Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Parný vlak na ozubnicovej železnici Tisovec - Pohronská Polhora (autor foto: Tomáš Trstenský)
Parný vlak na ozubnicovej železnici Tisovec - Pohronská Polhora (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Výber Desať najkrajších túr v národnom parku Muránska planina

Nenápadné krasové pohorie v centrálnej časti Slovenska. Na prvý pohľad pre značnú lesnatosť nezaujme milovníkov ďalekých rozhľadov z hrebeňov, ale má čo ponúknuť pre prírodný turizmus. Patrí k najmenej navštevovaným národným parkom u nás. V posledných rokoch sa vďaka sysľoviskám na podhorí a chýrnym muránskym buchtám dostáva do povedomia jednodňových výletníkov.

Pohoria
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras, Veporské vrchy a Stolické vrchy (Národný park Muránska planina)
SHOCart mapy
» č.484 Poľana, Muránska plani (1:40.000)
» č.1105 Muránska planina (1:50.000)
» č.232 Muránská planina, Slov… (1:100.000)

Muránske sysle a buchty nie sú jedinými lákadlami krasovej krajiny, ktorá ukrýva mnoho prírodných skvostov. Národný park sa rozprestiera v strednej časti Slovenského rudohoria v pohorí Spišsko-gemerský kras a okrajovo zasahuje do Veporských a Stolických vrchov. Naprieč oblasťou vedie turistami málo frekventovaná Rudná magistrála od hory Stolica popod vrch Kľak na Fabovu hoľu, kde prechádza do Veporských vrchov a ďalej na západ. Vďaka sieti kvalitných lesných ciest je oblasť ideálna na horskú cyklistiku. V zime si potulky po planine užijú milovníci lyžiarskej turistiky bez strojovo upravených trás. 

Pravidlá pohybu

Takmer celú rozlohu krasového masívu pokrýva národný park, kde platia pravidlá ochrany prírody. S obmedzeniami pre návštevníkov sa treba oboznámiť v návštevnom poriadku, ktorý je na webovej stránke správy NP. Vďaka nízkej návštevnosti územia nie sú pravidlá prísne ako v obľúbených Tatrách či Fatrách, a preto si návštevník lepšie užije ticho prírody. Pronávštevníckym krokom sú vyhradené plochy pre rôzne športy. Napr. sú vyhradené tri táboriská a možno bivakovať (stanovať) v blízkosti turistickej trasy, ak sa nenachádza na území maloplošných chránených území (prírodné pamiatky, prírodné rezervácie atď.). Dokonca sa možno voľne pohybovať pešo, na koni alebo na lyžiach vo vyhradených zónach, čo iné NP neumožňujú.

Prehľad túr

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  1. Muránsky hrad a sysľovisko Biele vody
  2. Tisovský hrad (Hradová) z Tisovca
  3. Suché doly a sysľovisko Podhrad
  4. Čertova dolina (NCH zbojníka Jakuba Surovca)
  5. Martinova dolina a bralo Voniaca
  6. Žrebčín Veľká lúka a vyhliadka Poludnica
  7. Zdychavské lazy
  8. Zahavraník
  9. NCH Stožky
  10. Kučelach a Burda zo Zbojských

1. Muránsky hrad a sysľovisko Biele vody

na lúke plnej sysľov
na lúke plnej sysľov – Foto: Galéria / Lukáš Varšík
Názov trasy
S. Predná hora -> S. Predná hora
Vzdialenosť
12 km
Prevýšenie
542 m stúpanie , 542 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Najnavštevovanejšia lokalita NP, ktorá patrí k neodmysliteľným výletom. Ruiny hradu Muráň patria do prvej trojky najvyššie položených hradov u nás, preto vás čaká značené prevýšenie. Najčastejšie sa hore výletníci vyberú z obce Muráň, kde sa nemožno zastaviť v pekárni muránskych buchiet (treba si nakúpiť pred výletom, poobede bývajú buchty vypredané). Z Muráňa vedie hore modrá značka súbežne s náučným chodníkom. Pre menej zdatných turistov odporúčam výstup zo sedla Predná hora (žltá) alebo z dedinky Muránska Huta (červená), odkiaľ je menšie stúpanie ako z Muráňa. Pri turistickej chate Zámok (sezónny nápojový bufet) sa všetky tri trasy stretajú a v závere vedú strmo po dubovom schodisku do rozsiahlych hradných ruín. Na hrade prebiehajú záchranné práce, vďaka čomu sa otvorili lepšie výhľady do kraja. 

Po prehliadke hradu a návrate do východiska odporúčam nevynechať návštevu sysľoviska Biele vody. Z Muráňa smerom na Prednú horu je parkovisko pri štátnej ceste, odkiaľ treba pár metrov ísť pešo k oploteniu sysľoviska. Pozorovaním z lavičiek sa dá pri sysľoch stráviť desiatky minút. Návšteva nie je vhodná so psom, pred ktorým sa sysle skryjú do nôr. Hlodavce sa nebojácne dajú kŕmiť z ruky vhodnou potravou ako slnečnicové semená, domáce jablká, mrkva, cvikla, jačmeň, ovos alebo vlašské orechy. Deti nebudú chcieť odísť zo sysľoviska. 

2. Tisovský hrad (Hradová) z Tisovca

Vyzývavé ostrie Hradovej
Vyzývavé ostrie Hradovej – Foto: Galéria / Martin Baniari
Názov trasy
IDa=6212
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
478 m stúpanie , 478 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Opäť ide o hradnú ruinu, ale rozsiahle opevnenie ako Muráň nečakajte. Na vrchole Hradovej boli odkryté zvyšky Tisovského hradu, no k videniu je len vstupná brána a terénne nerovnosti. Prednosťou Hradovej je jej okružná trasa (náučný chodník), ktorý za hradom nadobúda charakter náročnej horskej túry. Žltá značka prechádza úzkym skalným hrebeňom, ktorý je zaistený reťazami na viacerých miestach. Prechod určite neodporúčam ľuďom so závratmi alebo strachom z výšok. Taktiež počas búrky alebo po daždi neodporúčam túru, lebo vápencové skaly sa šmýkajú. Pre menej odvážnych sa stačí z Tisovského hradu vrátiť serpentínami naspäť do Tisovca, kde je pekné historické námestie, predajňa kvalitných ovčích syrov s dlhoročnou tradíciou a nad mestom smerom Muráň je populárny minerálny prameň Tisovská šťavica (oddychový areál), kde sa možno osviežiť po túre. 

3. Suché doly a sysľovisko Podhrad

Nečakaná krása
Nečakaná krása – Foto: Galéria / Martin Baniari
Názov trasy
Suché doly a Podhrad
Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
470 m stúpanie , 469 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Kto nevyhľadáva preľudnené miesta ako Muránsky hrad či sysľovisko Biele vody, nech zamieri za pokojom nad mestečko Tisovec. Medzi horami v najzápadnejšom výbežku muránskeho krasu možno nerušene obdivovať krajinu Suchých dolov. Ide o krasové polje (panva) s početnými jaskyňami, závrtmi a najhlbšou priepasťou v pohorí - Michňová, ktorá nie je verejnosti prístupná. Za to sú Suché doly vyhlásené za zónu voľné pohybu pešo, na koni či bežkách. Dovedie vás sem zelená značka od Tisovca, modrá spod Hradovej alebo asfaltka od Rejkova. V niekdajšom lyžiarskom stredisku Rejkovo na úpätí Hradovej sa nachádza málo známe sysľovisko. Pre nižšiu návštevnosť tunajšie sysle nie sú také odvážne ako od Muráňa, no nerušene ich tu možno pozorovať bez davov návštevníkov. Z Tisovca vedie na Podhrad okružný náučný chodník Poďte s nami za sysľami.

4. Čertova dolina (NCH zbojníka Jakuba Surovca)

Kramlový chodník Čertovou roklinou
Kramlový chodník Čertovou roklinou – Foto: Galéria / Martin Baniari
Názov trasy
Čertova dolina chodníkom Jakuba Surovca
Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
277 m stúpanie , 277 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

V Gemerskom krase sa nachádza viacero roklín, ale turisticky sprístupnené sú len dve. V minulom storočí bola sprístupnená tiež Javorníková dolina, ale pre ochranu prírody bola pre verejnosť uzatvorená. Poslednou sprístupnenou boli tiesňava Čertovej doliny. Formou náučného chodníka zbojníka Jakuba Surovca je trasa zokruhovaná zo sedla Zbojská od populárnej reštaurácie (salaš Zbojská). Platí zásada jednosmernosti - vystupuje sa roklinou zdola nahor. Pre zvýšenie bezpečnosti bola tiesňava prednedávnom zaistená kovovým vodiacim lanom a stúpačkami. Ferratový set nie je nutný, odporúča sa len pre neskúsených návštevníkov. Pre zimný prechod sú nutné mačky a čakan. Na začiatku náučného okruhu je drevená rozhľadňa s kaplnkou. Popod štátnu cestu a železničný Čertov viadukt vedie na začiatok rokliny s krátkou odbočkou k portálu Čertovej jaskyne (neprístupná). Za najužším miestom doliny (Zbojnícky vodopád), nasleduje prechod korytom Čertovho potoka k umelej kaskáde a k Poslednej barikáde s ukrytým vodopádom. 

5. Martinova dolina a bralo Voniaca 

Perla planiny
Perla planiny – Foto: Galéria / Tomáš Trstenský
Názov trasy
Martinova dolina a Voniaca
Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
636 m stúpanie , 785 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Ďalšou krásnou krasovou dolinou je Martinova medzi Tisovcom a Muráňom. Zo sedla Dielik (autobusová zastávka) si urobíme krátku zachádzku do vojenskej expozície v prírode (bitka o priesmyk z 2. sv. vojny). Po štátnej ceste ideme k ústiu nedostaveného železničného tunela pod Dielikom k jeho muránskemu portálu (krátka zachádzka) a následne zídeme k horárni Paseky (autobusová zastávka). Vstupujeme do doliny bez potoka, ktorá v závere strmo vystúpa na masív Šarkanice. Najkrajším miestom túry je výhľadové bralo Voniaca s rovnomenným neprístupným loveckým zrubom. Z okraja brala (lavičky) sa otvára dych berúci letecký výhľad do údolia Furmanca s mestečkom Tisovec a protiľahlou Hradovou. Lúčka na Voniacej je charakteristická pestrou flórou, takže sa sem oplatí prísť na jar alebo na jeseň, keď sa sfarbujú okolité smrekovce opadavé do oranžova. Pekné výhľady sa tiež ukazujú z lúk Ľavkovo so sezónnym salašom. Návštevu Tisovca si možno ozvláštniť nostalgickou jazdou historického vlaku, ktorý jazdí sezónne počas vybraných víkendov (vrátane parného vlaku) po trati ozubnicovej železnice (technická pamiatka) do sedla Zbojská. 

6. Žrebčín Veľká lúka a vyhliadka Poludnica 

H + F + H + N = NM
H + F + H + N = NM – Foto: Galéria / Pavel Filák
Názov trasy
IDa=4146
Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
637 m stúpanie , 637 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Jedným zo živých symbolov planiny sú noriky muránske. Ide o vyšľachtené horské plemeno koní, ktorých chov je v štátnom žrebčíne na Veľkej lúke. No pásť sa noriky môžete vidieť aj na ďalších poľanách v širokom okolí chovu. Ideálne je sa vybrať z dedinky Muránska Huta, prípadne zo sedla Predná hora. Ide o polodivoký chov koní určených na ťažbu dreva v našich horách. Čarovné je tiež, keď sa stádo preháňa počas zimy v snehu naokolo žrebčína. Počas pastierskej sezóny sú kone chované a vyháňané na pastviny na početné poľany vo východnej časti planiny. Keď budete pokračovať z Veľkej lúky-Pieskov po červenej Rudnej magistrále, tak prídete k neobývanej horárni Maretkiná. Popri rovnomennom loveckom zrube vedie významová odbočka "výhľad" na Poludnicu. Je to jedno z najkrajších výhľadových bodov, ktoré ponúka z okraja planiny dych berúci pohľad do hĺbky Suchého dolu a do údolia Muráňa. 

7. Zdychavské lazy 

Jeseň na Muránskej planine
Jeseň na Muránskej planine – Foto: Galéria / Honza Nezkusil
Názov trasy
Zdychavské lazy
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
314 m stúpanie , 314 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Neveľká gemerská obec Muránska Zdychava ponúka nenáročné potulky po jej chotári. Na odlesnených grúňoch nad dedinkou sa rozprestierajú početné horské usadlosti so zanikajúcim svetom starých lazov. Intaktná krajina úzkych horských políčok, terasovitých pasienkov, kosienkov, hájov a remíz ukazujú vymierajúci svet drsného lazníckeho života. Možno obdivovať tradičnú horskú architektúru karpatských dreveníc a hospodárskych stavieb roztrúsených po kopcoch. Naprieč chotárom vedie červená značka z Prednej hory do Faltenovho sedla, no s trochou orientačného zmyslu sa možno hodiny tárať po starých lazníckych cestách cez dolinky a kopce. Medzi najkrajšie horské samoty patrí laz Kokávka. Opekať si možno v oddychovom areáli v údolí nad horným koncom obce. 

8. Zahavraník 

Jarné lúky za Havraníkom
Jarné lúky za Havraníkom – Foto: Galéria / brigita
Názov trasy
Zahavraník
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
165 m stúpanie , 165 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Pokiaľ hľadáte tiché miesto a nechce sa vám hodiny šliapať do kopcov, tak lokalita Za Havraníkom je oázou pokoja. Ľahko dostupná dolná časť doliny potoka Havraník z osady Zlatno je čarovne obkolesená horami. Vôbec sa nečudujem bulharskému cárovi, niekdajšiemu majiteľovi tunajších lesov, že sa chcel dať pochovať na zlatníckom cintoríne s výhľadom na Kráľovu hoľu. Žiaľ, pozostalí nevyhoveli jeho vôli a jeho kosti spočívajú v rodinnej krypte v bavorskom Coburgu. Odlesnené dno doliny je jedno zo zón voľného pohybu v národnom parku a možno tu jazdiť na koni či vykonávať bežecké lyžovanie. Lokalitou vedie tiež žltá cyklotrasa medzi Červenou Skalou a Heľpou. Extenzívne využívané pasienky pôsobia ako z westernu vďaka chovu čierneho dobytka a do koloritu zapadá tiež tunajšia architektúra starých usadlostí. Z juhu do havraníckej "prérie" ústia krasové doliny Zlatnica a Havraník. Obe pokrývajú prírodné rezervácie a turisticky nie sú sprístupnené. 

9. NCH Stožky

Veľká a Malá Stožka
Veľká a Malá Stožka – Foto: Galéria / stefan.n
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
225 m stúpanie , 225 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Časový odhad
2:00 hod / 1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa
  • Pätina 800 m n.m.
  • Mišárová 910 m n.m.
  • Randavica 975 m n.m.
  • Stožky, hor. 865 m n.m.
  • Pätina 800 m n.m.
  • Najvyšší bod: 975 m n.m.
  • Najnižší bod: 799 m n.m.
Poznámka autora trasy
NCH Stožky
Trasa

Okružná náučná trasa okolo stolovej hory Malá Stožka. Nevýhodou je dlhý nástup do východiska pri horárni Pätina v údolí riečky Hronec, čo je 9 km (2 hodiny chôdze) zo Závadky nad Hronom. Ideálne je na trasu využiť horský bicykel. Pri vynovenej horárni Pätina si pozrieme vozeň zaniknutej lesnej železnice, po ktorej stopách pôjdeme. Stúpame lesnou asfaltkou okolo horárne Mišárová (zaniknutý Malý tajch) až prídeme do lúčneho sedla Randavica, odkiaľ nasleduje len zjazd do rovnomennej dolinky. Minieme opustenú pstruháreň (liaheň pstruhov) a pri neobývanej horárni Stožky pohľadáme zarastený Veľký tajch a studničku pri ceste. Prielomová dolina Dudlavky oddeľuje Malú Stožku od Veľkej Stožky. V minulom storočí na masív Malej Stožky chodieval bulharský cár Ferdinand Coburg na koni, ale dnes je krasový masív prírodnou rezerváciou. Preto mohutné bralá možno obdivovať len z dolín naokolo. 

10. Kučelach a Burda zo Zbojských 

Kučelach
Kučelach – Foto: Galéria / Laco Blaho
Názov trasy
Zbojska - Fabova Hola - Burda - Zbojska
Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
927 m stúpanie , 923 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

Na záver si urobíme výlet z populárneho sedla Zbojská (ozubnicová železnica) s obľúbenou reštauráciou (salaš) po trase Rudnej magistrály. Kučelašskou dolinou vystúpime do sedla s horskou usadlosťou Kučelach. Popri trvalo neobývaných dreveniciach pokračujeme okolo Čertovej skaly na Tri kopce alebo k prameňu rieky Rimava. V polceste máme zrub Burda - turisticko-informačné centrum NP s občerstvením a lokálnymi produktami. Počas roka sa tu konajú environmentálne podujatia približujúce prírodu NP. Z vyhliadkovej plošiny si pozrieme výhľad do údolia Rimavy a po zelenej značke sa vrátime naspäť na Kučelach. Trasu možno absolvovať na bicykloch. Sedlo Burda je križovatkou cyklotrasy z Tisovca na Horehronie a cez sedlo Priehyba na Čierny Váh na Liptove. Počas snehovej pokrývky možno na Burdu prísť na lyžiach či na koni, keďže je zastávkou na trase Huculskej magistrály naprieč Slovenským rudohorím. 

Fotogaléria k článku

Najnovšie