Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Peťo Nový
Foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Tipy na výlety jesennými dolinami

Prelom septembra a októbra je vynikajúci čas na výlety horskými dolinami. Už aj tak pekné scenérie s potokmi a skalnými stenami teraz dotvára farebné lístie. Počasie cez víkend má byť premenlivé s možnosťou dažďa, horské doliny však majú svoju atmosféru aj v týchto podmienkach. Vybrali sme doliny z rôznych kútov Slovenska, môžete v nich vidieť vodopády, ale aj ďalšie zaujímavosti ako zrúcaninu, historické mlyny či jaskyňu. Viacerými z týchto dolín vedú náučné chodníky.

Aktuálne

Horská záchranná služba odporúča zvážiť pohyb na vyššie položených turistických chodníkoch vzhľadom na zimné podmienky. Na chodníkoch je sneh od 1800 metrov n. m.

Chodníky sú oficiálne otvorené, ale pri pohybe na nich treba mať so sebou mačky, čakan, turistické paličky, prípadne aj lavínový vyhľadávač.

V žľaboch, muldách a terénnych depresiách dosahuje nafúkaný sneh do 50 cm. Výnimočne tu hrozí uvoľnenie malých lavín a snehových splazov.

Ministerstvo životného prostredia vyberá od 28. do 30. septembra nových riaditeľov národných parkov. Do konkurzu sa prihlásilo 24 uchádzačov, viacerí doterajší riaditelia pokračovať nechcú. Viac info tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Javorová dolina a Zadné Meďodoly

Peťo Nový odporúča túru Javorovou dolinou a Zadnými Meďodolmi popod Belianske Tatry. Trasa vedie popri potoku Javorinka, od horárne sú krásne výhľady na vápencový vrchol Kôň a jeden z najkrajších vrcholov Belianskych Tatier Muráň. Chodník ďalej prechádza cez tiesňavu Bránka a pokračuje smerom ku Kopskému sedlu. Odtiaľto sú krásne výhľady na Javorinskú Širokú, ležiacu na druhej strane Javorovej doliny. Vďaka prístrešku s prameňom a náučnému chodníku ide aj o pekný cieľ pre rodiny s deťmi.

Gaderská a Blatnická dolina

Dvojica populárnych veľkofatranských dolín popri rovnomenných potokoch, stúpajú veľmi mierne a sú vhodné na nenáročné vychádzky.

Gaderská dolina je dlhá čosi vyše sedem kilometrov, od parkoviska v obci Blatnica ňou vedie asfaltka. Na rázcestí, kde sa asfaltový povrch končí, pokračuje žltá značka ďalej vľavo, do turisticky prístupnej Dedošovej doliny. Vpravo je odbočka do doliny Selenec, hoci turisticky prístupná je tu len jej krátka úvodná časť po lesnej ceste, po tzv. Čertovu bránu. Ide o zaujímavý prírodný skalný úkaz, pozostávajúci z dvoch skalných brál, medzi ktorými sa tiesni úzka cesta. Lákadlom doliny je aj Blatnický hrad, ktorý bol postavený v druhej polovici 13. storočia.

Blatnická dolina má niečo vyše šesť kilometrov, cesta je vo väčšej miere štrková, tiež spestrená skalnatými útvarmi a stenami.

Viac sa dočítate v článkoch Mariána Jašša a Dominika Baca.

Dolina Zeleného plesa

Na jeseň je veľmi vďačnou túrou dolina Kežmarskej Bielej vody na Chatu pri Zelenom plese. Chodník lemujú listnaté stromy a jarabiny, potok vytvára malé kaskády, od približne polovice doliny sú krásne výhľady na Belianske Tatry, v záverečnej časti doliny na Malý Kežmarský štít a Jastrabiu vežu. V nepriaznivom počasí je príjemné zohriať sa a občerstviť na chate.

Vajskovská dolina

Nízkotatranskú Vajskovskú dolinu mnohí prirovnávajú k divokej Tichej doline v Tatrách. Je jednou z najkrajších dolín Nízkych Tatier, nachádza sa tu Vajskovský vodopád vysoký 9 m. V Kulichovej doline je pamätník jednej z najväčších lavínových tragédií na Slovensku, v roku 1956 tu zahynulo pod snehom 16 lesných robotníkov. Výlet sem popísala Tatiana Filipková.

Zádielska a Hájska dolina

Dvojica krasových dolín v Slovenskom krase ponúka atraktívnu prechádzku popri potokoch pod strmými skalnými stenami. Zádielska tiesňava je hlboká 400 m, dlhá 2 km a v najužšom mieste má šírku menej ako 10 m. To sa nachádza pod Cukrovou homoľou, ktorá je jej najcharakteristickejším skalným útvarom. Hájska dolina na najužšom mieste široká tiež ledva 10 metrov a skalné steny nad ňou dosahujú výšku takmer 150 metrov. Atrakciou Hájskej tiesňavy je sústava desiatich vodopádov. Anton Zahradník prešiel obe doliny počas tejto túry:

Mokrá dolina

Mokrá dolina nad Plaveckým Mikulášom patrí do Plaveckého krasu. Potok tu tečie len zjari, no ide o atraktívnu dolinu lemovanú skalnými blokmi. Nachádza sa tu voľne prístupná jaskyňa Deravá skala. Ide o významné paleontologické nálezisko. Našiel sa tu hrot mamutieho kla či čeľusť jaskynného medveďa. Viac si môžete pozrieť v článku od Martiny Haratíkovej.

Prosiecka a Kvačianska dolina

Populárna dvojica dolín v Chočských vrchoch je taktiež vďačným výletným cieľom. Podľa počasia sa dajú absolvovať ako okruh alebo samostatne. V Prosieckej je viac rebríkov a vodopádov, v Kvačianskej výhľady do hĺbky a historické mlyny na Oblazoch. Dolinami vedie aj náučný chodník. Túru popísala Daniela Mäkká.

Z galérie

Matterhorn?
Matterhorn? – Foto: Galéria / tomaash

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota bude 15 až 20 st.

V nedeľu bude prevažne veľká, prechodne miestami aj zmenšená oblačnosť. Miestami, v severnej polovici územia na viacerých miestach, môže byť dážď alebo prehánky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhu miestami do 19 st.

Uzávery turistických chodníkov

Modro značený turistický chodník zo Štartu na Malú Svišťovku až po Skalnaté pleso je z dôvodu rekonštrukcie dočasne uzavretý.

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15.9.2022 do 31.10.2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Západné Tatry: Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Veľká Fatra: Po výdatných dažďoch sú chodníky blatisté a šmykľavé, šmykľavo je aj na ferratách Dve veže. Podobné podmienky platia aj pre ďalšie pohoria a otvorené ferraty.

V Národnom parku Slovenský raj je v zlom technickom stave sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie