Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hotový produkt vložený do páperového spacáka
Hotový produkt vložený do páperového spacáka Zatvoriť

Rada Ako si ušiť liner – vložku do spacáku

Môj trojsezónny páperový spacák sa mi osvedčil asi tak do -3 až -5 °C, pre zimné táborenie to však nestačí. Musel by som výbavu doplniť buď o špeciálny zimný spacák, alebo kúpiť letný spacák, ktorý by som v zime vložil do trojsezónneho. Tretia možnosť by bola vložiť do spacáku tzv. liner, teda čosi ako vložku zo syntetickej deky. Podobné výrobky sa dajú kúpiť, ja som sa rozhodol, že si liner ušijem na mieru. Článok je tak trochu návodom / reportážou ako som pri tom postupoval.

Materiál

Použil som obyčajnú IKEA deku, keďže v každej domácnosti sa nájdu takéto prikrývky a často ich máme viac, ako ich skutočne potrebujeme. Ide o skôr tenšiu deku, chcel som sa vyhnúť hrubým a ťažkým materiálom, jednak preto, aby som nemusel vláčiť zbytočne veľkú záťaž, jednak aby sa to dalo zbaliť do rozumného objemu.

Nevýhodou bolo, že materiál som nekúpil ako metráž a základné rozmery nezodpovedali dĺžke spacáku, tak som musel vymyslieť, ako deku rozstrihať a chýbajúcu dĺžku nadpojiť. Okrem deky som ešte použil YKK zips, šnúrky a gumy na stiahnutie otvoru pre hlavu, tenkú semišovú kožu na spevnenie a stužku na fixáciu šnúrky.

Základný tvar

Nemal som k dispozícii nijaký strih, ale pomohol som si jednoducho tým, že som na zem položil svoj páperový spacák (Sir Joseph Rimo 600 na výšku 190 cm) a bolo jasné, že strih linera musí kopírovať vnútorný tvar spacáku. Chvíľu som riešil hlavolam, ako rozstrihať deku, aby som vedel zošiť príslušný tvar, napokon sa ukázalo, že najefektívnejšie využitie vychádzalo, keď som položil deku na spacák diagonálne. Spodný diel som chcel z čo najmenej častí, aby ma netlačili švy, horný diel som poskladal ako mozaiku. K chodidlám som vystrihol oválny záver, to som jednoducho odkopíroval zo spacáku. Pozrite sa na fotky k článku, malo by to byť z toho jasné.

Pri dlhších švoch som sa snažil využiť pôvodné obendlovanie deky, zvyšné časti som zaendloval na stroji. Základné diely sa dali zošiť rýchlo a práca išla pekne od ruky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zatváranie

Aby som sa nemusel do linera nasúkať ako húsenička, našil som z ľavej strany (dôležité je dať zips na rovnakú stranu ako na spacáku) YKK zips, bol ten najdlhší, aký som v domácich zásobách našiel. Pohodlnejšie by bolo dať tam ešte dlhší, ale treba dodať, že zips býva miestom, kadiaľ uniká teplo, aj keď som pridal lem, ktorý zips prekrýva. Šitie bolo trochu problematické, keďže som na stroji nemal špeciálnu pätku na zipsy, napokon sa to poddalo, ale niektoré použité výrazy počas šitia nie sú publikovateľné.

Najviac babrania sa bolo spojené so zdrhovacou šnúrkou v oblasti hlavy a tváre. Použil som gumu s okrúhlym priemerom (cca 3 mm), keďže som jej nemal dosť, časť som nadpojil šnúrkou rovnakej hrúbky. Pointa bola, že som do otvoru ušil tunel, v ktorom je vložená guma, tá vychádza na povrch na pravej strane a použil som tam brzdičku na šnúrku. Takéto zdrhovanie je aj na spacáku a pre zabránenie úniku tepla je to kľúčový komponent. Aby sa mi materiál pri manipulácii netrhal, najviac namáhané miesta som podšil tenkou kožou.

Zhrnutie a skúsenosti

Celý liner má približne 420 gramov, ušil som ho asi za dve hodiny. V lete alebo na chate ho používam ako samostatný spacák. Je v ňom prekvapivo teplo a pohodlne. Treba povedať, že pre tepelný komfort je kľúčová vec dobrá izolácia odspodu. V zime dávam na nafukovačku ešte klasickú skladaciu Z-Lite karimatku. Keďže aj v lete sa môže nečakane ochladiť, niekoľkokrát som na liner prehodil ešte svoje pončo, ktoré nosím ako obľúbený kus odevu do studeného počasia. Pri jeho používaní som pochopil, prečo ho majú tak radi obyvatelia juhoamerických Ánd.

Liner som si ušil až na konci zimy, keď som uvažoval o nocovaní v snehu (s tým súvisí aj môj predchádzajúci článok – ako som vyrábal pulk), ale nakoniec k tomu nedošlo a prvá akcia, kde som mal vyskúšať liner v páperovom spacáku, bola až v apríli. Teplota klesla asi na +2 °C a musím povedať, že počas noci som musel liner vyzliecť, bolo mi príliš teplo, stačilo spať v spacáku.

Podľa niektorých zdrojov vylepší liner v spacáku komfortnú teplotu o päť stupňov, za seba musím povedať, že ma až prekvapilo, do akej miery mi bolo v kombinácii linera a spacáka teplejšie.

Omnoho častejšie som liner použil ako ľahký letný spacák, keďže vo vrcholnom lete sa často v mojom páperáku nedá vydržať. Úctyhodná je aj úspora hmotnosti v batohu, ktorá predstavuje v mojom prípade asi 800 gramov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie