Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ranná atmosféra v sedle Poľany
Ranná atmosféra v sedle Poľany Zatvoriť

Túra Z Demänovskej doliny za jesennou inverziou

Posledné roky navštevujem svoje domovské pohorie Nízke Tatry len výnimočne. Bol som tu predsa mnohokrát a pár rokov ma viac lákajú pre mňa iné, vzdialenejšie končiny krásnej slovenskej prírody. Dva-tri razy za rok sa tu však vyskytnem. Prejdem sa po obľúbených alebo dlho nenavštívených miestach, prípadne spoznám neprejdený úsek. Minulú jeseň som sa takto vybral do Demänovskej doliny, odtiaľ popod Krúpovu hoľu na Chopok. Druhý deň patril doline Zadnej vody, sedlu Poľana a na záver nenápadnému hrebienku cez Ostredok a Stodôlky. Vykľula sa z toho jedna nadmieru vydarená túra.

Vzdialenosť
35 km
Prevýšenie
+2360 m stúpanie, -2360 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
2 dni
Obdobie
jeseň – 16.11.2021
Pohoria
Nízke Tatry - Ďumbierske Tatry (Národný park Nízke Tatry)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 2000 m n. m. Chopok
  • Najnižší bod: 835 m n. m. križovatka pod Demänovskou jaskyňou slobody
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
Pod Vrbickým plesom, Zadná voda, Björnsonov prameň
Nocľah
Kamenná chata pod Chopkom
Doprava
Liptovský Mikuláš (vlak, bus) - Demänovská dolina (bus, parkoviská)
SHOCart mapy
» č.703 Nízke Tatry (1:25.000)

Trasa

Demänovská jaskyňa slobody – Mikulášska chata – Pod Orlou skalou – Luková – Široká dolina, záver – Pod Krúpovou hoľou – Kráľov stôl – Pod Krúpovou hoľou – Demänovské sedlo – Chopok – Luková – Pod Orlou skalou – Tri vody – sedlo Poľany – Poľana – sedlo Poľany – Tri vody – Mikulášska chata – Biela púť – Demänovská jaskyňa slobody

Z rozpačitej Demänovskej do pokojnej Širokej doliny

V skoré ráno parkujem blízko Demänovskej jaskyne slobody. O pár minút šliapem dolinou Zadnej vody k turistickému centru jednej z najznámejších slovenských dolín. Populárne okolité vyholené svahy vo mne vzbudzujú kontroverzné dojmy. Verím, že naši potomkovia zažijú dolinu v krajšom vydaní. Po ľavej strane si všímam mohutné bralá, ponad ktoré sa budem zajtra vracať.

Čoskoro som v turistickom centre, kde v skoré ráno pulzuje život. Vykonávajú sa posledné úpravy pred začiatkom lyžiarskej sezóny, ktorá môže už-už prísť, v závislosti od počasia.

Po modrej trase stúpam vyššie. V lese nie sú spomínané ohyzdné svahy vidieť a keď míňam sympatickú bystrinku, predstavujem si aké krásne to tu niekedy muselo byť. Dostávam sa k miestu s priam indiánskym názvom Pod Orlou skalou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Postupne les redne a stále viac sa otvárajú výhľady, najmä na hnedo-oranžové svahy Bôru, Zákľuk a Poľany. Bližšie je vidieť strmé bralnaté zrázy Derešov. Okolité smriečky a kosodrevina dodávajú malebným pohľadom ideálne popredie. Veľmi sa mi tu páči a preto velím na výhľadový oddych.

Po dostatočnom estetickom naplnení sa blížim k Lukovej. Fúka tu celkom nepríjemný vietor, a preto sa veľmi nezdržiavam. Pokračujem chodníkom k Širokej doline. Musím však pretraverzovať natiahnuté svahy Konského grúňa. V oblasti potoka Luková narážam na polom, ktorý ma slabú polhodinku zdrží. Sú v ňom vytvorené chodníčky, ale niektoré sú slepé a párkrát sa musím vrátiť a nájsť správny. Okolo poludnia míňam pamätný balvan s pamiatkou na vysokoškolákov Elektrotechnickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej (EF SVŠT), ktorí kamenný chodník stavali.

Široká dolina sa postupne stáva dolinou vernou svojmu menu a ocitám sa v peknom horskom kotli. Miznú aj posledné stromy a v stále strmšom stúpaní míňam len zakrpatenú kosodrevinu. Vysoko pod svahmi Krúpovej hole vidím zostupujúcich turistov.

Spod Krúpovej hole ufučaným hrebeňom k Chopku

Kochajúc sa alpínskym prostredím a stále zlepšujúcimi sa výhľadmi sa dostávam na križovatku značiek. Neodolám vydať sa aj na blízky Kráľov stôl, kde sa však pre burácajúci vietor veľmi nezdržím. Fotím si akurát Chopok skrytý v prúdiacej oblačnosti. Vyzerá, že sa tam „čerti ženia.“

Vraciam sa a pokračujem podľa vymyslenej trasy popod severozápadné svahy Krúpovej hole. Čoskoro som v Demänovskom (Širokom) sedle, kde oddychujú turisti. Čaká ma asi najfrekventovanejší nízkotatranský úsek smerom k Chopku. Po kamennom chodníku sa blížim k vynovenej Kamennej chate. Na ktorej som po rekonštrukcii ešte poriadne nebol. Preto si to dnes vychutnám a dobre si oddýchnem. Podvečerná pohoda pri pivku a polievke s výhľadmi cez veľké okná nemá chybu. Samozrejme, trochu chýba útulná atmosféra starej „Kamienky“.

Do sedla Poľany v znamení inverzií

Ráno ešte za tmy vyrážam z Chopka dolu k Lukovej. Cesta kamenistým chodníčkom za svetla čelovky ubieha fajn. Za polhodinku som pri stanici Luková. Na juhovýchode sa pomaly objavuje nesmelé prvé svetlo. Pokračujem kosodrevinovým a lesným úsekom k Trom vodám. Za ďalšiu polhodinku som tam. Postupne ako míňam posledné stromy a prostredie sa mení na kosodrevinovo-lúčne, v lese pribúda stále viac svetla. Keďže chcem stihnúť východ slnka v sedle Poľany, stúpam rýchlym tempom. Veľmi sa mi páči okolité prostredie v hornej časti doliny. Posledné serpentíny sú za mnou a ufučaný prichádzam pred siedmou hodinou rannou do sedla.

V momente mi vyráža dych mohutná inverzná oblačnosť na južných svahoch Nízkych Tatier, pokrývajúca tiež viditeľnú časť Horehronia. Cez Krížske sedlo sa prelieva na Liptov, kde je však inverzia výraznejšie redšia o asi dvesto metrov posadená nižšie. V oblasti nad Demänovskou dolinou je len slabá ranná hmla a vidieť aj nižšie vrcholy. Dominantnými sú však Vysoké a Západné Tatry.

Podmienky sú skutočne famózne a neviem kde sa skôr pozerať. Presúvam sa k vrcholu Poľany. Po pár minútach si všímam, že 50 metrov podo mnou si inverziu užíva fotograf. Teším sa, že som v domácom pohorí vystihol krásne chvíle v tejto o čosi pokojnejšej časti pohoria. Vietor je však dosť silný a fotiť bez rukavíc je trochu bolestivé. Občas odbieham dvadsať metrov za hrebeň na sever, kde fúka o polovicu menej. Chvíľu sa zohrievam a po minúte-dvoch opäť sledujem prírodné divadlo. S vychádzajúcim slnkom a prvými rannými lúčmi dosahujú čarovné pohľady ďalšie limity. Skutočná fantázia, o akej sa mi ani nesnívalo.

Moje oči však stále najviac priťahuje neopísateľne lákavá prúdiaca inverzia, ktorej prúd veľmi pomaličky mohutnie a horehronská inverzia sa dvíha. To moje neskoršie pohľady späť z útrob Demänovskej doliny potvrdili.

Po asi hodine výhľadových hodov sa poberám na zostup dolinou Zadnej vody. Mám v pláne si lepšie pozrieť dolinku a tiež záverečný prechod cez nenápadný hrebienok s vrcholom Ostredok oddeľujúci Demänovskú dolinu a dolinu Zadnej vody.

Dole dolinou Zadnej vody k Vrbickému plesu

Síce sa mi priam nebeské podmienky nechce opustiť, zima a najmä mrazivý vietor sa nedajú vydržať. Podmienky sa výrazne zmierňujú po pár desiatkach zostúpaných metrov. Tentokrát pomaly, pomaličky zostupujem dolu. Všímam si krásnu lúčnu terasu obrastenú kosodrevinou na jednej z bočných rázsoch Poľany.

Postupne mi spoločnosť robí bystrinka Zadnej vody, ku ktorej sa postupne pridávajú prítoky z jednej strany. To stojím v lokalite Tri vody, ktorá je skutočne miesto hodné svojho názvu. Veľmi sa mi pri ráztoke ukrytej v tajomnom lese páči. Rozhodnem sa, že tu chvíľu posedím a naraňajkujem sa. Po pár minútach mi v chladnej dolinke krehnú prsty a jem čoraz rýchlejšie.

Postupne klesám dolu. Napodiv, stretávam dve alebo tri skupinky turistov. Dnes je však sviatok, skvelé počasie a preto sa niet čo čudovať. Párkrát sa šmyknem na zľadovatenom povrchu a len tak tak nepadám. To sa blížim k hotelom a najmä Vrbickému plesu, ktoré si chcem dnes dôkladnejšie pozrieť.

Paradoxne, veľmi známe miesto mi dlho unikalo a dostávam sa k nemu poriadne vlastne až dnes. Okolo plesa sa pomaly prejdem vychutnávajúc si pokojnú atmosféru a kde-tu urobím záber. Tu si náhle všímam sedlo Poľany, z ktorého som pred vyše hodinou zostúpil. Preháňa sa cezeň prúdiaca masa oblačnosti podobná tej v Krížskom sedle, ktorú som sledoval na hrebeni. Teším sa, aké šťastie som dnes zažil, pretože turisti smerujúci hore už takéto podmienky v sedle Poľany mať nebudú. Môžu si však zájsť o sto metrov vyššie k Derešom, kde je ešte stále jasno.

Výhľadový Ostredok a smola na záver

Od Vrbického plesa sa presúvam pomedzi hotely a reštaurácie k lokalite Biela púť. Odtiaľ stúpam pomedzi krásne žlté smrekovce k vrcholu Ostredok. Dostávam sa k turistickej rozhľadni, ktorá ponúka pekné pohľady na bohužiaľ nie najkrajšiu krajinu na okolí. Snažím sa však všímať si to krajšie, čo z hôr zostalo. Sledujem najmä spomínané sedlo Poľany. Masy oblačnosti už pohltili aj samotný vrchol Poľany aj časť hrebeňa po Zadné Dereše. Pekné sú aj pohľady na bralnaté Machnatô a Krakovu hoľu, ktorú z tejto perspektívy takmer nespoznávam. Všímam si aj strmé svahy Sinej na opačnej strane. Na stole pod rozhľadňou si dávam obed.

Po ňom sa pomaly blížim k symbolickému cintorínu zosnulých členov horskej služby a horolezcov. Na zaujímavom mieste sa zdržím čítaním pomníkov. Následne vystúpim na vrchol Stodôlky. Čaká ma len strmý zostup do doliny. V polovici sa terén stáva zaujímavejším pre mohutné bralá po ľavej strane. V jednom mieste ma zaujme pohľad na poludňajším slnkom vysvietenú Sinú a skalný hrebeň Rad, tiahnuci sa ku kóte Na jame.

V doline sa blížim k autu zaparkovanému pri chatách. Štartujem a po prvých desiatkach metrov sa mi niečo nezdá. Auto je nejako naklonené. Preto po 500 metroch zastavujem a všímam si, že mám defekt. Parkoval som na suchých smrekových konároch, prípadne za tým mohol byť úmysel miestnych chatárov. To však nezistím a po takmer hodinovej výmene kolesa vyrážam domov.

Záver

Demänovskej doline som sa síce dlho vyhýbal a trasy okolo nej patria k posledným, ktoré som v pohorí absolvoval. Nakoniec sa však potvrdila viac rokov testovaná pravda, že na každej trase sa dá vidieť niečo pekné. Platilo to aj v zohyzdenej doline, ktorá pred pár desaťročiami patrila k perlám slovenskej prírody. V tomto duchu sa mi páčili pekné zákutia pod Orlou skalou, na svahoch Krúpovej hole, v lese ukrytý sútok Troch vôd a malebné Vrbické pleso. Vrcholným zážitkom bola inverzia, ktorú som sledoval zo sedla a vrcholu Poľany. Uplynulé ráno sa stalo jedným z najkrajších, aké som na svojich túrach zažil. Vyraziť do domovských Nízkych Tatier, síce pre Horehronca netradične z Demänovskej doliny, bol nakoniec vydarený nápad.

Fotogaléria k článku

Najnovšie