Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Inverzia z Veľkého Choča. Foto – Ľubo Mäkký
Inverzia z Veľkého Choča. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Počas dní s inverziou sa vyberte na Rajtopíky, Choč či Klenovský Vepor

V najbližších dňoch bude prevládať inverzné počasie, do basecampu sme preto vybrali niekoľko vrcholov s peknými výhľadmi, napríklad menej známe Rajtopíky v pohorí Branisko, či naopak populárny Veľký Choč. Pridali sme aj nenáročný okruh pre deti nad Donovalmi.

Aktuálne

  • Oravská lesná železnica dočasne nepremáva, dôvodom je plánovaná oprava trate.
  • Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15. 9. 2022 do 31. 10. 2022.
  • Zubačka zo Štrby na Štrbské pleso už premáva.
  • Začala šnúra premietaní zimných outdoorových filmov Snow Film Fest.

Tip na túru

Martin Birka prešiel najzaujímavejšie body malého pohoria Branisko nad rovnomenným tunelom. Nachádza sa len kúsok za známym Spišským hradom, sú odtiaľto nádherné výhľady na Tatry a Spiš a teraz aj krásne jesenné lesy. Trasa začína v priesmyku Branisko a prechádza významnými vrcholmi Braniska. Autor postupne navštívil Rajtopíky, Sľubicu, Smrekovicu a mnohé sedlá. Náročnosť dvojdňovej túry je stredná, vedie prevažne lesnými cestami alebo chodníkmi.

Tip na cyklotúru

Milan Války absolvoval jesennú cyklotúru zväčša po kotlinovom území Liptova so začiatkom v Liptovských Sliačoch. Postupne si prezreli Sliačske travertíny, niekoľko zaujímavých kostolov vrátane Kostol sv. Martina v Martinčeku z 13. storočia, Skalnú päsť, Lúčanský vodopád, jazierko Kalameny či prírodnú rezerváciu Mohylky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Nenáročná túra zákutiami Javorníkov na Jakubov vrch. Vedie cez výhľadové sedlo pod Grapou a čistinku nad osadou Hutyrovci s malou kaplnkou. Na Jakubovom vrchu si Janka Bílešová s rodinou opekali, potom pokračovali ďalej s výhľadmi na Malú Fatru so Stenami a Ľadonhorou v popredí. Na záverečnej časti okruhu prešli niekoľko ďalších horských osád a samôt.

Ďalšie tipy

  • Túra – Mišo Diviak prešiel veľmi atraktívnu trasu vo Veporských vrchoch, vrátane ikonického Klenovského Vepra s vyhliadkovou Jánošíkovou skalou. Krásne sú aj rozľahlé lúky hrebeňa Veporských vrchoch, napríklad v okolí samoty Kysuca - Uhliarka alebo Zákľuk.
    Zbojská – Klenovský Vepor – Bukovina – Strelníky

  • Túra – Veľký Choč patrí medzi top výhľadové kopce na Slovensku, Michal Bukvai naň vyšiel v rámci okruhu z Vyšného Kubína. Veľmi fotogenická je lúčnatá Stredná poľana s Hotelom Choč.
    Veľký Choč z Vyšného Kubína

  • Cyklotúra – Táto cyklotúra nie je vyhliadková, naopak hmla ešte môže zvýrazniť krásu starých pokrútených dubov zo 16. storočia, ktoré môžete obdivovať na náučnom chodníku Klenoty Šúru. Pozor, na tejto časti cyklotúry treba ísť popri bicykli, keďže sa nachádza v rezervácii. Zaujímavá je nedávno obnovená drevená kaplnka v Panónskom háju a aj háj, očistený od náletových drevín.
    Panónsky háj – popod stáročné duby

  • Prechádzka – Donovaly sú už dosť vysoko nad to, aby ste sa dostali nad hmlu. Aj pre menšie deti je vhodný okruh starými osadami Bully a Polianka s výhľadom na Zvolen a Motyčiansku hoľu. Príjemná je zastávka pri expozícii Špaňodolinského banského vodovodu.
    Nenáročný okruh nad Donovalmi

Vypočujte si

Miroslav Buraľ je čerstvo vymenovaným riaditeľom NP Poloniny. Po reforme národných parkov uspel vo výberovom konaní. V podcaste sme sa s ním rozprávali o jeho prvých krokoch, zonácii, zastavení ťažby v doline Zbojského potoka, či o mäkkom turizme, ktorý chce v parku rozvíjať hlavne formou cykloturistiky. V príprave je takmer stokilometrový Poloniny trail.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Na poslední chvíli
Na poslední chvíli – Foto: Galéria / Jirka Chamrád

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu aj v nedeľu prevažne zamračené, hmlisto a ojedinele mrholenie. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. Pri slnečnom počasí veľmi teplo. Po oba dni bude v hmle 10 až 16, na slnku 17 až 23 stupňov, bezvetrie alebo len slabý vietor.

Uzávery turistických chodníkov

Ferrata Martinské Hole je uzavretá od 15. 9. 2022 do 31. 10. 2022.

V Malej Fatre na turistickom chodníku v úseku od výstupiska vleku po vrchol Poludňového Grúňa prebiehajú od 6. 9. 2022 do 31. 10. 2022 v pracovných dňoch stavebné práce, vtedy je chodník uzatvorený.

Výstrahy a upozornenia

  • Vysoké Tatry - Výstraha 1. stupňa pred snehom a ľadom – Vo vysokých polohách (nad 2000 m n. m.) sa nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. V žľaboch, muldách a terénnych depresiách dosahuje nafúkaný sneh aj viac ako 40 cm. Odporúčame použiť na snehových poliach stúpacie železá - mačky.

  • Západné Tatry – Vo vysokých polohách (nad 1900 m n. m.) sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka.

  • Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami).

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

  • Slovenský raj – V zlom technickom stave je sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie