Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Dá sa prejsť Kungsleden trek v Laponsku bez pľuzgierov?

Kungsleden alebo Kráľovská cesta pretína od severu na juh pustatinu švédskeho Laponska, ďaleko za polárnym kruhom. Diaľkový trek v dĺžke 420 kilometrov vedie drsnou škandinávskou prírodou a jednou z posledných skutočných „divočín“ v Európe. Trek je naozajstnou výzvou v lete aj v zime. Neodolala jej ani Zuzana Brečková, ktorá sa v lete vybrala zdolať túto cestu spolu so svojim priateľom. Toto sú jej skúsenosti s merino oblečením značky Black Hill outdoor, ktorá ju na výpravu obliekla.

S merino oblečením som mala veľmi dobrú skúsenosť už minulosti. Postupne sa pre mňa kúsky z jemnej a prírodnej vlny stali nevyhnutnými najmä počas trávenia času v prírode – či už v rámci turistiky, dlhých trekov alebo napríklad lyžovania. Značku Black hill outdoor som náhodne objavila pred pár rokmi. Zaujala ma hlavne tým, že je to naša slovenská firma, svoje produkty vyrába v súlade s prírodou a v neposlednom rade si dáva záležať na kvalitnom prevedení a trvácnosti oblečenia. Naša rodina vlastní už viacero produktov tejto značky: od mikín, cez zimný kabát, nohavice, vesty, tričká až po ponožky.

Kúzelná príroda v divočine švédskeho Laponska.
Kúzelná príroda v divočine švédskeho Laponska.

Všetky produkty, ktoré od nich máme, sú skvelé a to hlavne svojim prevedením, kvalitným spracovaním, materiálom a udržateľnosťou. Veľakrát ma práve merino oblečenie v prírode „podržalo“ – napríklad v nepriaznivom počasí.

Tričká sme nosili v jednom kuse, boli veľmi príjemné na dotyk, skvele sa nosili a ich obrovským plusom bolo, že sme v nich vôbec nemali pocit spotenia, ani vlhka. Udržali nás v suchu za každého počasia. Taktiež musím vyzdvihnúť ich spracovanie, každé tričko bolo v niečom unikátne. Ja som zvolila na tento trek dlhé merino tričko, čo spätne vnímam ako skvelé rozhodnutie, pretože vďaka nemu som sa cítila stále v teple. Veľkou výhodou tohto trička je prievzdušnosť, tenkosť a hlavne ľahkosť, ktorú na dlhom treku určite oceníte. Priateľ zvolil tričko s krátkym rukávom, ktoré si taktiež nevedel vynachváliť a to hlavne vďaka jeho príjemnému materiálu a predĺženému strihu v zadnej časti chrbáta. Tričko ho taktiež uchránilo pred náletom komárov, ktoré sa v Laponsku vyskytujú a je ich veľmi veľa.

Zuzana s priateľom počas treku.
Zuzana s priateľom počas treku.

No a ponožky? Najlepšie, aké sme kedy na dlhom treku mali, sú naozaj bezkonkurenčnej kvality. Vďaka ich skvelému prevedeniu, odpruženosti a schopnosti izolovať, boli naše nohy v suchu počas celého treku. Taktiež sa nám páčilo, že hoci sú ponožky veľmi ľahké a príjemné na dotyk, sú naozaj pevné a ponúkajú pohodlie počas dní na horách. Takže, ​​po 12 dňoch intenzívneho denného nosenia považujem toto oblečenie za zatiaľ jedno z najlepších, ktoré som za svoj život mala potešenie skúsiť.

Tričká z merino vlny boli skvelou voľbou do teplého, aj chladného počasia.
Tričká z merino vlny boli skvelou voľbou do teplého, aj chladného počasia.

Preto, ak premýšľate o kúpe merino oblečenia, všetkými desiatimi odporúčam práve slovenského výrobcu Black Hill outdoor. Nielenže podporíte skvelú domácu značku, ale hlavne budete vlastniť skvelé merino oblečenie, na ktoré už počas športovania, turistiky a iných aktivít nikdy nedáte dopustiť. Teší ma, že sa na Slovensku darí takým značkám, ako Black Hill outdoor. Šliapu po krku aj medzinárodnej konkurencii a ja osobne si už merino oblečenie nekúpim od nikoho iného. A aby ste ich oblečenie mohli vyskúšať aj vy, vybavila som pre vás 15 % zľavu s kódom HIKING15.

Fotogaléria k článku

Najnovšie