Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vršatecké bradlá. Foto Vladimír Mikuš
Vršatecké bradlá. Foto Vladimír Mikuš Zatvoriť

Basecamp Vršatecké a Lednické bradlá, oravské vresovisko a farebné Sidorovo

Najbližší víkend nás čaká babie leto, vybrali sme preto tipy na jesenné túry z rôznych kútov Slovenska. Veľmi atraktívny je okruh cez Lednické, Červenokamenské a Vršatecké bradlá aj so zrúcaninami hradov, pridali sme aj menej známe vresovisko pod hrebeňom Skorušinských vrchov a okruh cez dva moravské cyklomosty.

Aktuálne

  • Na budúci týždeň plánuje Správa TANAP-u začať s rekonštrukciou mosta pri chate v Doline Zeleného plesa. Na červeno a žlto značenom turistickom chodníku čaká návštevníkov dočasné obmedzenie. Most odstránia a turistické trasy presmerujú na „zimnú cestu“, teda prístupovú komunikáciu ku Chate pri Zelenom plese.

  • Chodník na Malú Svišťovku je opäť otvorený. Pracovníci Správy TANAP-u dokončili opravu mosta a dreveného schodiska na trase zo Štartu cez Malú Svišťovku na Skalnaté Pleso.

Tip na túru

Vladimír Mikuš si vybral pohodovú túru na Považí, v ktorej spojil viacero atraktívnych bodov. Vyštartoval z Púchova a peknými lúkami prešiel k Lednickým skalkám, odkiaľ je pekný výhľad na rovnomennú zrúcaninu hradu, postaveného na bradlách. Na hrade je zaujímavé prejsť schodiskom vysekaným hlboko v úzkom hrebeni skaly na miesto bývalej pozorovateľne. Nasledovala prechádzka náučným chodníkom okolo Červenokamenských bradiel a pochod po modrej značke cez sedlo Chotuč s výhľadom na Vršatecké bradlá. Túru autor zakončil na zrúcanine hradu Vršatec.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Veľmi vďačná jesená túra pre deti rôznej vekovej kategórie. Začíname v Hrabove pri údolnej stanici kabínkovej lanovky na Malinô brdo. Ňou sa vyvezieme pod bralo Haliny, na ktoré sa oplatí vyjsť kvôli krásnym výhľadom. Potom klesáme po červenej značke asfaltkou na rozľahlé lúky, z ktorých sú tiež pekné výhľady. Menej zdatné družstvo môže odtiaľto pokračovať dole po modrej značke príjemným chodníkom, trénovanejší tím môže vyraziť cez vrchol Sidorova, kde je zmiešaný les, ktorý hrá jesennými farbami. Poteší vyhliadka na Vlkolínec, panorámu Nízkych Tatier a Západné aj Vysoké Tatry.

Tip na cyklotúru

V máji 2022 oficiálne sprístupnili nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskym Marcheggom. Cez tento most a Cyklomost slobody sa dá absolvovať atraktívny nenáročný 25 km okruh, ktorý popísal ho Roman Matkovčík. Vedie cez viaceré zaujímavé miesta, napríklad popri areáli múzea Železnej opony, Marcheggskom zámku alebo bunker nazývaný ropík, z čias pred druhou svetovou vojnou.

Ďalšie tipy

  • Orava: Zuberec je jeden z klasických východiskových bodov na túry do Západných Tatier. Ja som sa odtiaľto v jedno neprívetivé ráno vybrala na opačnú stranu, do Skorušinských vrchov. Prekvapilo ma tam pestrofarebné vresovisko a neopozerané výhľady.
    Vresovisko na Machoch nad Zubercom  

  • Volovské vrchy: Planina Galmus je málo známa oblasť, ktorá však ponúka nádherné zákutia a zároveň chodenia chtivým návštevníkom ponúka tri pozdĺžne trasy. Väčšina ľudí pozná Poráčsku dolinu, no Henrichovi Tomášovi sa zdali krajšie vrcholové úseky.
    Planina Galmus: Biela skala a Šarkanova diera

  • Nízke Tatry: Mirka a Milan Kvietkovci s deťmi absolvovali peknú jesennú túru s krásnymi výhľadmi zo Srdiečka na Kosodrevinu a na najvyšší vrchol Nízkych Tatier Ďumbier. Cestou dole sa zastavili na Chate M. R. Štefánika, nazývanej Štefánička, a odtiaľ zišli na Trangošku.
    S deťmi na Ďumbier alebo Ako sme vyzerali kamzíky

Príbeh

Boro Tomis píše, ako (ne)variť ryžu na cestách:

Z galérie

Kraj pod Strážovom
Kraj pod Strážovom – Foto: Galéria / Branislav Krátký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polojasno až oblačno. V noci a ráno miestami bude hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní až večer môžu byť ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 17 až 22 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, v priebehu dňa od západu ubúdanie oblačnosti. V noci a rano ojedinele aj hmla. Ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota bude 15 až 20, v Žilinskom kraji, na hornom Spiši a na Horehroní väčšinou 10 až 15 st.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15.9.2022 do 31.10.2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

Vo stredných a vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier (nad 1700 m n.m.) sa nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. V žľaboch, muldách a terénnych depresiách dosahuje nafúkaný sneh aj viac ako 50 cm. Miestami hrozí uvoľnenie malých mokrých lavín a snehových splazov v pooobedných hodinách vplyvom slnka.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Západné Tatry: Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Veľká a Malá Fatra: Po výdatných dažďoch sú chodníky blatisté a šmykľavé, šmykľavo je aj na ferratách Dve veže. Podobné podmienky platia aj pre ďalšie pohoria a otvorené ferraty.

V Národnom parku Slovenský raj je v zlom technickom stave sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie