Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na Višňovskú dolinu z náučného chodníka
Pohľad na Višňovskú dolinu z náučného chodníka Zatvoriť

Túra Višňové – Salašky (Tri stoly) – Hrušové

Čachtické Karpaty opradené povesťami o Čachtickom hrade ponúkajú turistom veľa možností na spoznávanie nového. Sieť značených chodníkov je dostatočná a čaro tejto časti Malých Karpát dopĺňa náučný chodník vedúci nad Višňovskou dolinou s výhľadmi na Čachtický hrad, no a práve z tohto chodníka, ktorý nadväzuje na značenie sa dá dostať do nepoznanej časti k vrcholu Salašky.

Vzdialenosť
11 km
Prevýšenie
+560 m stúpanie, -531 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 12.02.22
Pohoria
Malé Karpaty - Čachtické Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Doprava
Nové Mesto nad Váhom (vlak, bus) - Višňové (vlak, bus)
Hrušové (bus) - Nové Mesto nad Váhom (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.477 Malé Karpaty (1:40.000)

Vždy som túžil spoznávať nové veci a moja zvedavosť sa prejavila v spoznávaní nových lokalít v našich horách. Inak tomu nebolo ani túto zimu, a keďže snehu bolo na dolniakoch málo, rozhodol som sa vyraziť práve tam. Pred časom som si totiž všimol akési podivné značenie v Čachtických Karpatoch, preto som sa rozhodol, že to preskúmam.

Trasa

Višňové – rázc. pod Drapliakom – Salašky (Tri stoly) – Hrušové

Je sobota ráno a rozmýšľam, ako by som sa najlepšie dostal k cieľu. Voľba padla na východisko z Nového Mesta nad Váhom. Rýchlik z Trnavy mal poriadne meškanie a pešiu trasu z Nového Mesta nad Váhom do Višňového som prešiel niekoľkokrát, preto som sa prikláňal k variantu B, priblížiť sa čo najviac k cieľu. V Novom Meste mi však ušiel prípoj do Hrušového, tak som aspoň využil „čachtický expres“ a nasadol do vytrmácanej lokálky smer Višňové. Vo Višňovom je lákadlom číslo 1 „staničná“ reštaurácia pri železničnej zastávke, no keďže som mal viac ako hodinové zdržanie, vybral som sa hneď do lesa. Náučný chodník vedúci z Višňového spolu so žltou značkou tvorí akýsi okruh, a keďže som ním tiež nikdy nešiel, voľba bola jasná. Vyskúšam čosi nové a hádam prídem aj do cieľa.

Vybral som sa teda do strmého kopca rovno nad dedinou Višňové, cestou som míňal rôzne výhľady do Višňovskej doliny a na Čachtický hrad, ktorý som z tohto uhla ešte nikdy nevidel. Upravené ohniská a prístrešky dávali poznať, že sa týmto miestam ľudia určite nevyhýbajú, práve naopak: výletníkov s batohmi či miestnych zo psami bolo neúrekom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Moje putovanie ale nekončilo náučným chodníkom, potreboval som sa dostať na druhú stranu výbežku, kde naše Malé Karpaty končia. Zvolil som si teda najbližšiu neznačenú cestu a odbočil vľavo, po asi 20 minútach strmšieho stúpania som sa ocitol na rázcestí skôr spomínaných „divných značiek“. Moja predtucha ma nesklamala, jedna z nich: modrá, vedie na vrchol s názvom Salašky. Pre tých, ktorým sa veľmi nechce pozerať do mapy, je názov vrcholu kde-tu na strome. Značenie je pravdepodobne len miestne, keďže tvar značiek, ktorých je neúrekom, tomu napovedá: biely trojuholník s modrou bodkou uprostred.

V strmom stúpaní lesom sa po asi 30 minútach ocitám na hrebeni, míňam zosilňovač a po asi 5 minútach prichádzam na vrchol s názvom Salašky - Tri stoly. Na moje prekvapenie, je to celkom pekný vrchol, nechýba tabuľa s názvom vrcholu, dokonca je tu vrcholová kniha, je však plná. Ohniská, lavičky a tri stoly. Cestou som poriadne vyhladol, a tak je pravý čas na jedlo. Keďže je zimné obdobie a stmieva sa skoro, pobudnem asi 20 minút a zberám sa dolu. Značka ma vedie vo výraznom klesaní dolu do doliny do obce Hrušové, cestou sa modré značenie končí a nahrádza ho značenie žlté rovnaného tvaru. Do Hrušového prichádzam takmer za tmy a tu sa moje putovanie končí.

Zhodnotenie

Trasa meria 11 kilometrov. Na vrchol Salašky sa dá dostať aj jednoduchšie: odbočením zo žlto značenej trasy z Nového Mesta nad Váhom vpravo na žlto značenú miestnu trasu (odbočka sa nachádza za mestom pri vstupe do lesa), ktorá nás dovedie na rázcestie modrej a žltej, tu sa treba vydať po modrej. Dĺžka trasy na vrchol je 6,5 km. Kto sa nechce veľa nachodiť, ale stúpanie mu nerobí problém, môže využiť „strmák“ z dediny Hrušové, z ktorého vedie zelená značka do Višňového. Na ňu sa za dedinou napája miestne značený chodník žltej farby vedúci rovno, z neho však treba neskôr odbočiť a napojiť sa na modrú, ktorá vedie cez vrchol. Táto trasa má 3 kilometre na vrchol.

Fotogaléria k článku

Najnovšie