Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata M. R. Štefánika. Foto – Ľubo Mäkký
Chata M. R. Štefánika. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Jesenné túry na horské chaty a súhrnné info o sezónnych uzáverách

Počasie cez víkend má byť daždivé, vo vysokých polohách bude snežiť. Vybrali sme preto do tipov na túry niekoľko horských chát v rôznych pohoriach, na nich dobre padne sa zohriať a trocha vysušiť. Skočila sa letná turistická sezóna a začala zimná, čo so sebou prináša množstvo sezónnych uzáver nielen v Tatrách. V článku nájdete detailnejší prehľad.

Aktuálne z hôr

  • Počas víkendu 4. - 6. novembra sa bude konať dobrovoľnícka brigáda na útulni Cabanka pri Kordíckom sedle v Kremnických vrchoch.
  • Na Andrejcovej v Nízkych Tatrách sa začala zimná prevádzka. Služba bude prítomná cez víkendy a sviatky. Útulňa je otvorená nonstop.
  • Domček HS na Čertovici je mimosezóne zatvorený do 25.12., avšak je možné dohodnúť si otvorenie pre skupiny nad 5 ľudí. Viac noviniek z Andrejcovej a Domčeka si môžete prečítať tu.
  • Chata Plesnivec v Belianskych Tatrách prechádza na zimnú víkendovú prevádzku.
  • Pozemná lanová dráha Starý Smokovec - Hrebienok nepremáva do 11. novembra. Prebieha technická údržba. Výluka je aj na lanovke na Solisko.
  • Horská záchranná služba vypísala výberové konanie na záchranára do Oblastného strediska Západné Tatry – Zverovka.
  • Vo vysokých polohách (nad 2000 m n. m.) sa miestami nachádza snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa. Horská služba odporúča použiť na snehových poliach stúpacie železá - mačky. Nový sneh pribudne počas víkendu.

Novinky v uzáverách

  • Od utorka 1. novembra platí v Tatranskom národnom parku sezónna uzávera turistických chodníkov. Viac info tu.
  • Sezónne sú uzatvorené tri trasy v Národnom parku Nízke Tatry, otvpria sa 1. júla 2023. Ide o trasy:
    • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka č. 8619,
    • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka č. 8447,
    • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka č. 8620,
  • Ferrata Martinské Hole je už otvorená. Stále je otvorená ferrata Skalka v Kremnických vrchoch (do 31.12.) a Ferrata Dve veže vo Veľkej Fatre (do 31.1.).
  • Ferrata na Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách a Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji sú zatvorené do začiatku letnej sezóny.

Chata pod Kľačianskou Magurou (Malá Fatra)

Ľubo Mäkký absolvoval peknú jesenná túru, ktorej prvá časť vedie málo známym chodníkom zo Sučianskej doliny na Malý Kriváň okolo Vendovky a úbočím Meškalky. Z Malého Kriváňa trasa vedie klasickou hrebeňovkou na Suchý. Naspäť do Turca zbehol cez Chatu pod Kľačianskou Magurou do Turčianskych Kľačian. Cez víkend nemá byť veterno, ak sa vám však nechce ísť v daždi na hrebeň, stačí sa inšpirovať záverečnou časťou a vyjsť na chatu od Turčianskych Kľačian.

Ďalšou alternatívou je urobiť si z tejto obce na chatu okruh cez Panošinú. Pripájame aj tento tip od Andrey Morongovej.

Chata Kmínek a Masarykova chata (Kysuce)

Tento nenáročný okruh vedie peknou krajinou s výhľadmi, no aj v daždivom počasí je zaujímavý, pretože míňa viaceré horské usadlosti a samoty. Začína vo Vyšnom Kelčove, pokračuje cez lazy Skala a Dybalka. Postupne prídete na hraničný slovensko-český hrebeň k chate Kmínek. Odtiaľto kráčate po červenej hrebeňovej značke popri ďalších domčekoch do sedla Smutníky, odkiaľ je to už len desať minút na Masarykovu chatu. Ak chcete okruh, v Smutníkoch cestou späť odbočte na modrú značku. Do Vyšného Kelčova sa dostanete cez samoty Hlboké a u Gablásov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chata pod Hrbom (Poľana)

Chata pod Hrbom bola dlho zatvorená, aktuálne je opäť v prevádzke s veľmi dobrou domácou kuchyňou. Dostanete sa sem po modrej značke od rázcestia Všelinec, kde sa dá zaparkovať. V prípade počasia s akými - takými výhľadmi môžete pokračovať na Hrb, trasa je však strmšia a šmykľavá. Vedie však popod skalné stĺpy a pralesový zvyšok Ľubietovský Vepor.

Žiarska chata (Západné Tatry)

Žiarska chata v Západných Tatrách je obľúbený cieľ v asi každom počasí. Výšľap sem nie je náročný a dá sa urobiť aj ako okruh, hore lesom po modrej značke a dole po asfaltke. Môžete navštíviť aj symbolický cintorín za chatou.

Chata M. R. Štefánika (Nízke Tatry)

Ďalšia populárna chata, na ktorú sa najrýchlejšie dostanete od Trangošky. Trasa bedie najprv lesom, potom v kosodrevine. Pri rázcestníku Halašova jama je krasový ponor povrchových vôd. Povyše priepasti stojí pri chodníku nenápadná symetrická kopa kamenia, mohyla lyžiarovi Halašovi, ktorý zahynul v lavíne. Viac info si môžete prečítať v článku Tomáša Trstenského.

Ak si chcete urobiť okruh, môžete si najprv vyšliapať alebo sa odviezť lanovkou na Kosodrevinu a odtiaľ pokračovať na rázcestie Kološňa. Z neho idú na chatu dve trasy. Modrá značka je viac otvorená a vedie traverzom, žltou najprv klesnete na zelenú značku od Trangošky a potom opäť stúpate, pôjdete však veľmi pekným lesom.

Vypočujte si

Ak si zvolíte prečkať daždivý víkend doma, môžete si vypočuť niektoré z našich rozhovorov s horskými chatármi. Pripájame odkazy na podcasty o tých chatách, ktoré sme dali ako tipy v tomto basecampe:

HIKING.SK podcast

HIKING.SK podcast

HIKING.SK podcast

Prečítajte si

Príbeh od Bora Tomisa o noci na Kamennej chate:

Z fotogalérie

Hotel Borišov
Hotel Borišov – Foto: Galéria / barselo

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu aj v nedeľu oblačno a so zrážkami, v sobotu môžu byť výdatnejšie. Vo vysokých polohách bude snežiť. Najvyššia denná teplota 9 až 14, respektíve 15 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chošské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

  • Slovenský raj – V zlom technickom stave je sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Najnovšie