Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Krakovej hole. Foto Peťo Nový
Výhľad z Krakovej hole. Foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Vápencové Nízke Tatry z liptovskej strany

Ak sa povie Nízke Tatry od Liptova, mnohým sa ako prvá vybaví Demänovská dolina a jej jaskyne. V jej širšom okolí sú však nádherné túry vo vápencových skalách, s ďalšími voľne prístupnými jaskyňami, skalnými terasami a zachovanými lesmi. K tomu si pripočítajte výhľady na Liptov, Západné a Vysoké Tatry.

Tip na túru

Krakova hoľa z Demänovskej doliny patrí medzi klasické túry v Nízkych Tatrách. Peťo Nový sa sem vybral z Lúčok. Vápencovo-dolomitový skalný vrchol Krakovej hole poskytuje krásne výhľady na Liptov, Fatry či Tatry.

Peťo ďalej pokračoval do sedla Machnatô a cez Pustô, tento prechod patrí podľa neho patrí k najkrajším prechádzkam, aké kedy absolvoval. Pohodlný vzdušný chodník prechádza popri jednotlivých skalných galériách, ide o krajinársky veľmi atraktívny úsek. Túra končí opäť v Demänovkej doline, pri Demänovskej jaskyni slobody.

Tip na cyklotúru

Horná nádrž prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh je jedným z najkrajších výhľadových bodov na Liptov a pohoria, ktoré ho obkolesujú. Vedie k nej zeleno značená cyklotrasa od železničnej stanice Východná. Je to kratší, no pomerne strmý výjazd ideálny na pol dňa. Dá sa skombinovať aj do väčšieho okruhu spolu s dolnou nádržou a návratom cez Murnú dolinu a Važec.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Neznačený okruh lesom a lúkami nad Važeckou jaskyňou. Samotná jaskyňa má kratší okruh, vhodný aj pre menšie deti. Okrem kvapľov sa tu dajú pozrieť kosti medveďov, no aj jaskynného leva či nosorožca, ktoré sa tu tiež našli. Z okruhu nad jaskyňou sú krásne výhľady na Západné a Vysoké Tatry.

Ďalšie tipy

  • Siná: Mirka a Milan Kvietkovci tu síce boli v decembri, no Siná je vďačná túra aj v lete. Z vrcholu sú krásne kruhové výhľady na Liptov, Nízke aj Vysoké Tatry. Negatívom sú vyrúbané lesy.
    Decembrová Siná s deťmi

  • Poludnica: Táto túra ponúka úžasné výhľady, skaly, jaskyne a aj husté lesy bez rúbanísk. Z Prednej Poludnice vidíte Liptov, Liptovskú Maru a Západné Tatry. Okruh ďalej vedie cez veľmi pekný vrchol Poludnice do sedla za Kúpeľom. Asi kilometrový úsek kráčate cez skalné mesto s jaskyňami.
    Poludnica - okruh z Liptovského Jána

  • Malužinský tajch a Chorupné: Jana Bílešová popisuje cyklotip na Liptove v Nízkych Tatrách, ktorý je vhodný aj pre deti. K Malužinskému tajchu vedie asfaltová cesta, vedie asfalt, v závere so stúpaním. Pre tých, ktorí zvládnu dlhší okruh a aj stúpanie po štrkovej lesnej ceste, odporúča pokračovať od tajchu cez horáreň Chorupné k rázcestiu pod Oleškovou a odtiaľ sa vrátiť do Malužinej.
    Cez Malužinský tajch a Chorupné s deťmi

  • Vyvieranie a Demänovská hora: Ľubo Mäkký popisuje túru vedúcu úzkou roklinou Vyvieranie. Trasa začína pri Demänovskej jaskyni slobody. V tiesňave treba prekonávať skalné bránky, kaskády, či preskakovať potok. Na niektorých miestach je trasa vedená mostíkmi a kde-tu narazíte aj na retiazky. Túra ďalej pokračuje na menej navštevovanú, no atraktívnu Demänovskú horu, čakajú vás krásne výhľady do Demänovskej doliny a na Liptov.
    Vyvieranie a Demänovská hora – skryté poklady Demänovskej doliny

  • Ohnište: Pokiaľ si chcete z Liptovského Jána urobiť okružnú túru a nemáte práve chuť nahánať sa celý deň za veľkými výkonmi, príjemnou možnosťou je Ohnište a Slemä. Hoci ich skúsený turista môže vnímať ako “prefláknutú klasiku”, ktorú bol hádam každý, faktom je, že aj v top letnej sezóne v krásnom počasí počas celého dňa nestretnete takmer nikoho. Pritom ide o krajinársky veľmi peknú túru, ktorá nie je extra náročná a východisko je ľahko dostupné. Opäť popísal Ľubo Mäkký.
    Slemä a Ohnište z Liptovského Jána

Vypočujte si

Jerguš Tesák pracoval ako zoológ v Správe Národného parku Muránska planina, kde okrem iného mapoval šelmy. Správanie medveďov sa podľa neho za 15 rokov veľmi zmenilo, pretože sa zmenilo aj využívanie krajiny. V podhorských oblastiach sa začala vo veľkom pestovať kukurica a to je jedným z dôvodov, prečo sú medvede viac na očiach. Myslí si však, že od posledného sčítania narástol aj počet medveďov.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Vyvieranie

Vyvieranie

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polooblačno až oblačno, miestami, najmä na severe, prechodne zamračené, prehánky, dážď, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 32, v Žilinskom a miestami aj v Prešovskom kraji 22 až 27 stupňov. Nedeľa bude teplotne rovnaká, bude prevažne oblačno, na viacerých miestach prehánky, dážď, lokálne búrky.

Podmienky na horách

Na Tatranskej magistrále v úseku Chata pri Zelenom plese - Veľká Svišťovka - Skalnaté pleso treba byť naďalej opatrný, hrozia ďalšie zosuvy kamenia, najmä pri daždi.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia.

Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie