Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Martin Drahomirecký
Foto Martin Drahomirecký Zatvoriť

Basecamp Búrky tento týždeň zabili a zranili turistov, hrozia aj cez víkend

Počas tohto týždňa zasiahol nepriamy blesk turistu na hrebeni Malej Fatry. Utrpel poranenie hlavy a ruky. Deň predtým zasiahol blesk dvojicu turistov pod Kriváňom. Po páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel jeden z turistov vážne poranenia hlavy a necítil si končatiny. Druhý turista, ktorého blesk zasiahol priamo, zomrel. Búrky majú byť aj počas tohto víkendu. Pripravili sme preto rady, ako sa im vyhnúť a ako sa správať, ak vás zastihnú na túre.

Ako sa vyhnúť búrke a ako sa správať počas nej

  • Na túru by ste mali vyraziť na túru čím skôr, aby ste sa do popoludňajších hodín stihli vrátiť.
  • Pri predpovedi búrok nie je vhodné vyberať si hrebeňové túry a dlhé túry vo vysokohorskom prostredí.
  • Sledujte radary alebo aspoň počasie okolo seba a z trajektórie prípadnej búrky sa čím skôr vzdiaľte alebo si nájdite bezpečný úkryt.
  • Ak vás búrka zastihne na horách alebo veľkom otvorenom priestranstve, mali by ste sa schovať do nejakej chaty alebo pod prístrešok. Neodporúča sa schovávať pod vysoké stromy alebo skalné previsy.
  • Ak ste v nejakej jaskyni alebo pod previsom, nesmiete sa dotýkať ich stien.
  • Ak sa nachádzate priamo v búrke a nie je možnosť sa niekde skryť, radšej treba ostať na voľnom priestranstve, sadnúť si na podložku, aby ste boli izolovaní od zeme.
  • Ak je búrka priamo pri vás, neodporúča sa, aby človek vôbec chodil. Ak blesk udrie vo vašej blízkosti, pri pohybe vzniká krokové napätie, ktoré môže človeka zabiť.
  • Železné veci ako mačky alebo cepín je lepšie odložiť nabok.
  • Ak ste v jazere, z vody treba vyjsť okamžite von.

Pri búrkach sa môžu prechodne zvýšiť hladiny vodných tokov.
Ak sa počas búrky nachádzate v lese, môžu vás zasiahnuť padajúce konáre alebo stromy, keďže vtedy spravidla zosilnie vietor.

Takisto hrozia kamenné lavíny a zosuvy. Horská služba stále upozorňuje, že na Tatranskej magistrále v úseku Chata pri Zelenom plese - Veľká Svišťovka - Skalnaté pleso treba byť naďalej opatrný, hrozia ďalšie zosuvy kamenia, najmä pri daždi. Kamenné lavíny padali toto leto aj z Malého Kežmarského štútu.

Búrka z tepla sa v horách vytvorí rýchlejšie. Riziko na túre zvyšujú vlhké skaly, kovový výstroj, snehové polia i vodné plochy

Prečítajte si

Andrej Orogváni popísal, ako ho počas jednej búrky pod hrebeňom Roháčov dvakrát nepriamo zasiahol blesk:
Zrazu sa stane niekoľko vecí naraz. Obrovská rana sprevádzaná prenikavým pískaním. Neskutočná, paralyzujúca bolesť v každom kúsku tela. Niečo ma drží a trasie, tmí sa mi pred očami. Padám, šmýkam sa do doliny a vidím, ako sa zhora sypú balvany. Všetko akoby sa prepadalo pod zem. Zuzka kričí vedľa mňa o pomoc.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tipy na túry

  • Veľká Fatra: Stredne náročná túra tzv. Šípskou Fatrou vedie z Komjatnej cez Hrdošnú skalu do Švošova. Väčšinu trasy absolvujete v lese, no je tu niekoľko skalných vyhliadok a monumentálne skalné okno.
    Šípska Fatra: z Komjatnej do Švošova cez Hrdošnú skalu

  • Súľovské vrchy: Jana Bílešová popísala výlet na rozhľadňu nad Rajeckou kotlinou na vrchu Dubová. Sú z nej pekné výhľady do Rajeckej kotliny a na okolité kopce. Rozhľadňa tvorí súčasť náučného chodníka Okolím Rajeckého hradu.
    Rozhľadňa Dubová nad Rajcom s deťmi

  • Čergov: Stanislav Ďurica absolvoval pekný cyklookruh pohorím Čergov. Okruh začína a končí v obci Majdan, vedie ku chate Čergov a lúčnatým hrebeňom rovnomenného pohoria.
    Cyklookruh z Majdanu cez čergovský hrebeň

  • Slovenský kras: Tento náučný chodník odporúča Danka Tomášiková všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť základné informácie o Slovenskom krase. Trasa vedie z obce Plešivec k pozostatkom Plešiveckého hradu, ku krasovej vyvieračke Pivničná diera, na vrchol Hôrka či ku Kamennému mostu.
    Náučný chodník Krasové javy Hôrky

Vypočujte si

Karpatská vandrovka je darcovský turistický pochod vo Volovských vrchoch s cieľom v Košiciach. O jej trinástom ročníku, ktorý sa uskutoční 17. septembra 2022, sme sa rozprávali so Zuzanou Suchovou z Karpatskej nadácie.

HIKING.SK podcast

Z galérie

Prebúdzanie v Súľove

Prebúdzanie v Súľove

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené. Miestami, najmä v západnej polovici územia, prehánky alebo dážď, lokálne aj búrky, miestami intenzívne. Denná teplota bude 28 až 33, v Žilinskom, Trenčianskom kraji a na hornom Spiši okolo 26 stupňov. Slabý, na juhozápade popoludní severozápadný vietor v nárazoch do 15 m/s.

V nedeľu bude podobne, väčšine územia prehánky alebo dážď, lokálne aj búrky a intenzívne zrážky. Najvyššia denná teplota bude 18 až 25, na Gemeri, v Above, na Šariši a na Zemplíne 25 až 32 stupňov. Slabý, postupne prevažne severozápadný až severný vietor v nárazoch do 16 m/s (60 km/h).

Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie