Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľké Hincovo pleso. Foto Soňa Mäkká
Veľké Hincovo pleso. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Hincovo pleso, Čachtický hrad a náučné chodníky Polonín

Babie leto pokračuje a teploty sú stále veľmi príjemné. Na najbližší víkend sme vybrali viacero pekných jesenných túr od Malých Karpát cez Tatry, Veporské a Levočské vrchy po Poloniny. Priaznivci turistickej histórie si môžu pozrieť staré fotografie Chaty pod Borišovom a Veľkej Fatry v príbehu Vladimíra Mikuša.

Aktuálne

Horská záchranná služba začala v pohoriach Veľká Fatra, Nízke Tatry a Malá Fatra osádzať zimné tyčové značenie.

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier (nad 1800 m n.m.) sa nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. V žľaboch, muldách a terénnych depresiách dosahuje nafúkaný sneh aj viac ako 40 cm. Od nadmorskej výšky cca 2000 m n.m. Horská služba odporúča použiť na snehových poliach mačky.

V stredu v podvečerných hodinách zaútočila vodiaca medvedica na bežca v lokalite Javorina pri obci Valča v okrese Martin. Štátna ochrana prírody upozorňuje turistov a bežcov, aby obmedzili pohyb v horskom prostredí pred svitaním a na súmraku, vyhýbali sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, a upozorňovali na seba pískaním či tlieskaním.

Tip na túru

Vysokohorské chodníky sú zatiaľ otvorené, búrky nehrozia, hory sú relatívne prázdne a tak je vhodný čas aj na vychytené turistické lokality. Jednou z nich je Veľké Hincovo pleso v Mengusovskej doline. Martina Haratíková sa sem vybrala aj so synom zo Štrbského plesa po červenej Tatranskej magistrále. Z rázcestia Trigan odporúčame pokračovať k Popradskému plesu po červenej značke, sú z nej úchvatné výhľady do Mengusovskej doliny, na Ostrvu a Popradský hrebeň.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Od plesa pokračujeme po modrej k rázcestiu nad Žabím potokom a prekonáme strmší skalný prah, za ktorým sa už môžeme kochať výhľadmi na pleso, Kôprovský štít a Mengusovské štíty. V prípade dobrej kondície, vhodného vybavenia a dostatku času, keďže sa už skôr stmieva, môžete pokračovať do Vyšného Kôprovského sedla a Kôprovský štít.

Tip na túru s deťmi

Daniela Mäkká popisuje nenáročnú túru na Čachtický hrad s pokračovaním na vrchol Veľkého Plešivca a späť. Hoci vrchol nie je vysoký, poskytuje široké pohľady do údolia až po Považský Inovec. Túra začína na parkovisku na konci Čachtíc, ako prvú zastávku si Daniela naplánovala prehliadku Čachtického hradu.

Tento pôvodne pohraničný hrad dohliadajúci na dôležitý priechod z údolia Myjavy na Považie vybudovali v 60. rokoch 13. storočia na konci skalnatého vápencového hrebeňa, na jednom z ostrých výbežkov Malých Karpát. Z viacerých miest vnútri hradu je krásny výhľad na okolie, napr. na koryto rieky Jablonka. Na hlavnom nádvorí je veľká výstavná sieň. Nasleduje nenáročná kratšia túra lesom na vrchol Veľkého Plešivca.

Tip na cyklotúru

Levočské vrchy boli dlho terra incognita kvôli vojenskému priestoru, výrazne ich poznačila aj veterná kalamita a ťažba dreva. Ich popularita však rastie, pribúdajú cyklotrasy, keďže ide o pohorie veľmi vhodné na tento druh športu. Spoznať sa ich dá aj na cykookruhu, ktorý prešiel Martin Drahomirecký.

Túra viedla z Levoče dolinou Peklo k rozostavanej turistickej rozhľadni na Javorine v lokalite Marčulina. Je odtiaľto kruhový výhľad, ktorý tu vďaka rouzhľadni ostane, aj keď les dorastie. Martin pokračoval na Veľký Václavák, do Záľubice a starou tankovou cestou k torzu bývalej strelnice. Zaujímavou zastávkou na ďalšej trase je kaplnka, postaveá na mieste bývalej obce Ruskinovce, ktorá bola kompletne vysťahovaná a zrovnaná so zemou po zriadení vojenského pásma.

Ďalšie tipy

  • Krupinská planina: Miroslav Svítek popisuje menej vychytené, ale veľmi pekné miesta neďaleko Krupiny. Trasa vedie prielomom riečky Krupinica popod rezerváciu Mäsiarsky bok, kde Mira očarili kamenné polia, ktoré sa podľa neho vyrovnajú Kamennému moru vo Vyhniach.
    Sása – Babiná – Mäsiarsky bok – Krupina  

  • Veporské vrchy: Horehronská obec Čierny Balog sa zaradila na zoznam obcí, ktoré neobišiel trend budovania turistických veží v blízkosti sídiel. Nová rozhľadňa na Pustom vrchu stojí na typickom mieste, ktoré je ľahkým cieľom výletov pre rodiny s deťmi. Nie je ďaleko od obce, no kopec ponúka dobrý rozhľad. Tip od Tomáša Trstenského.
    Rozhľadňa Pustý vrch nad Čiernym Balogom  

  • Poloniny: Päť náučných chodníkov v Poloninách od Beaty Okulińskej, napríklad Medzinárodný lesnícky náučný chodník Udava - Solinka, Náučný chodník Pod tmavou oblohou či Náučný chodník Ruské, kde časť chodníka vedie starou kamennou cestou Porta Rusica.
    Náučné chodníky NP Poloniny – minisprievodca 1  

Príbeh

Vladimír Mikuš spomína na prvú návštevu Chaty pod Borišovom, pozrieť si môžete aj dobové fotografie:

Z galérie

Salaš pod Osnicou
Salaš pod Osnicou – Foto: Galéria / Michal "meky" Kollár

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ veľká, prechodne, zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, najmä na západe. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 13 stupňov.

V nedeľu bude krajšie a teplejšie, prevažne polojasno, dopoludnia môže byť zamračené a hmlisto. Najvyššia denná teplota 16 až 21, na juhozápade do 23 stupňov.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15.9.2022 do 31.10.2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Západné Tatry: Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Národnom parku Slovenský raj je v zlom technickom stave sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie