teplo a dusno. Najvyššia denná teplota bude 29 až 37 st., na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši väčšinou 21 až 29 stupňov. Fúkať bude severný vietor 4 až 12, v nárazoch lokálne okolo 18 m/s, pri búrkach zosilnie.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 25 až 30, v severnej polovici územia väčšinou 20 až 25 stupňov. Fúkať bude severný vietor 3 až 9 m/s na juhovýchode s nárazmi lokálne okolo 17 m/s.

Podmienky na horách

Na Tatranskej magistrále v úseku Chata pri Zelenom plese - Veľká Svišťovka - Skalnaté pleso treba byť naďalej opatrný, hrozia ďalšie zosuvy kamenia, najmä pri daždi.

V Malej Fatre sú blatisté a šmykľavé chodníky.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline. Všeobecne stav chodníkov, lavíc cez potoky, turistického značenia je v Chočských vrchoch a na južnej strane Západných Tatier v zlom stave.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na asi troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Malej Fatre sú na zeleno značenom chodníku Medziholie - Bystrička sú po zimnej sezóne popadané stromy a nánosy zeminy, prechod je náročný. Nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku je strhnutý mostík, treba prebrodiť potok. Na zelenom chodníku Biela - Medziholie prebieha ťažba dreva, je potrebné zvýšiť opatrnosť.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie