Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kriváň. Foto – Pavol Timko
Kriváň. Foto – Pavol Timko Zatvoriť

Basecamp Využite víkend na tatranské túry, sezónna uzávera sa blíži

V špeciálnom vydaní sa venujeme jesenným túram v Tatrách. Do začiatku sezónnej uzávery vysokohorských chodníkov totiž ostávajú už iba dva víkendy. Odporúčame Tichú a Kôprovú dolinu na bicykli, Capie pleso s deťmi, prechádzku k Rakytovským plieskam či Salatín v Roháčoch.

Aktuálne

  • Chata pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách bude úplne uzavretá v dňoch 23. - 27. 10. z dôvodu rekonštrukcie kotolne a kanalizácie. Nefunkčný bude bufet i toalety.
  • V nedeľu 22. 10. bude pietna spomienka na obete horských nešťastí na Popradskom plese vo Vysokých Tatrách a na Kráľovej studni vo Veľkej Fatre.
  • Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15. 9. 2022 do 31. 10. 2022.
  • Zubačka zo Strby na Štrbské pleso má výluku do 28. 10. 2022.
  • V jesenástich mestách prebieha festival nezávislého cestovania Cestou necestou.

Tip na túru štýlom bike&hike

Tichá a Kôprová dolina sú tatranskými klasikami. Ich čaro najlepšie vynikne práve teraz. Jeseň sfarbuje jarabinu do sýtočervena a brezy do zlatista, čo spolu so zelenými ihličnanmi vytvára nádhernú mozaiku.

Keďže doliny sú dlhé a vedú nimi asfaltky, optimálnym približovadlom je bicykel. Ľahko sa tak dajú stihnúť obe doliny za jeden deň tak, ako to urobil Pali vo svojom článku.

Druhou možnosťou je vyšliapať na koniec jednej z dolín, zamknúť tam bicykel a pokračovať pešo. V Tichej doline buď cez Zadnú Tichú do sedla Závory a Hladkého sedla (náš tip) alebo na Kasprov vrch. V Kôprovej doline zas k Temnosmrečinskému plesu.

Nezabudnite si zbaliť zimné rukavice, v zjazde sa vám zídu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

V Roháčoch je tradičnou hrebeňovkou úsek Baníkova po Volovec cez Tri Kopy a Ostrý Roháč. Sú tam však náročné reťazové úseky v úseku Baníkov - Smutné sedlo, ktoré môžu byť v tomto období miestami pod snehom alebo zaľadnené. Preto odporúčame alternatívu cez Brestovú, Salatín a Pachoľa. Adushka absolvovala okruh od Zverovky v takmer zimných podmiekach, ktorým sa môžete inšpirovať.

Tip na túru s deťmi

Vodopád Skok je jedným z najznámejších turistických cieľov v okolí Štrbského Plesa. Kým po vodopád je Mlynická dolina samý strom a kosodrevina, nad Skokom sa mení jej charakter a kosodreviny postupne ubúda, aby ju nahradili aplínske lúky a skaly. Martina si za cieľ túry so synom vybrala Capie pleso, ktoré je v závere Mlynickej doliny. Stúpa od neho do Bystrej lávky žltá značka, no pre deti ju v tomto období neodporúčame. Zaujímavosťou na trase sú aj trosky a pamätná tabuľa k tragickému pádu vrtuľníka zo dňa 25. 6. 1979, ktorý na mieste neprežilo šesť ľudí.

Ďalšie tipy

  • Lezenie – Mišo Mikuláš pozýva na jesenné lezenie do doliny Zeleného plesa. So svojim parťákom vyliezli na Kozí štít a cestou sa zastavili aj na Kozej kôpke. Výhodou je, že výstup je časovo menej náročný. Výstup na Kozí štít od Zeleného plesa

  • Vysokohorská túra – Paľo Gavlák sa vybral do Orliu Prť v Poľsku. Čo mu pripravila jesenná verzia najťažšej tatranskej značkovanej trasy si môžete prečítať v archívnej reportáži.
    Pomsta orlov – zimná Orlia prť I.

  • Túra – Daniel Dutka prestavuje jesennú klasiku v Roháčoch, ktorá sa vyhýba exponovanému úseky Baníkov, Hrubá kopa a Tri kopy. Na hrebeň nastupuje cez Smutné sedlo a túru kombinuje s Roháčskymi plesami.
    Zverovka – Roháče – Volovec – Zverovka

  • Prechádzka – Ak máte v Tatrách málo času, alebo chcete len niečo na poobedie, odporúčame takmer nenavštevovaný, no malebný náučný chodník Rakytovské plieska. Ak sa podarí na jeseň slnečný deň, je to priam gýčové prostredie ako vystrihnuté z turistického katalógu o Škandinávii.
    Náučný chodník Rakytovské plieska

Tip na knihu

Martin M. Šimečka – Príhody tuláka po Slovensku – Text tejto knihy vznikol počas mesačného putovania Martina M. Šimečku Slovenskom. Reportáž bola publikovaná v Denníku N a teraz vyšla aj knižne.

Z fotogalérie

Vysoká...
Vysoká... – Foto: Galéria / Radovan Plevko

Počasie

V plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu postúpi od západu do strednej Európy oklúzny front, informuje SHMÚ. Prejaví sa nestálym počasím najmä v sobotu. Pre turistiku bude preto lepšia nedeľa, keď front postúpi z našej oblasti ďalej na východ a za ním sa začne od juhu rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

V sobotu bude na vrcholoch Tatier teplota okolo nuly a v poobednajších hodinách vysoká pravdepodobnosť zrážok. V nedeľu bude asi o 5 stupňov teplejšíe, polooblačno až polojasno bez zrážok. Fúkať má v nárazok do 12 m/s prevažne od severozápadu.

Uzávery turistických chodníkov

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15. 9. 2022 do 31. 10. 2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

Výstrahy a upozornenia

  • Vysoké Tatry - Výstraha 1. stupňa pred snehom a ľadom – Vo vysokých polohách (nad 1900 m n. m.) sa nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. Od nadmorskej výšky cca 2000 m n. m. odporúčame použiť na snehových poliach stúpacie železá - mačky.

  • Západné Tatry – Vo vysokých polohách (nad 1900 m n. m.) sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa.

  • Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami).

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

  • Slovenský raj – V zlom technickom stave je sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie