Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Jána Kruteka
Útulňa Jána Kruteka Zatvoriť

Útulňa Útulňa Jána Kruteka pri sedle Jedľovec

Nová hipsterská útulňa ešte hipsterskejšieho združenia bola otvorená len začiatkom októbra 2022 a keďže som zhodou náhod mal naplánovanú túlačku okolo, tak som strávil noc v útulní voňajúcej novotou, ako jeden z prvých.

Poloha
Volovské vrchy: 5 minút od smerovníka sedlo Jedľovec smerom na Kloptaň
Nadmorská výška
842 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.75477 ° SŠ
dĺžka: 20.84355 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 ľudí na pričniach, jeden na lavici, na zemi traja, plus jeden von na lavici
Prevádzka
celoročná bez hospodára
Voda
do 15 minút smerom na Kloptaň sa nachádza prameň, ale na ktorý sa nedá spoľahnúť
Kontakt
KST Hikemates
Dunajská 8
811 08 Bratislava - Staré Mesto
https://www.hikemates.com
info@hikemates.com
Spojenie
Smolnícka Píla (bus), Medzev (bus), Kúpele Štós (bus)
Dalšie info
https://www.hikemates.com/utulne/#utulna-jana-kruteka

Za vznikom útulne bola myšlienka turistického spolku a zbierka cez Startlab, ktorá mala neočakávaný úspech a cieľovú sumu 10.000,- € prekonala šesťnásobne. Z tejto sumy mali a majú byť okrem iného vypracované tri architektonické návrhy útulní, z ktorých jeden návrh sa má zrealizovať a zvyšné dva sa darujú samosprávam alebo organizáciám.

Prístup

Vznikol návrh útulne a vybralo sa miesto na Ceste hrdinov SNP vo Volovských vrchoch medzi vrchom Kloptaň a sedlom Jedľovec, na pomedzí okresov Gelnica a Košice-okolie.

Útulňa sa tak nachádza na hlavnom hrebeni Volovských vrchov, asi 5 minút od smerovníka sedlo Jedľovec smerom na Kloptaň a hodinu chôdze od smerovníka Kloptaň. Prístup je možný aj po modrej TZT od Smolníckej Píly po 1.50 h a tiež po modrej TZT od Medzeva za 2.35 h. Náročnosťou najjednoduchšia trasa vedie po červenej TZT od Štóskeho sedla, resp. od kúpeľov Štós cez Priporčie za tri hodiny, resp. za 2.20 h.

Poloha

Útulňa sa síce nenachádza priamo na turistickom chodníku, ale asi 20 metrov po pravej strane (smerom od sedla Jedľovec), ale je jasne viditeľná a mala by taká byť aj v čase bujnej zelenej vegetácie. Pred ňou sa nachádza kameňmi obložené ohnisko a za útulňou stojí latrína. Keďže priestor okolo útulne má mierny spád, tak je terén pod útulňou vyrovnaný a samotná útulňa stojí na pätníkoch, čím je od terénu oddelená.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt

Ide o jednopriestorový objekt s rozmermi asi 8 x 6 x 5 m s plechovou strechou prudko zvažujúcou sa na prednú stranu. Útulňa je celodrevená a aj vybavenie je plne drevené. Vstupná časť so strechou ponúka závetrie, ale kvôli veľkej červenej lavici minimum miesta môže v daždi mierne prekážať. Zároveň sú tu štyri podlhovasté modré okná, z ktorých dve sa dajú otvoriť.

Po vstupe do objektu cez dvere s trochu ťažkopádnou kľučkou, ale bez zaistenia, sa vojde do samotnej útulne, kde si vstupujúci hneď všimne oproti stojacu čiernu piecku s dlhým komínom až po strechu.

Naľavo sa nachádza podlhovastý zelený stôl a za ním pri stene masívna zelená otvárateľná lavica. Nad ňou je polička a ešte nad ňou sa nachádza netypické kruhové okno. Také je tiež na opačnej strane objektu, toto osvetľuje strednú pričňu.

