Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľkofatranská magistrála. Foto Tomáš Kulla
Veľkofatranská magistrála. Foto Tomáš Kulla Zatvoriť

Basecamp Využite trojdňový víkend na dlhšiu túlačku či hrebeňovku

Pred nami je predĺžený víkend, vybrali sme preto tipy na viacdňové výlety. Nájdete tu hrebeňovku Veľkej Fatry, trojdňový prechod Slovenského raja, cyklo hrebeňovku Javorníkmi či túlačku Považím. Štandardne nechýbajú kratšie tipy na túry s deťmi a rada, ako sa zbaliť na viacdňový výlet pod stan.

Aktuálne

Na Slovensku je okolo tisíc medveďov a populácia podľa vedcov zrejme nie je premnožená. Z tzv. genetického sčítania vyplýva, že v poslednom desaťročí sa veľmi nezmenila.

Slovenské medvede nie sú premnožené, zistila analýza vzoriek DNA. Za incidentmi treba hľadať niečo iné

HZS upozorňuje, že chodníky na Orave, v Lúčanskej Malej Fatre, vo Veľkej Fatre a Kremnických vrchoch sú po dažďoch šmykľavé. Šmykľavé sú aj ferraty v týchto pohoriach.

V Slovenskom raji je po výdatných dažďoch zvýšený stav vody v roklinách. Na viacerých miestach sú na turistických chodníkoch popadané stromy. Ostatné informácie o obmedzeniach na turistických chodníkoch sú v závere článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Tomáš Kulla s kamarátmi využili predĺžený víkend na trojdňovú hrebeňovku Veľkej Fatry. Ide o veľmi atraktívnu túru s krásnymi výhľadmi. Autor s kamarátmi si vybrali menej tradičný štart v Ľubochni a v prvej časti pochodu prešli menej navštevovanú turčiansku stranu hrebeňa. Čakajú vás typické hole aj zalesnené časti hrebeňa, a menej opozerané výhľady, napríklad z Kopy či malého Lysca.

Tip na cyklotúru

Ľubo Mäkký absolvoval jednodňovú hrebeňovku Javorníkov na bicykli. cyklotúra začína v Makove. Hneď v úvode si môžete v osade U Papajovcov pozrieť unikátny brest hrabolistý s odhadovaným vekom 400 až 500 rokov, ktorý patrí medzi najstaršie v strednej Európe. Trasa pokračuje do sedla Melocík, cez Vrchrieku do sedla Semeteš, cez vrcholy Kamenité a Jakubov vrch, a napokon cez Črchľu a Griečovcov do Čadce. Na trase sú viaceré občerstvovacie zariadenia, výhľady na malebnú krajinu s lazníckou architektúrou, povrch tvoria striedavo asfaltové cesty aj lesné cesty.

Tip na túru s deťmi

Daniela Mäkká popisuje nenáročný a krajinársky veľmi zaujímavý výlet z kúpeľného mestečka Vyhne do prírodnej rezervácie Kamenné more a na vrchol Kamenná. Kamenné pole s rozlohou 13 hektárov je najväčším svojho druhu vo vulkanickej časti Karpát. More obrovských skál ružovkastej a belasej farby vzniklo pravdepodobne po zemetrasení. Z vrcholu Kamenná je pekný výhľad na Vyhne, cestou môžete obdivovať aj Sitno. Výlet ukončila zastávka pri Náučnom banskom chodníku a tajchu Bančianske jazero.

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy a podhorie Javorníkov: Anton Zahradník sa vybral na dvojdňovú potulku malebným krajom v okolí Púchova a Považskej Bystrice. Trasa vedie mnohými lúkami, veľmi atraktívny je úsek cez kopce Holíš a Klapy s výhľadmi na Nosickú priehradu. Pri Mojtíne sa oplatí odbočiť k Jaskyni sv. Jozefa, ktorá kedysi slúžila ako kostol.

Zliechov – Považská Bystrica – Púchov

  • Slovenský raj: Stanislav Ďurica sa rozhodol vziať po mnohých jednodňových túrach priateľku na trojdňový prechod Slovenského raja. Prvý deň prešli zo severu na juh pohoria, teda zo Smižian cez roklinu Tomašovská Belá a popri vodnej nádrži Klauzy na planinu Geravy a do Dediniek. Druhý deň nasledoval okruh z Dediniek cez Zejmarskú roklinu na výhľadovú Havraniu skalu, vracali sa cez atraktívny Stratenský kaňon. Tretí deň prešli z Dediniek cez lúčnaté Voniarky a Pod Hanesovou k Dobšinskej ľadovej jaskyni, trasa vedie okolo voľne prístupnej Zelenej jaskyne. V závere stihli ešte Náučný chodník Mokrade Hnilca.

Tri dni v raji s frajerkou

  • Vysoké Tatry / Poľské Tatry: Morské oko na poľskej strane Tatier je najväčším plesom v Tatrách. Dostať sa k nemu dá po asfaltke od parkoviska Palenica Białczańska, buď peši alebo konským povozom. Martina Haratíková s dieťaťom zvolili okruh z parkoviska dolinou Roztoki do Doliny Pieciu Stawów Polskich a cez Świstovu Czubu k Morskému oku. Od neho sa dá vyjsť ešte plesu Czarny Staw pod Rysami.

Dolina Pięciu Stawów Polskich a Morskie Oko

  • Zemplín: Marián Jaššo sa vybral na bicykli spoznať relatívne nový náučný chodník pri Obci Oborín. Trasa viedla popri Ondave cez Sírnik a popri tzv. materiálových jamách do Oborína. Jamy vznikli počas výstavby ochranných hrádzí Latorice, brala sa z nich zemina na hrádze. Neskôr sa zaplnili vodou a stali sa domovom vzácnych rastlín a živočíchov. Náučný chodník vedie po drevených lávkach nad mŕtvym ramenom Latorice, súčasťou chodníka je aj veža na pozorovanie vtáctva.

Povedľa Ondavy a Latorice do Oborína

Prečítajte si

Vodácky príbeh od Bora Tomisa:

Hovorím to preto, lebo viem, že Anabela odišla pred štyrmi dňami s výpravou vodákov a najmä so svojím viacročným priateľom Mariánom na vodu. Stará Karosa aj s prívesom plným lodí ich viezla na východné Slovensko a tu mali splavovať všetko, čo sa v tomto, na vodu bohatom lete, splaviť dá. Naviac po rokoch chodenia to mala byť posledná „slobodná“ plavba a na jeseň sa plánovala svadba. Belina sa ku mne otočí, takmer s úsmevom mi odpovie svoje „ahoj", ale ja počujem a aj vidím, že tu niečo nie je v poriadku.

Rada

Martin Knor sa podelil o tipy, ako sa zbaliť na viac dní pod stan tak, aby vám nič nechýbalo.

Z galérie

Ždiarska vidla a Havran
Ždiarska vidla a Havran – Foto: Galéria / nostromo

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polooblačno, od západu postupne zväčšovanie oblačnosti. Ojedinele, prehánky alebo búrky, v západnej polovici územia miestami. Zrána lokálne hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na juhu stredného Slovenska a na východe miestami do 33 stupňov.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, cez deň prechodne aj viac oblačnosti. Miestami prehánky alebo dážď. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, na juhu, Šariši a Zemplíne 27 až 32 st.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie