Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na Malom Kriváni. Foto Ľubo Mäkký
Na Malom Kriváni. Foto Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Na Malý Kriváň, Jančekovu skalu alebo na cyklookruh zo Skalice

Počasie bude priať turistike najmä v sobotu, vybrali sme túru cez Vendovku na Malý Kriváň, cyklookruh zo Skalice cez Moravu či najkrajšiu časť hrebeňa východnej časti Nízkych Tatier. V nedeľu sa počasie o niečo zhorší, no kratším výletom by to nemalo brániť. Môžete navštíviť vyhliadkovú Jančekovu skalu vo Vtáčniku či zrúcaninu hradu Szadvár neďaleko slovensko – maďarskej hranice.

Tip na túru

Ľubo Mäkký popísal atraktívnu túru, ktorej prvá časť vedie zo Sučianskej doliny na Malý Kriváň okolo Vendovky a úbočím Meškalky. Aj v slnečný víkendový deň tam veľa ľudí nestretnete. Z Malého Kriváňa trasa vedie klasickou hrebeňovkou na Suchý. Naspäť do Turca zbehnete cez Chatu pod Kľačianskou Magurou do Turčianskych Kľačian.

Tip na cyklotúru

Boro Tomis absolvoval cyklookruh zo Skalice po obidvoch brehoch rieky Moravy. Napriek tomu, že nemá žiadne klesania a stúpanie, je zaujímavá a pestrá. Je to tip na celodenný výlet, kde môžete vidieť kus histórie, peknú krajinu moravských lužných lesov, a obnovenú históriu Baťovho kanála.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Roman Matkovčík v článku priblíži náučný chodník z Liptovskej Tepličky. Prevedie návštevníka malou časťou jej chotára. Na šiestich kilometroch sa podozvedáte zaujímavosti o tunajšej zachovalej architektúre stodolíšť či zemiakových pivničiek, o prameňoch a mokradiach, a taktiež o lesnej železnici.

Ďalšie tipy

  • Vysoké Tatry: Kôprová dolina je veľmi vhodná na cyklistiku s deťmi, aj menšími. Jana Bílešová sem vzala deti vo veku 4 a 6 rokov. Syn bicykloval samostatne, pre dcérku využili ťažnú tyč. Dobrým lákadlom pre deti bol Kmeťov vodopád.
    Kôprovou dolinou ku Kmeťovmu vodopádu s deťmi

  • Slovenský kras / Aggteleki karszt: Gabriela Ferencová popisuje okruh z Jablonova nad Turňou. Cieľom výletu bol maďarský hrad Szadvár blízko slovenskej hranice a tiež zaniknutá dedina Drienky (maďarsky Derenk).
    Hrad Szádvár a zaniknutá osada Drienky (Derenk)

  • Nízke Tatry: Ak máte chuť na hrebeň Nízkych Tatier a nie je dosť času, najkrajšie oblasti z východnej časti pohoria sa dajú absolvovať počas dvojdňovky s nocľahom na Andrejcovej. Stano Ďurica zvolil takýto postup zo začiatkom v Heľpe.
    Heľpa – Veľká Vápenica – Kráľova hoľa – Telgárt

  • Vtáčnik: Jančekova skala je pekné výhľadové miesto neďaleko obce Cigeľ, vedie sem nenáročná túra. Skala je andezitovým výbežkom zo zalesneného hrebeňa, poskytuje polkruhový výhľad, podľa Vladimíra Mikuša dokonca najkrajší pohľad na Hornú Nitru.
    Jančekova skala v pohorí Vtáčnik

Rada

Počasie praje cyklotúram s aj veľmi malými deťmi, preto prinášame súbor tipov od Jitky Švarcovej, ako vystrojiť pasažiera do cyklovozíka.

Z galérie

Belianky
Belianky – Foto: Galéria / Jan Vašut

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polooblačno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky, najmä vo východnej polovici. Najvyššia denná teplota bude 21 až 26, na Orave, Liptove a miestami v Prešovskom kraji okolo 19 stupňov.

V nedeľu pribudne oblakov, postupne miestami dážď, prehánky, výnimočne búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe miestami okolo 19 stupňov.

Výstrahy

Horská služba pridala výstrahu pre alergikov v Nízkych Tatrách: Na modro značenom TZCH z Chaty Kosodrevina smer Krížske sedlo sa na lesnom úseku za rázcestím Drevenica pod Derešmi pri potôčiku nachádza v chodníku osie hniezdo.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie