Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Na Strážov zo Zliechova. Foto – Soňa Mäkká
Na Strážov zo Zliechova. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Novembrový Strážov, Napoleonov klobúk a skalné mesto Sokolica

Cez víkend sa ochladí, no zrážky by mali byť len ojedinelé. Vybrali sme tipy na kratšie túry na známe miesta ako Strážov, skalné mesto Sokolica na Rajtopíkoch, aj na menej známe mimo značených chodníkov ako Napoleonov klobúk či Firceng a Vrábliková skala.

Aktuálne

Horská záchranná služba v uplynulej letnej sezóne zasahovala v 480 – tich prípadoch. V porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie je to percentuálny nárast o 2,78 %. Najviac výjazdov bolo po nehodách zapríčinených pádom na zem, potom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, uviaznutí a zablúdení.

Záchranári HZS počas leta pomáhali najčastejšie Slovákom, a to v 235 – tich prípadoch, Poliakom 63 krát, Českým turistom 62 krát, ostatní boli návštevníci horských oblastí z ďalších 12 – tich krajín. Viac info tu.

V Tatrách sa nad 2100 metrov sa nachádza premrznutá snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa, HZS odporúča použiť mačky. V Nízkych Tatrách sa nesúvislá snehová pokrývka nachádza nad 1900 m n.m. V Slovenskom raji môžu byť ráno šmykľavé rebríky a mostíky.

Tip na túru

Strážov je najvyšší kopec Strážovských vrchov. Najkratšia a zároveň pekná výstupová trasa naň vedie zo Zliechova. Z rozľahlej Lúky pod Strážovom pekne vidieť Kľak s charakteristickým nosom. Vrchol v peknom počasí poskytuje široké výhľady na Zliechov, skalnaté Sokolie či Ostrú Malenicu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru s deťmi

Tip na poldenné motanie sa s deťmi v okolí Terchovej od Ondreja Matkovčíka. Vyšiel na rozhľadňu „Terchovské srdce“, odkiaľ je krásny výhľad na celú Terchovú, kovového Juraja Jánošíka aj na Rozsutce a Grúň. Nasledoval výstup na Krížovú cesta na vrchu Oravcové a napokon k zmieňovanej soche Juraja Jánošíka.

Ďalšie tipy

  • Túra – Henrich Tomáš odporúča túru na neznačenú Holicu alias Napoleonov klobúk v pohorí Čierna hora, pohodová trasa vedie z Veľkej Lodiny cez Holicu, Bokšov, a vyhliadku na vodnú nádrž Malá Lodina so zostupom do rovnomennej obce.
    Ako na Napoleonov klobúk a Holicu?

  • Túra – Danka Tomášiková popísala túru pre turistov, ktorí majú radi málo známe a hlavne trochu divoké miesta. Vedie na Vráblikovú skalu, vrchol Firceng a Dievčiu skalu v Pohronskom Inovci. Štart aj cieľ sú v Novej Bani.
    Firceng a Vrábliková skala z Novej Bane

  • Túra – Stanislav Ďurica vás zavedie na jeden z najkrajších výhľadových bodov pohoria Branisko – Sľubicu. Hlavným cieľom však bolo menej známe skalné mestečko Sokolica blízko Skalnej brány pri Rajtopíkoch.
    Sľubica a skalné mestečko Sokolica

  • Túra s deťmi – Peťo Nový vzal deti na nenáročný okruh na rozhraní Stolických vrchpov, Slovenského raja a Nízkych Tatier. Z bezlesého Trsteníku je pekný výhľad na Kráľovu hoľu. Okruh začína a končí v sedle Besník nad Telgártom.
    Trsteník a Buchvald zo sedla Besník

Prečítajte si

Príbeh od Pavla Forgáča o hľadení strateného vodičského preukazu:

Z fotogalérie

Krásy tejto jesene
Krásy tejto jesene – Foto: Galéria / Branislav Krátký

Počasie

Cez víkend sa ochladí. Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, prípadne prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele sneženie alebo dážď so snehom, v nižších polohách na západnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska aj dážď. Najvyššia denná teplota -4 až +1, v južnej polovici väčšinou okolo 3 stupňov.

V nedeľu bude rovnako, len ojedinele slabé zrážky, od stredných polôh snehové. V noci a ráno po oba dni môže byť poľadovica.
Najvyššia denná teplota 2 až 7 stupňov, na severe ojedinele chladnejšie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chošské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Najnovšie