Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad zo skaly Krivín na oblasť Slovenskej brány. Foto – Pavel Forgáč
Pohľad zo skaly Krivín na oblasť Slovenskej brány. Foto – Pavel Forgáč Zatvoriť

Basecamp Využite predĺžený víkend na jesenné hrebeňovky v nižších pohoriach

Štátny sviatok vo štvrtok je spolu s jedným dňom dovolenky šanca na štvrdňový víkend v horách. Predpoveď počasia nie je síce optimálna, no nemali by ste váhať s outdoorovými plánmi, počasie aj tak bude nakoniec lepšie, než sa čakalo. Odporúčame však iné ako tradičné hrebeňovky pre prípad, že by bolo treba rýchlejšie zostúpiť do civilizácie.

Basecamp dnes mimoriadne vychádza v stredu kvôli štvrtkovému štátnemu sviatku.

Aktuálne

  • Malá Fatra: Od 15. 9. do 1. 11. platí sezónna uzávera na Ferrate HZS na Martinské hole.

  • Malá Fatra: Žltý chodník na Poludňový grúň v úseku od výstupiska vleku po vrchol je uzavretý. Prebiehajú do 31. októbra 2022 stavebné práce. Uzávera platí len v pracovných dňoch.

  • Vysoké Tatry: Správa TANAP-u dočasne uzavrela modro značený chodník zo Štartu na Malú Svišťovku. Dôvodom je zlý technický stav mosta cez Skalnatý potok. Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Vysoké Tatry: Zubačka z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso nepremáva do 28. októbra 2022. Vlaky nahradila autobusová doprava, ktorá neprepravuje detské kočíky ani bicykle.

  • Malé Karpaty: Na hrade Červený Kameň v Malých Karpatoch na obcou Častá sa v dňoch 16. až 18. 9. koná 13. stretnutie priaznivcov Klubu slovenských turistov. Viac info

Tip na túru

Štiavnické vrchy sú pohorie, ktoré nemá hlavný hrebeň. Nachádza sa tu viacero hrebeňov, ktoré však nie sú prepojené. Pri prechádzaní z jedného na druhý treba vždy klesnúť do doliny a potom opäť stúpať hore. Preto sa tu nedá urobiť klasický hrebeňový prechod, ale len akási pseudohrebeňovka. Pavel Forgáč prešiel túto takmer 70-kilometrovú trasu svižne za dva dni, no v pohode si ju môžete rozdeliť na tri. Ak by sa zhoršilo počasie, do civilizácie to nebudete mať ďaleko.

Tip na cyklotúru

Malé Karpaty – Hrebeňovka na biku je náročná disciplína. V národných parkoch je máločo legálne a nižie pohoria nie vždy vytvárajú logickú hrebeňovú trasu. Štastie majú obyvatelia hlavného mesta, lebo Malé Karpaty dávajú bikerovi aj možnosť okúsiť parametrami náročnú hrebeňovku. Zdenek Meitner sa vybral z bratislavskej hlavnej stanice do Senice po hrebeni Malých Karpát. Trasa má sto kilometrov a vyše 3000 metrov prevýšenia.

Tip na túru s deťmi

Štiavnické vrchy – Nenáročná poldenná cyklotúra v okolí Sitna a tajchu Počúvadlo, známych turistických bodov Štiavnických vrchov. Technicky nie je náročná, no nie je ani jednotvárna. Soňa s Ľubom a deťmi sa sem vybrali začiatkom jesene, kedy bolo ešte príjemne, no bez horúčav.

Tip na horolezeckú túru

Vysoké Tatry ponúkajú množstvo hrebeňov, ktoré však možno zdolávať len horolezeckým spôosobom. Michal Sim sa vybral s praťákom na hrebeň Bášt v smere od Vyšného Kôprovského sedla na Patriu. Je dlhý približne 4 km, zahŕňa 18 pomenovaných vyvýšenín a končí v oblasti Štrbského plesa.

Ďalšie tipy

  • Veporské vrchy: Tóno Zahradník si vybral ako návrat k svojim turistickým značiatkom dvojdňový prechod po Sihlianskej planine z Hriňovej do Dobroča.
    Hriňová – Látky – Sihla – Čierny Balog

  • Javorníky tvoria zaujímavý hrebeň tiahnuci sa medzi Čadcou a Púchovom. Sú vhodné na turistiku i bike. Pavel Forgáč sa ním vybral turisticky. Začínal v Žiline a končil v Lysej pod Makytou.
    Hrebeňovka Javorníkov zo Žiliny

  • Malá Fatra – Klasický okruh cez Veľký a Malý Rozsutec s nástupom cez Jánošíkove diery od Miša Bukvaia.
    Rozsutce z Bieleho Potoka

  • Vysoké Tatry – Pôvodne to mala byť tatranská klasika - Karbunkulový hrebeň. Kvôli zhoršujúcemu sa počasiu sa však Paľo Hreha s parťákmi zastavili na Prednom Kopiniaku a radšej zostúpili na Chatu pri Zelenom plese.
    Predný Kopiniak

  • Veporské vrchy v okolí Čierneho Balogu poskytujú kvalitné možnosti pre horskú cyklistiku. V roku 2011 sme tu mali Hiking bicyklové sústredenie. Trasy, ktoré sme abslovali, sú dobrými tipmi aj dnes.
    Čierny Balog a okolie

  • Tribeč a Pohronský Inovec – Cyklotúra, ktorá prekvapí jednoduchou krásou. Je asi jedna z najkrajších, ktoré prešiel jej autor Vlado Benč a určite si ju zapamätá na dlho. Pozitívne aj negatívne.
    Okruh chotárom nielen Jedľových Kostolian

  • Slovenský raj a jeho rokliny nie sú veľmi vhodné pre malé deti, výnimkou je Zejmarská roklina. Vybrať sa tam môžete aj keď je nestále počasie, lebo výstup nie je dlhý a končí na Geravách, kde sa dá skryť pred nepriazňou počasia.
    Okruh cez Zejmarskú roklinu so štvorročkou

Za Galérie

Belianske Tatry - detail...
Belianske Tatry - detail... – Foto: Galéria / Anton Zahradník

Počasie

Podľa SHMÚ má vo štvrtok prechádzať cez Slovensko zvlnený studený front zo Škandinávie. V tento deň bude nestále počasie s vysokou pravdepodobnosťou zrážok. Vo vyšších horách platí aj výstraha pred vetrom. V piatok a cez víkend by malo byť krajšie počasie a dážď sa vyskytne len ojedinele.

Výstrahy HZS

Vydané pre štvrtok 15. 9. 2022

  • Silný vietor – Vo vysokých polohách prudký vietor zo západného smeru, počas dňa bude silnieť do rýchlosti okolo 20 m/s. Túto výstrahu vydal aj SHMÚ a platí len vo štvrtok.

  • Vysoké Tatry – Modro značený turistický chodník zo Štartu na Malú Svišťovku až po Skalnaté pleso je z dôvodu rekonštrukcie dočasne uzavretý. Časti červeno značeného turistického chodníka medzi Skalnatým a Zeleným plesom, ktoré počas intenzívnej búrky poškodila voda, sa podarilo opraviť tak, aby bola trasa schodná. Doplnili sa taktiež reťaze, ktoré vytrhli padajúce kamene. Turistov však zácharanári aj naďalej žiadajú o opatrnosť, terén je totiž stále nestabilný a zvlášť pri daždi hrozí, že dôjde k opätovnému uvoľneniu skál a zosuvom.

  • Západné Tatry – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Jaloveckej doline, Bobroveckej doline, Hlbokej doline a na červenom chodníku pod Bystrou dolinou.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. HZS ďalej upozorňuje, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Výstraha pre alergikov: Na modro značenom TZCH z Chaty Kosodrevina smer Krížske sedlo na lesnom úseku za rázcestím Drevenica pod Derešmi pri potôčiku nachádza v zemi v chodníku osie hniezdo! Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná (žltý TZCH od rázcestia s Pošovou Mlynnou až po hornú hranicu lesa) a Kumštova dolina (zelený TZCH od hornej hranice lesa až po napojenie na lesnú cestu - cca 1200 m n. m.). Modro značený TZCH sedlo pod Kúpeľom - Poludnica je spriechodnený. Na trase Šuňava – Pred Soľankou (žltý TZCH) je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

  • Malá Fatra – Nad Šútovským vodopádom (modrý TZCH) je strhnutý mostík. Na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa budú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch pondelok - piatok prebiehať stavebné práce, z tohto dôvodu bude chodník uzatvorený.

  • Lučanská Malá Fatra – Po lokálnych dažďoch sú TZCH blatisté a šmykľavé.

  • Kremnické vrchy – Po lokálnych dažďoch sú TZCH blatisté a šmykľavé, to isté platí aj pre ferratu!

  • Stredné beskydy – Chodníky sú na niektorých miestach po výdatných zrážkach podmočené a blatisté.

  • Poloniny – Na žltom TZCH v úseku Poľana - Riaba skala prebieha ťažba dreva, zvýšte pozornosť.

Najnovšie