Prične sa tak nachádzajú na pravej strane a zaberajú asi 45 % plochy a priestoru objektu. Majú tri podlažia, z ktorých prvé dve pojme po štyroch nocľažníkov. Najvyššie - tretie podlažie pojme len dvoch, z dôvodu šikmej strechy, a tak ostalo voľné miesto. Z dôvodu bezpečnosti je koniec priční so zábranou, aby nocľažník nevypadol. Na druhé a tretie podlažie vedie rebrík.

Ďalšie okno sa teda nachádza na pravej strane a osvetľuje druhú úroveň prične. Prvú – prízemnú osvetľujú okná situované zo vstupnej časti útulne. Najvyššie položenú pričňu, ako aj zvyšok útulne nad komínom osvetľujú aj podlhovasté okná situované tesne pod strechou na zadnej strane útulne.

Okrem priční, stola a lavice sa tu nachádza spomenutá piecka s dlhým komínom, niekoľko poličiek, na ktorých sú rozmiestnené knihy aj praktické veci, ako sviečky, zápalky, baterka na svietenie, dienko na krájanie, nôž, Pepo a nejaké jedlo. V čase môjho príchodu sa tam nachádzal chlieb, cibuľa, med v skle, nealko pivo a prázdne plastové fľaše. Ale aj dve sekerky, metla a lopata. Plus pár kúskov pripravených haluzín pri vchode do útulne.

Na čo tvorcovia nemysleli, je poživeň pre pec, čiže drevo a nazbierané konáre, pre ktoré nie je veľmi priestor na nielen rýchle použitie pri podkladaní, ale aj uskladnenie pre budúcich návštevníkov. Je tam síce košík na polienka, ale je to skôr úsmevné riešenie, ale reálne nevyužiteľné. Preto je chybou, že sa nemyslelo na uskladnenie nazbieraných konárov, aby pri príchode v daždi či zime bolo pre skrehnutých nocľažníkov hneď naporúdzi. Isté možnosti ponúka vonkajšie vstupné závetrie, ale opäť len veľmi obmedzené.

Nad pieckou sú natiahnuté šnúry na sušenie, ale dá sa k ním dostať len od rebríka a tak väčšia časť je nedostupná, lebo sa šnúrky nedajú posúvať. Po stenách sa nachádzajú krátke tyčky na zavesenie vetroviek.

Celkovo voľný priestor útulne v prípade, že sa tu bude nachádzať pár ľudí, je tak akurát, ale pri plnom stave okolo 10 - 12 či núdzovo, keď by spali ľudia aj na podlahe, aj viac, by tu bolo veľmi málo miesta na pohyb. Preto si myslím, že prične zaberajú zbytočne veľa miesta a stačilo ich dĺžku skrátiť o 20 %, čím by sa vytvoril väčší priestor na pohyb cez deň.

Voda

Vodný zdroj sa v bezprostrednej blízkosti nenachádza. Asi 15 minút smerom na Kloptaň, pred odbočkou do kopca sa pod zvážnicou nachádza prameň. V čase mojej návštevy bol však bez vody.

Celkový dojem

Môj dojem z hipstersky ladenej útulne je celkovo pozitívny až ohromujúci, čo určite bolo aj zámerom jej tvorcov, keďže také niečo na Slovensku ešte nebolo a aj všetky nové útulne, ktoré sa stavajú, majú klasický ráz. Rovnako musím vyzdvihnúť, že je tu veľa miesta na spanie a ponúka oveľa vyšší základný komfort, ako zrubová útulňa v rámci rozhľadne na Kloptani.

Úvaha na záver

Luxus však môže byť prekliatím tunajšej útulne, keďže sa môže a podľa mňa sa aj stane objektom pozornosti FB lovcov spania na útulni (nie turistov na viacdňovkách, ale najmä indivíduí, ktoré vyhľadávajú zadarmo ubytovanie na alkoholové párty), čo v kombinácii zima – pec – oheň – alkohol, môže viesť ku skaze krásnej útulne. No to, dúfajme, sa nikdy nestane a útulňa Jána Kruteka bude slúžiť desaťročia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie