Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nová ferrata na Zobore. Foto Ľubo Mäkký
Nová ferrata na Zobore. Foto Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Víkend bude vhodný na kratšie túry, vyskúšajte nové ferraty na Zobore

Počasie cez víkend bude oblačné a na viacerých miestach môže pršať. Odporúčame skôr kratšie túry, napríklad na novootvorené ferraty na Zobore. Nie sú príliš dlhé a aj nástup na ne je krátky.

Aktuálne

V lokalite Pyramída nad Nitrou dnes otvorili novú ferratu. Nachádza sa pod vysielačom neďaleko bývalej vrcholovej stanice lanovky na Zobor. Hlavné trasy majú náročnosť B, resp. B/C, k dispozícii je aj lanový most.

Ferrata Zobor má dve hlavné trasy – Brezová (B/C) a Dubová (B). Obe trasy začínajú aj končia prakticky v tom istom mieste a vedú výrazným skalným pilierom. Následne sa môže návštevník rozhodnúť pre lanový most alebo alernatívnu výstupovú trasu. Záver je na plošine pred vysielačom.

Viac info o ferrate nájdete v tejto Novinke. Pripravujeme aj reportáž.

Tip na túru

Tatranská klasika od Mariána Jašša, túra na Zbojnícku chatu zo Starého Smokovca cez Hrebienok a Rainerovu chatu. V prípade náhlej zmeny počasia sa dá skrátiť a zvoliť iný okruh či už na Hrebienku alebo Starolesnianskej poľane, prípadne pokračovať na Zamkovského chatu do Malej Studenej doliny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na cyklotúru

V malokarpatskom regióne je už burčiaková sezóna, môžete sa inšpirovať okruhom Daniely Mäkkej. Trasa začína a končí v Plaveckom Mikuláši, vedie Mokrou dolinou okolo jaskyne Deravá skala na Mon Repos, k chate Brezinky a na Jahodník, ktorý leží už na opačnej strane pohoria. Pokračuje po zelenej značke cez Lošonec a okolo vodnej nádrže Horné Orešany do rovnomennej obce, ktorá sa nachádza na Malokarpatskej vínnej ceste. Trasa späť vedie cez Doľanskú dolinu a Sološnicu.

Tip na túru s deťmi

Zejmarská roklina sa nachádza v južnej časti Slovenského raja. Ide o kratšiu, ale veľmi peknú roklinu. Jitka Švarcová si ju vybrala ako "zoznamovaciu" roklinu pre štvorročnú Lucku. Chodník je zaistený rôznymi typmi pomôcok od reťazí, cez stúpačky až po rebríky. Uvidíte aj pekné Nálepkove vodopády, z ktorých najvyšší meria až 22,5 metra. Z rokliny vyjdete na planinu Geravy s peknými lúkami a domácimi zvieratami.

Ďalšie tipy

  • Štiavnické vrchy: Nenáročná poldenná cyklotúra v okolí Sitna a tajchu Počúvadlo, známych turistických bodov Štiavnických vrchov. Technicky nie je náročná, no nie je ani jednotvárna. Na trase je viacero výhľadových bodov, vchod do štôlne Kordian či Tatársky jarok.
    Okolo Sitna s deťmi

  • Spišská Magura: Roman Matkovčík s deťmi navštívili voľne prístupnú jaskyňu v Skalke nad obcou Toporec. Jaskyňa s dĺžkou 25 m sa vytvorila eróznou a rozpúšťacou činnosťou podzemných vôd. Pre priestory jaskyne sú charakteristické stropné výmoľové korytá a bradavicové sintrové výrastky. Raritou je geomorfologický útvar - skalný pilier s takmer metrovou výškou.
    Jaskyňa v Skalke - tip na výlet s deťmi na Spiši

  • Záhorie: Kratšiu túru s viacerými zaujímavostiami v Chvojnickej pahorkatine popísala Elena Šeligová. Trasa vedie z Koválova k Hoštecnej studničke s pitnou vodou a kaplnkou Panny Márie uprostred lesa. Je mimo značiek, no vedie sem aj zeleno značená trasa z obce Lipky. Na jej začiatku stojí rovnomenná rozhľadňa.
    Koválov – Hoštecná studnička a späť

Z galérie

Vachalkov rybník
Vachalkov rybník – Foto: Galéria / Vladimír Lukačovič

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, na východe spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Od juhozápadu postupne na mnohých miestach dážď alebo prehánky, lokálne búrky. Popoludní postupne ubúdanie zrážok a na západe a v Banskobystrickom kraji miestami zmenšená oblačnosť.

Najvyššia denná teplota 18 až 23, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní väčšinou okolo 16 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené na mnohých miestach prehánky alebo dážď, výnimočne búrky. Na západe a juhu stredného Slovenska lokálne zmenšená oblačnosť a zrážky miestami.

Najvyššia denná teplota bude 18 až 23, na severe a Horehroní miestami okolo 16 stupňov.

Výstrahy

Na modro značenom TZCH z Chaty Kosodrevina smer Krížske sedlo sa na lesnom úseku za rázcestím Drevenica pod Derešmi pri potôčiku nachádza v chodníku osie hniezdo.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Jaloveckej doline, Bobroveckej doline, Hlbokej doline a na červenom chodníku pod Bystrou dolinou.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

V Národnom parku Slovenský raj je v zlom technickom stave sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie