Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tretie Roháčske pleso. Foto Soňa Mäkká
Tretie Roháčske pleso. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa na jesenno-zimné Roháčske plesá

Vo vyšších horách sú štíty poprášené snehom a krajina hrá jesennými farbami, vybrali sme preto do tipov na túry Roháčske plesá a Roháčsky vodopád práve z tohto obdobia. Rodiny s deťmi si môžu vybrať z viacerých výletov v okolí Prešova. Pridali sme aj skalné vyhliadky nad Demänovskou dolinou a v Strážovských vrchoch.

Aktuálne

Horská záchranná služba upozorňuje, že v stredných a vysokých horských polohách sa nachádza snehová pokrývka a zľadovatený terén. Výstraha sa týka Vysokých, Západných aj Nízkych Tatier a Malej Fatry.

HZS zároveň zdôraznila, že v strmých častiach svahov Západných Tatier sa vytvárajú snehové splazy, ktoré zasahujú aj na turistické chodníky. Žiada preto o zvýšenú opatrnosť pri pohybe. Na horách pretrváva aj netypicky chladné počasie. Viac info o chodníkoch, kde vás čakajú obmedzenia, sa nachádza na konci článku.

Správa Tatranského národného parku pokračuje v obnove chýbajúcich a poškodených mostíkov na turistických trasách v Západných Tatrách. Doteraz opravili zničené alebo poškodené mostíky v Bystrej doline, Kamenistej doline a mostík cez Trnovecký potok pod Barancom. Aktuálne prebieha oprava mostíkov v Jaloveckej doline a pri Kežmarských Žľaboch.

Viac info tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Stredne náročná, veľmi atraktívna túra v Západných Tatrách vedie od Šindľovca cez Ťatliakovu chatu okolo všetkých Roháčskych plies aj Roháčskeho vodopádu. Obzvlášť fotogenická je v čase, keď sú štíty poprášené snehom a krajina hrá jesennými farbami.

Tip na cyklotúru

Karol Mizla odporúča dvojdňovú cyklotúru okolo vulkánu Poľana, vedúca zväčša lesnými cestami Poľany a Veporských vrchov. Prespať môžete pod geografickým stredom Slovenska na Chate pod Hrbom, ktorá už opäť poskytuje služby verejnosti. Čaká vás pomerne zachované prírodné prostredie, husté lesy, lesné čistinky, prírodné skvosty, podpolianske lazy aj detvianska kultúra.

Tip na túru s deťmi

Grinavské jazerá sa nachádzajú nad pezinskou mestskou časťou Grinava, tiež nazývanou ako Myslenice. Ide o prírodné rybníky, ktoré obhospodaruje rybársky zväz. Terén je nenáročný, ide o veľmi peknú vychádzku okolo troch rybníkov s vyhliadkami, na rozhraní vinohradov a Malých Karpát. Túru popísala Karolína Dobiašová.

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy: Tatiana Filipková odporúča nenáročnú vychádzku na skalnú vyhliadku Sokolia z obce Iliavka. Poskytuje krásne výhľady z fotogenickách skál, obdivovať môžete aj riedko rastúce, zaujímavo skrútené duby.

Skalná vyhliadka Sokolia z Iliavky  

  • Nízke Tatry: Roman Matkovčík odporúča peknú, menej navštevovanú trasu na skalný hrebeň Pustô. Ponúka výhľady na hrebeň Nízkych Tatier. Súčasťou túry je aj kaňonovitá dolina Vyvieranie, zaistená mostíkmi a retiazkami.

Demänovská dolina, Pusté (Pustô) a Vyvieranie

  • Východ: Jana Hrehová popisuje päť kratších výletov v okolí Prešova, ktoré môžete absolvovať s deťmi, napríklad na rozhľadňu Švabľovka, Zbojnícky hrad či do rekreačnej oblasti Sigord.  

Nenáročné výlety s deťmi okolo Prešova

Z galérie

Tolkienov svet?
Tolkienov svet? – Foto: Galéria / Matúš Morong

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno, prechodne zväčšená oblačnosť. Výnimočne slabé zrážky. Zrána môže byť lokálne prízemný mráz.
Najvyššia denná teplota bude 15 až 20, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 13 stupňov.

V nedeľu bude prevažne veľká oblačnosť, postupne od juhozápadu na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota bude 14 až 19 stupňov.

Uzávery turistických chodníkov

Modro značený turistický chodník zo Štartu na Malú Svišťovku až po Skalnaté pleso je z dôvodu rekonštrukcie dočasne uzavretý.

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15.9.2022 do 31.10.2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Západné Tatry: Mostík v ústí Jaloveckej doliny je momentálne nepriechodný kvôli rekonštrukcii. Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Jaloveckej doline, Bobroveckej doline, Hlbokej doline a na červenom chodníku pod Bystrou dolinou.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Veľká Fatra: Po výdatných dažďoch sú chodníky blatisté a šmykľavé, na vrcholoch je mokrý sneh, šmykľavo je aj na ferratách Dve veže. Podobné podmienky platia aj pre ďalšie pohoria a otvorené ferraty.

V Národnom parku Slovenský raj je v zlom technickom stave sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie